Home > Plante A-Z > Roua-cerului trateaza bronsita si tusea convulsiva

Roua-cerului trateaza bronsita si tusea convulsiva

38-17-Roua cerului, Drosera rotundifolia

   Roua-cerului (Drosera rotundifolia din Familia Droseraceae) este o planta acvatica, erbacee, carnivora. Ea creste peren, putand fi intalnita vara in campiile de turba umede. In popor ea mai este cunoscuta si sub numele de iarba cerii, iarba-ferii, iarba-fiarelor, roua sau roua-soarelui.  

   O caracteristica de remarcat a plantei este constituita de frunzele ei. Acestea cresc culcate pe pamant si sunt acoperite pe fata superioara si pe margini de niste perisori fini care au la varf un lichid care are aspectul unei picaturi de roua, de unde vine si numele plantei. Lichidul secretat de perisorii frunzelor este lipicios, ajutand astfel la prinderea insectelor care sunt apoi digerate de planta.

   Pe tulpina de roua-cerului cresc flori albe, dispuse intr-o cima (inflorescenta in care axul principal poarta in varf o singura floare) de forma cozii de scorpion. Planta infloreste in lunile iunie-august. Fructul are forma unei capsule care contine seminte fusiforme, de culoare galben deschis si lungi pana la 2 mm.

Roua-cerului (Drosera rotundifolia) in medicina:

   Principala utilizare a plantei este tratarea afectiunilor respiratorii. Inca din timpuri stravechi, roua-cerului era folosita la tara contra tusei convulsive.

   In prezent, partea aeriana a plantei se utilizeaza pentru prepararea de remedii pentru vindecarea afectiunilor pulmonare si a tusei uscate. Actiunea medicinala a plantei este data de un compus numit plumbalgina, care are efect antispastic asupra tractului respirator si este un antibiotic eficient contra streptococului si pneumococului.

   Planta uscata este un bun antitusiv si spasmolitic al tusei nervoase si poseda proprietati expectorante si diuretice. Este foarte eficienta in bronsita, astm si tuse convulsiva.

   In dilutii mari (de 1:50.000), Drosera rotundifolia are calitati antiseptice bronsice, fiind folosita pentru tratarea bronsiectaziei si astmului bronsic. Actiunea antiseptica la nivel bronsic si de calmare a tusei se datoreste carboxixinatochinonei, probabil in combinatie si cu alte principii care influenteaza enzimatic sau catalitic o serie de procese intime la nivelul tractului respirator.

  Drosera rotundifolia impiedica si aparitia spasmelor bronsice. Actiunea spasmolitica se instaleaza la aplicarea unor doze mici si se rasfrange si asupra capilarelor periferice. In general extractul de roua-cerului se asociaza cu unele preparate antiaterosclerotice. 

   Frunza proaspata este rubefianta (determina incalzirea si inrosirea pielii). Se foloseste planta intreaga care se recolteaza in timpul infloririi (iunie-august) si este rapid uscata la intuneric.

   De asemenea, la noi in tara sucul obtinut prin presarea plantei proaspete este folosit contra negilor (se aplica sucul proaspat de planta direct pe negi, de 1-2 ori pe zi), iar in uz intern este utilizat ca antiastmatic si afrodiziac (in frigiditate si impotenta).

Moduri de folosire:

   Roua-cerului se comercializeaza in farmacii si magazine naturiste sub forma de extract sau tinctura. De asemenea, planta intra si in compozitia multor siropuri.

Infuzia de roua cerului – se foloseste in tratarea bronsitei, tusei uscate sau nervoase si a tusei convulsive. Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera cu capac pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere (daca nu exista contraindicatii). Se bea 1 cana dimineata si una seara in afectiunile de mai sus.

Extract alcoolic de roua cerului – se pun 50 g planta maruntita intr-un borcan care are un capac cu filet. Deasupra se toarna 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine apoi timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se pune la rece in sticlute de capacitate mica. La copiii peste 3 ani se dau 10 picaturi de 3 ori pe zi, diluate cu 100 ml apa. La adulti se administreaza cate 20 picaturi tot de 3 ori pe zi, diluate cu 100 ml apa. Picaturile se iau cu 15 minute inaintea meselor. Tratamentul se poate face timp indelungat.

Precautii:

   Cu toate ca roua-cerului este lipsita complet de toxicitate, exista cateva precautii care se recomanda a fi respectate: planta nu se administreaza pe stomacul gol si nu se recomanda in sarcina si alaptare. De asemenea, s-au semnalat cazuri rare in care planta a provocat iritatii ale pielii si ale mucoaselor, greata sau diaree sangvinolenta.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.