Va scriu pentru a va impartasi cunostintele mele despre o problema medicala cu care m-am intalnit deseori de-a lungul vietii si anume anemia.

   Anemia este cea mai frecventa afectiune a sangelui si este de mai multe feluri: anemie feripriva (provocata de scaderea nivelului de fier din organism), megaloblastica (provocata de lipsa vitaminei B12 sau acidului folic), hemolitica (datorata degradarii hematiilor din sange), sau a plastica (provocata de productia scazuta de hematii datorita lezarii maduvei osoase).

   In continuare va voi vorbi despre anemia feripriva, care este cea mai frecventa dintre anemii. Ea este declansata de nevoia crescuta de hemoglobina din cauza cantitatii insuficiente de fier din organism aceasta poate aparea ca urmare a pierderilor mari de sange, ca urmare a cresterii rapide la pubertate sau in timpul menstruatiei.

   Cum recunoastem ca avem anemie? Anemiile care duc la o scadere a nivelului de hemoglobina pot produce extenuare, dureri de cap si apatie. Anemia feripriva poate provoca probleme de genul unghii uscate, ten palid sau limba si colturile gurii dureroase.

   Cum putem preveni si trata anemia?

   In primul rand aveti nevoie de o dieta bogata in fier.

- Mancati multa ceapa, usturoi, vegetale cu frunze verzi si verdeturi proaspete (patrunjel, urzici sau coriandru), seminte, mazare, fasole si nuci.

- Cerealele integrale sunt o buna sursa de fier, dar atentie nu asociati la aceeasi masa cerealele cu alte alimente bogate in fier deoarece cerealele contin niste substante numite fitati care impiedica absorbtia fierului.

- Alimentele bogate in vitamina C (sucul de portocale) stimuleaza absorbtia fierului.

- Surse de fier mai sunt si pestele, galbenusul, ficatul, carnea rosie slaba sau fructele uscate.

- Evitati ceaiul, cafeaua sau vinul deoarece contin tanin, substanta care reduce absorbtia fierului.

- Alimentele care contin cupru contribuie si ele la absorbtia fierului. Mancati branza, fructe de mare, caise, cirese sau smochine.

- Evitati sa mancati alimente bogate in carbohidrati (paste,orez sau paine) concomitent cu alimente bogate in fier si proteine (peste, carne sau oua) deoarece se produce o hipoaciditate gastrica si fierul nu se mai asimileaza suficient.

- Incercati ceaiuri sau tincturi de stevie (care contine fier) si de papadie sau brusture (care contribuie la absorbtia fierului).

- Pentru alungarea oboselii beti ceai de ovaz salbatic sau lemn dulce.

- Incercati si un remediu homeopatic Ferrum phosphoricum. Consultati medicul specialist homeopat in aceasta privinta.

 

Articol primit pe adresa redactiei de la cititoarea noastra Lucia Viziru din Vaslui