Home > Plante A-Z > Papaya imbunatateste digestia si are calitati contraceptive

Papaya imbunatateste digestia si are calitati contraceptive

Carica papaya

   Papaya (Carica papaya din Familia Caricaeae) este un arbore originar din partea de sud a Mexicului, din America Centrala si din nordul Americii de Sud. In prezent, papaya este cultivata in majoritatea tarilor tropicale, fiind cunoscuta sub ai multe denumiri: pawpaw, mamao, pepene de copac, lechoza (in Venezuela) sau fructul ingerilor.

   Arborele de papaya are trunchiul zvelt, curiozitatea fiind ca nu are ramuri, ci o singura tulpina inalta de 3 pana la 10 metri. La varful trunchiului cresc frunzele care sunt aranjate sub forma de spirala, sunt formate din 7 loburi si au un diametru de 50-70 cm. In partea inferioara a trunchiului se pot observa locuri in care s-au format cicatrici lasate de frunzele mai vechi.

   Florile mascule de papaya sunt mici, au culoare verde si cresc aglomerate sub frunze. Florile femele sunt mai mari in dimensiuni si cresc singure sau maxim grupate cate 2 sau 3 catre varful trunchiului. Din flori se dezvolta binecunoscutele fructe de papaya. Acestea au lungimea de 15-45 cm si latimea de 10-30 cm si pot cantari chiar si 5 kg. Atunci cand se coc, aceste fructe devin moi si capata o culoare galben-portocalie.

Carica papaya – mod de utilizare:

   De la papaya partea utilizata in medicina este fructul. Fiecare fruct aduce aproximativ 10 g de suc proaspat. Acest suc se recolteaza de la fructe atunci cand acestea sunt inca necoapte, prin gaurirea fructelor atunci cand sunt pe ramurile arborelui.

   Sucul de papaya are o culoare alba atunci cand este recoltat. El trebuie apoi sa fie lasat la soare pentru a se usca si a se conserva, devenind astfel un suc cu o nuanta bruna care miroase aproximativ la fel cu zeama de carne.

Carica papaya – compozitie:

   Sucul de papaya este bogat intr-o enzima numita papaina. Aceasta este o substanta care a fost folosita de mii de ani in America de Sud pentru fragezirea carnurilor. In prezent, papaina (extrasa din sucul uscat) este comercializata sub forma de tablete ca un tratament naturist pentru probleme digestive.

   Si semintele de Carica papaya au o utilizare. Acestea au culoare neagra si gust iute, fiind comestibile si fiind utilizate la prepararea mancarurilor ca inlocuitor al piperului negru.

   De asemenea, papaya este un fruct bogat in magneziu, potasiu, fier, calciu si alte minerale. De remarcat este ca sucul de papaya contine mai multa vitamina C decat fructul de kiwi si mai mult beta-caroten decat morcovul. Pe langa aceasta, papaya mai are in compozitie si vitaminele A si E.

Calitatile medicinale ale plantei Carica papaya

   O prima utilizare medicala a fructelor si sucului de papaya este in imbunatatirea digestiei si tratarea problemelor tractului digestiv. Papaina distruge parazitii intestinali (viermii, limbricii etc.), ajuta stomacul sa digere proteinele, stimuleaza eliminarea bilei (fiind de aceea indicata dupa mesele copioase pentru a ajuta digestia), trateaza afectiunile gastrice si pancreatice, alunga starile de greata si ajuta la tratarea flatulentei.

   Studii recente au demonstrat faptul ca extractele de Carica papaya au capacitatea de a suprima secretia hormonului progesteron la femei, ceea ce confera plantei proprietati contraceptive. In tari precum Sri Lanka, India sau Pakistan aceste proprietati erau cunoscute inca din timpuri vechi, femeile din aceste regiuni folosind papaya pentru a preintampina sarcina.

   De asemenea, Carica papaya mai este apreciata de femei pentru ca are si calitati antifungice impotriva ciupercii Candida albicans, cea care duce la aparitia candidozei vaginale si bucale. In plus, extractele de papaya sunt folosite si in cosmetica pentru imbunatatirea frumusetii pielii si pentru mentinerea tineretii. Datorita continutului de beta-caroten, vitamina A si C papaya reduce ridurile si creste rezistenta unghiilor si a parului.

   Sucul din fructele de Carica papaya se mai poate folosi si extern pentru ingrijirea si tratarea afectiunilor pielii, avand proprietati antiinflamatoare. Sucul accelereaza cicatrizarea ranilor, ajuta la vindecarea postoperatorie si previne arsurile solare si cancerul de piele (beta-carotenul are rol protector la nivelul pielii, protejand impotriva efectelor negative ale razelor solare). Se vor face aplicatii pe zona afectata cu fructul crud sau cu suc de 2-3 ori pe zi, timp de maxim o saptamana.

   Papaya stimuleaza si regenerarea celulelor ficatului, oaselor si muschilor, scad glicemia, reduc febra, scad tensiunea arteriala la bolnavii cardiaci si imbunatateste vederea. Nu in ultimul rand, sucul fructelor se poate folosi in tratarea anemiei feriprive. 

Autor: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.