Home > Plante A-Z > Sunatoarea trateaza dischinezia biliara si bolile nervoase

Sunatoarea trateaza dischinezia biliara si bolile nervoase

41-04-Sunatoarea, Hypericum perforatum

   Sunatoarea (Hypericum perforatum din Fam. Clusiaceae) este una dintre cele mai vechi si cunoscute specii medicinale, fiind raspandita in flora spontana din multe tari ale lumii.

   Planta se foloseste sub forma de ceaiuri in afectiunile hepatobiliare si gastrice, uleiul de sunatoare constituind un bun pansament gastric.

   Extern, sunatoarea se utilizeaza in tratamentul ranilor, avand actiune bactericida si stimulatoare in regenerarea tesuturilor. S-a experimentat de asemenea actiunea diuretica a sunatoarei, constatandu-se ca hiperozida continuta de aceasta (o flavonoida) mareste diureza la animale cu 20%. In homeopatie, sunatoarea se utilizeaza in procesele inflamatorii si in cazul traumatismelor nervilor periferici. In plus, extractul alcoolic este folosit contra reumatismului.

Sunatoarea (Hypericum perforatum) in traditia populara

   In popor se cunosc numeroase denumiri ale plantei Hypericum perforatum: pojarnita, asunatoare, buruiana de naduf, buruiana de pe razor, crucea-voinicului, drobisor, floare de foc viu, floarea lui Ion, harnica, hamei de pamant, iarba lui Sfantul Ioan, iarba-crucii, iarba-spaimei, iarba-sangelui, inchegatoare, jale de munte, lemnie, sburatoare, sunaica, serlui sau sovarvarita.

   La tara, din florile de Hypericum perforatum plamadite in undelemn cateva zile la soare, se obtinea “untul de sunatoare” folosit la taieturi, rani, bube, afectiuni dermatologice, lumbago etc. Planta uscata se amesteca cu smantana, cu care se ungeau bubele dulci. Ceaiul din tulpini florifere se lua pentru a vindeca astmul, racelile, durerile de stomac, bolile hepatice, renale si ginecologice. Decoctul se dadea in stari psihice patogene, galbinare si leucoree, iar infuzia se recomanda ca stimulent pentru curatarea sangelui.

Sunatoarea – descrierea plantei

  Hypericum perforatum este o specie perena, erbacee, care creste in salbaticie mai ales in paduri, pasuni si la marginea drumurilor. In pamant planta are un rizom scurt, din care se dezvolta numeroase radacini si mai multe tulpini. Tulpina este inalta pana la 100 cm, groasa pana la 3-5 cm, lipsita de perisori si de forma cilindrica. Pe suprafata tulpinii se pot gasi puncte alungite negre.

   Frunzele sunt eliptice, au pana la 3,5 cm lungime si prezinta multe puncte translucide (de unde si denumirea de perforatum). Florile au 5 petale galbene-aurii care se deschid din iunie pana in septembrie. Fructul este o capsula ovala, iar semintele sunt cilindrice, colorate in brun inchis.

Moduri de folosire ale plantei Hypericum perforatum

Afectiuni digestive – se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, se acopera timp de 10 minute, se strecoara si se consuma 3 ceaiuri pe zi pentru tratarea dischineziei biliare, hepatitei sau ulcerului si pentru stimularea functionarii ficatului si 2 cani pe zi (dupa mese) in enterocolita.

Probleme urinare – puneti cate 1 lingurita de sunatoare si coada-soricelului la 250 ml apa clocotita. Acoperiti 15 minute, apoi strecurati. Se consuma dupa masa de la amiaza de catre copiii care urineaza in pat. Se ia pana la vindecarea deplina.

Afectiuni nervoase – amestecati 1-2 lingurite de sunatoare maruntita si 1 lingurita de flori de paducel. Peste amestec se toarna 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, se strecoara si se consuma 3 cani pe zi in afectiunile pe baza nervoasa. In cazurile mai grave se va folosi talpa-gastei in locul paducelului.

In gastrite se pun 1-2 linguri de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, se strecoara si se consuma 2 cani pe zi. In plus se poate lua si cate 1 lingurita de ulei de sunatoare.

Tinctura de sunatoare – puneti in 500 ml ulei 50 g planta maruntita care a stat timp de 8 ore in 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se pune apoi acest amestec pe baia de apa si se fierbe timp de 2-3 ore, dupa care se strecoara. Se va pune la intuneric, in sticle bine inchise. Se va lua cate o lingurita de ulei dupa fiecare masa in dischinezii biliare, hepatite, afectiuni neuro-vegetative etc.

Extern – cantitatea de planta se dubleaza si se pot face bai, cataplasme, gargara si spalaturi vaginale. Compresele cu sunatoare au actiune de stimulare asupra tenurilor uscate si imbatranite.

Atentie! In toate cazurile in care se foloseste in tratament sunatoarea, pacientul se va feri de actiunea razelor solare, dupa tratament.

Autor: dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.