De cate ori nu te-ai intrebat, citind diverse articole, de ce in anumite zone ale globului oamenii sunt mai longevivi sau de ce, acolo, frecventa bolilor cardiovasculare este mai redusa? Raspunsul il gasim in alimentatia moderata cantitativ, echilibrata si de calitate superioara, folosita in mod traditional in regiunile respective. Un astfel de exemplu a fost numit de catre specialisti “dieta mediteraneana”.

Secretele mediteraneenilor: maslinele

   Uleiul de masline este o componenta caracteristica pentru alimentatia traditionala mediteraneana. Concentratia mare de acizi grasi mononesaturati, in special acid oleic, din componenta acestui ulei contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare. In plus, in uleiul de masline sunt prezenti o serie de compusi care scad colesterolul sau lipidele si reduc inflamatiile sau tensiunea arteriala. Cea mai importanta dintre acestea este oleuropeina, substanta responsabila pentru gustul amar-intepator al uleiului de masline extras la rece. Oleuropeina se gaseste in concentratii mari si in frunzele de maslin. Acestea sunt folosite in mod traditional in tarile mediteraneene ca remediu natural pentru numeroase afectiuni: dureri in gat, tuse, febra, hipertensiune, cistita, guta si pentru imbunatatirea starii generale a organismului.

   Extractul din frunze de maslin are efecte antibacteriene, antifungice, antivirale, antioxidante, este protector al sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului LDL si respectiv prin diminuarea tensiunii arteriale.

Strugurii

   Semintele de struguri au fost folosite pentru proprietatile lor antioxidante si antivirale chiar si in Grecia antica. Astazi, ele sunt disponibile sub forma de extract, in suplimentele alimentare. Semintele de struguri contin substante antioxidante, care previn deteriorarea celulelor, cauzata de radicalii liberi. Un studiu, realizat pe cobai de catre o echipa de cercetatori, a aratat ca extractul de seminte de struguri incetineste pierderea functiilor cognitive in caz de Alzheimer.

Vinul rosu

   Efectele benefice ale vinului rosu sunt cunoscute de peste 200 de ani. Numeroase studii epidemiologice au demonstrat ca un consum constant de polifenoli (din vinul rosu sau din alte bauturi preparate din struguri) este asociat cu reducerea incidentei maladiilor cardiovasculare. Strugurii contin cantitati importante de polifenoli, inclusiv resveratrol. Astfel, ei produc o serie de efecte biologice benefice, participand la protectia aparatului cardiovascular.

   Francezii sunt protagonistii unui paradox! Desi dieta lor este bogata in grasimi saturate si uleiuri, ei au o rata foarte scazuta a bolilor de inima, comparativ cu media europeana. Motivul se pare ca este vinul rosu, o importanta sursa de resveratrol. Resveratrolul a fost mentionat, de-a lungul anilor, ca substanta care protejeaza inima, prelungeste tineretea ori previne cancerul. Studii recente, ce vin ca o concluzie dupa zeci de ani de cercetari, arata ca, in mare parte, beneficiile lui sunt autentice.

   Un studiu din 2011 al cercetatorilor de la Universitatea din Florida, SUA, arata ca resveratrolul nu intinereste obligatoriu, dar ca ne ajuta sa facem fata mai usor varstei a treia. Acest puternic antioxidant imbunatateste abilitatile fizice si psihice la varsta senectutii.

   Cat de benefic este vinul rosu in afara laboratorului? Se considera ca un consum zilnic moderat de vin rosu (aproximativ un pahar de vin pentru femei si doua pentru barbati) duce la scaderea riscului de aparitie a atacului de cord cu pana la 50%. De asemenea, se considera ca vinul, in cantitatile de mai sus, mai are ca efect si scaderea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL), dar si impiedicarea formarii placilor de aterom. Efectele se mentin mai degraba in cazul celor care consuma vin zilnic (dar numai cu moderatie!) decat in cazul celor care il consuma ocazional.

Sanatate si longevitate cu Mediteraneo

   Pe baza acestor constatari a fost realizat un supliment alimentar, un complex antioxidant care cuprinde cele mai importante ingrediente ale celebrei diete mediteraneene.

   Suplimentul alimentar Mediteraneo contine extracte naturale specifice zonei marii Mediterane: extract uscat din frunze de maslin (continand oleuropeina), extract uscat din seminte de struguri (bogat in proantocianidine) si extract uscat de vin rosu (in care abunda polifenolii).

   Acest produs este recomandat pentru prevenirea efectelor toxice ale aditivilor alimentari, ale poluantilor din mediul ambiant (prezenti mai ales in localitatile urbane mari) sau ale medicamentelor de sinteza. El poate avea efecte protectoare, exercitate in principal la nivelul aparatului cardiovascular. Administrat persoanelor care prezinta un risc marit de boala cardiovasculara (niveluri crescute ale glicemiei sau lipidelor, obezitate, hipertensiune etc.), Mediteraneo poate reduce semnificativ acest pericol, intarziind instaurarea manifestarilor clinice specifice patologiei cardiovasculare sau reducand viteza de progresie a leziunilor aterosclerotice.   

Contact: Mundo Verde, tel: 021.369.32.02; e-mail: office@mundoverde.ro; www.mundoverde.ro

Redactat de Tomi Tohaneanu