Home > Scurgerile oculare > Scurgeri oculare tratate cu remedii naturale

Scurgeri oculare tratate cu remedii naturale

Scurgeri oculare, lacrimarea abundenta

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne recomanda care sunt cele mai bune plante de folos in caz de scurgeri oculare si lacrimare abundenta.

   Secretia lacrimala este o functie normala a ochilor. Principalul rol al lacrimilor este lubrifierea corneei, pentru impiedicarea ulcerarii acesteia. De asemenea, lacrimile contin si anticorpi care ajuta la distrugerea bacteriilor si agentilor patogeni care ajung la nivelul ochilor.

   Care sunt cele mai frecvente cauze ce provoaca scurgeri oculare

   Exista cazuri in care secretia lacrimala este excesiv de abundenta, aceasta fiind determinata de diferiti factori de mediu sau de diferite afectiuni ale ochilor.

   Scurgerile oculare sunt determinate uneori de prezenta unui corp strain la nivelul ochiului sau eventual de o infectie.

   Lacrimarea ochilor insotita de dureri de cap, oboseala ochilor, umflarea si inrosirea lor constituie semne importante ca pacientul ar putea fi nevoit sa inceapa sa poarte ochelari pentru corectia vederii. De asemenea, orice iritatie a ochilor descrisa prin inrosirea sau lacrimarea ochilor impun renuntarea purtarii de lentile de contact.

   Cele mai raspandite afectiuni care duc la inflamarea ochilor si a nasului sunt alergiile (rinita alergica). Simptomele implica lacrimare abundenta, inflamarea conjunctivei ochilor, mancarimea ochilor, stranuturi repetate, curgerea nasului, salivare abundenta si semne de raceala.

   Lacrimarea anormala poate aparea si la bolnavii cu infectii cu Trichinela, alaturi de simptomele specifice: diaree, greata, respiratie greoaie, dureri abdominale si de cap, febra, tuse si dureri musculare.

   Pojarul poate provoca aparitia la copii a lacrimarii intense si a congestiei conjunctivei oculare.

   Dintre afectiunile ochilor, conjunctivita produsa de virusuri are ca semn specific lacrimarea abundenta, alaturi de umflarea pleoapelor, roseata si secretia ochilor care face ca in timpul somnului pleoapele sa se lipeasca. De asemenea, la bolnavii cu blefarita (inflamatia pleoapelor) apare roseata si iritatia ochilor, la marginea pleoapelor pielea devine solzoasa, iar pe pleoape si gene poate aparea o secretie uscata. Nu in ultimul rand, aparitia unui ulcior la ochi (orgelet) din cauza infectarii cu stafilococi a foliculului unei gene provoaca o jena la nivelul ochiului, pleoapa se umfla, iar uneori urciorul se sparge, provocand o scurgere purulenta.

   Tratamente naturiste pentru scurgeri oculare

Cerentelul – 3 lingurite de planta maruntita se pun in 250 ml de apa rece, se fierb 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste extern sub forma de comprese aplicate pe zona ochilor.

Coada-racului – 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. se fac spalaturi oculare cu acest ceai.

Cicoarea – se aplica frunze reci pe locurile inflamate, in special la ochii care lacrimeaza abundent.

– In cazul in care avem scurgeri oculare provocate de spargerea unui urcior, pentru colectarea rapida a puroiului de la nivelul urciorului puneti pe ochi comprese cu infuzie de seminte de in macinate. Puneti 1 lingura de seminte la o cana de apa. Tineti compresa timp de 15 minute. De asemenea, ungeti locul urciorului cu ulei de ricin, timp de 2-3 zile sau aplicati pe pleoapa cataplasme cu ceai negru (se pune intr-un tifon putin ceai negru, se uda apoi cu apa calda si se aplica).

– In cazul in care lacrimarea abundenta a fost provocata de un corp strain in ochi spalati ochiul cu apa, dupa care incercati sa scoateti corpul strain. Daca acesta se afla sub pleoapa inferioara, indepartati-l atingand doar albul ochiului cu coltul umezit al unei bucati de tifon. Daca se afla sub pleoapa superioara, tineti genele cu mana si trageti usor de pleoapa in afara si in jos peste pleoapa inferioara.

– Daca aveti scurgeri oculare si mancarimi insuportabile provocate de o rinita alergica, puteti sa va spalati pe ochi cu o solutie din 500 ml de apa fiarta si racita in care adaugati apoi putina sare sau 2 lingurite de hamamelis distilat.

– In caz de scurgeri oculare provocate de blefarita, faceti spalaturi ale ochilor cu infuzie din flori de musetel, albastrele, petale de trandafir, frunze de nuc sau ceai chinezesc. Pentru reducerea inflamatiei de la nivelul pleoapelor si pentru distrugerea agentilor inflamatori, ungeti pleoapelor cu alifie de galbenele si biter suedez si picurati in ochi cateva picaturi de seva de frunze de vita-de-vie.

– Pentru tratarea unei scurgeri oculare provocata de o conjunctivita, cel mai bun tratament este silurul. Compresele cu silur vindeca infectiile si calmeaza inflamatia ochilor si scurgerile oculare. Puneti 1 lingurita de planta la 250 ml apa, fierbeti 10 minute, filtrati foarte bine si faceti aplicatii numai cu pansamente sterile. Tratamentul se poate suplimenta concomitent si cu consumul a 2 cani de ceai de silur pe zi.

Homeopatie – pentru ochii care ard, sunt rosii, inflamati si cu pleoapele umflate se recomanda remediul Aconitum. Daca ochii sunt lacramosi si ard folositi cateva picaturi de tinctura de Euphrasia puse in apa distilata. Daca aveti scurgeri de culoare galbuie, iar pleoapele dor si sunt lipicioase folositi remediul homeopat Pulsatilla. 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.