Home > Plante A-Z > Scortisoara previne racelile si ajuta digestia

Scortisoara previne racelile si ajuta digestia

Scortisoara, Cinnamomum verum

   Scortisoara (Cinnamomum verum, Cinnamomum zeylanicum sau Cinnamomum cassia din Fam. Lauraceae) reprezinta scoarta aromatica a unui arbore originar din India si insula Ceylon din Oceanul Indian. Este vorba despre un arbore vesnic verde, care atinge inaltimi impresionante de 5-8 metri. Frunzele sale sunt aspre si groase, iar florile sunt mici si cresc in manunchiuri. Fructele arborelui au forma asemanatoare cu a ghindelor.

   Recoltarea scortisoarei se face o data la 2 ani de la arborii care au varste mai mari de 8 ani. Se recolteaza scoarta uscata care are forma unor mici cilindri. Aceasta se foloseste la obtinerea de pulbere, tincturi sau infuzii, iar prin distilarea scoartei se prepara un ulei esential care are miros caracteristic asemanator piperului.

Cinnamomum verum – compozitie chimica:

   Scortisoara contine uleiuri eterice 0,9-2,3% (care sunt alcatuite in principal din aldehida cinamica), 1% eugenol, 2% tanin si 1,8-6,6% oxalat de calciu.

 Scortisoara are efecte digestive

   In trecut scortisoara era plamadita in rachiu cu nucsoara si rostopasca contra galbinarii (icterului hepatic). In prezent, preparatele naturale cu scortisoara sunt indicate ca stimulente ale functiilor digestive, usor carminative (calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale) si sialagoge (maresc secretia salivara).

   Dintre afectiunile digestive tratate cu scortisoara se numara colicile gastrice si abdominale, constipatia, diareea, durerile interne inclusiv abdominale, greata, scaunele neregulate, spasmele digestive, indigestia, aerofagia, flatulenta, eructatia si scaderea poftei de mancare.

   In anul 1989 un grup de cercetatori japonezi au efectuat o serie de teste medicale de laboratori pe sobolani, constatand ca scortisoara chinezeasca contine 2 compusi care au proprietati antiulceroase, ameliorand fluxul sangvin gastric. In anul 2000, insa, oameni de stiinta din Israel au aratat ca scortisoara nu are niciun efect asupra bacteriei Helicobacter pylori, cea care este cauza celor mai multor ulcere.

   Pentru tratarea afectiunilor abdominale se pun 25 g de praf de scortisoara la 500 ml vin de buna calitate, preferabil vechi. Se tine timp de 8 zile, apoi se strecoara si se administreaza cate 2 linguri pe zi.

Scortisoara (Cinnamomum verum) ajuta la prevenirea racelilor

   In popor scortisoara se folosea fiarta in 500 ml de vin contra racelii. De asemenea, un remediu bun in afectiunile respiratorii este uleiul volatil de scortisoara, obtinut prin distilarea cu vapori de apa din scoarta arborelui. Uleiul este un lichid limpede, galben-deschis, cu miros caracteristic si gust dulceag si arzator. La aer si la lumina uleiul se coloreaza. Ca actiune medicala, uleiul accelereaza transpiratia, ajuta la intarirea organismului si la vindecarea bronsitelor, gripei si racelilor.

   Tot pentru tratarea racelilor, se va fierbe o lingurita de Cinnamomum verum in 250 ml apa pana scade apa la jumatate. Se adauga miere si se va consuma cate o lingurita de mai multe ori pe zi.

Alte recomandari medicale

   Scortisoara provoaca o actiune de accelerare si regularizare a ritmului contractiilor uterine. Ea are si o actiune estrogena datorita fractiunii insolubile in eter din scoarta.

   Tinctura de scortisoara are actiune fungicida. Ea se prepara din 50g de scortisoara macinata care se pune in 500 ml alcool alimentar de 70 grade. Se tine pentru 15 zile la temperatura camerei, agitand des. Se filtreaza si se pune la rece in recipiente de capacitate mica. Se administreaza cate 0,5-2 g pe zi.

   O alta utilizare a Cinnamomum verum este in afectiunile dermatologice. In acest sens, se pregateste un amestec cu suc de lamaie si praf de scortisoara care se pune extern pe rani.

   Scortisoara se mai poate folosi si in caz de afectiuni cardiace, afectiuni circulatorii, anorexie, diabet, gingivite, respiratie urat mirositoare, insomnie, nervozitate sau sughit.

Atentionare atunci cand folosim Cinnamomum verum

   Utilizati uleiul de scortisoara doar sub supravegherea medicului specialist. Nu consumati mai multa scortisoara decat se obisnuieste in mancare in perioada sarcinii si alaptarii.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.