Partenerii Revistei Tratamente Naturiste
Harta websiteului revista-tratamente-naturiste.ro
Creaza un cont activ pe site
Autentifica-te
Revista Tratamente Naturiste coperta numar curent
  • margo
Articole Produse
btesr
asfasdfc
Esti pe: Home » Diete si nutritie » Dispepsia (indigestia)
Dispepsia (indigestia)
ARTICOL PUBLICAT IN:
Revista: Nr. 36, Anul IV, Octombrie 2009

Pagina: 24

   Dispepsia reprezinta o senzatie de discomfort resimtita de pacient in partea superioara a abdomenului sau in piept, care poate fi descrisa ca o senzatie de balonare, de plenitudine sau de arsura. Denumita popular si indigestie, dispepsia este prezenta la circa 25-30% din populatie, fiind cel mai frecventa la femeile cu varsta cuprinsa intre 16 si 60 ani. Frecventa de aparitie a dispepsiei la femei creste in timpul menstruatiei sau a sarcinii.

Semnele dispepsiei

   Simptomele din cadrul dispepsiei sunt cel mai des provocate de alimentatie. In mod frecvent pacientii prezinta semnele bolii dupa o masa copioasa sau dupa consumarea unor alimente care "nu cad bine". simptomele pot persista timp de 3 sau 4 zile, dar in unele cazuri ele pot deveni severe si continue, caz in care bolnavul este silit sa isi intrerupa activitatile zilnice.

   Ca si descriere a bolii, dispepsia se caracterizeaza in principal prin stari de greata (stomac deranjat), balonare dupa masa (descrisa ca o senzatie de stomac plin), durere in regiunea stomacului (ca o sfredelire sau ca o arsura), arsura retrosternala (pirozis) provocata de regurgitatia continutului gastric in esofag sau chiar in cavitatea bucala, eructatii (ragait), voma si distensia abdomenului cauzata de gaze intestinale in exces.

Cauzele dispepsiei

   In multe dintre cazuri, simptomele indigestiei insotesc o afectiune gastrica sau a tubului digestiv, precum ulcerul peptic, gastrita, boala de reflux gastro-esofagian sau litiaza biliara.

   In situatia in care dispepsia apare la un pacient care nu are in istoricul bolilor sale una din afectiunile descrise mai sus, simptomele afectiunii pot aparea in urma unui stil de viata nesanatos expus la mult stres si odihna putina sau a unei diete necorespunzatoare (cu excese alimentare, cu o hrana saraca in nutrienti). De asemenea, dispepsia mai poate aparea la persoanele care mananca repede, aparand astfel aerofagia (inghitirea de aer).

Tratamente naturiste in dispepsie

- Sucul de grepfrut contine multe vitamine, enzime si pectina, substante ce ii confera calitati aperitive si tonice indicate in calmarea simptomelor neplacute din dispepsie. Se vor consuma 3 pahare de suc pe zi, inainte de mesele principale, putandu-se indulci cu miere.

- Uleiul de nuca - se va lua dimineata pe stomacul gol cate o lingura in cazurile de dispepsie sau atunci cand se doreste eliminarea viermilor intestinali.

- Ashwaganda este un arbust originar din India care contine mucilagii amare si acre care activeaza enzimele digestive, stimuland pofta de mancare. Fructele sale sunt folosite proaspete sau uscate in dispepsii, impotriva flatulentei si pentru stimularea secretiei bilei.

- Obligeana - rizomii plantei se folosesc din cele mai vechi timpuri in tratarea bolilor digestive, facand parte din compozitia ceaiurilor aperitive. Pulberea, maceratul sau tinctura de obligeana stimuleaza lent secretiile gastro-intestinale, redau pofta de mancare, elimina gazele intestinale si inlatura constipatia. Se recomanda consumul a cate o jumatate de lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi sau 20 de picaturi de 3 ori pe zi de tinctura.

- Orzul - una dintre principalele utilizari medicinale ale orzului este cea digestiva, deoarece are calitati emoliente asupra mucoasei gastrice, stimuleaza digestia si dreneaza ficatul. La recomandarea medicului se poate folosi sucul de orz verde, in cure de 21 de zile cu 7 zile pauza.

- Podbalul favorizeaza eliminarea bilei in duoden, stimuland astfel digestia si reducand simptomele din dispepsii si dischineziile biliare. Se beau 2-3 lingurite pe zi de suc din frunzele proaspete de podbal intr-o cana de lapte.

- Pelinul un foarte bun excitant digestiv, determinand secretia abundenta de sucuri gastrice si marirea poftei de mancare, actionand astfel benefic in dispepsie. Se va administra tinctura de pelin obtinuta din 50 g planta maruntita la 250 ml alcool alimentar care se tine timp de 15 zile agitand des. Se vor lua diluat 10-20 picaturi de 2-4 ori pe zi. De asemenea, vinul de pelin se foloseste pentru stimularea activitatii tubului digestiv, combaterea balonarilor si a indigestiei. Se pun 4 linguri de planta maruntita la un litru de vin alb, se lasa timp de 8-10 zile la macerat, timp in care se agita de mai multe ori pe zi, iar apoi se iau 1-3 linguri din acest vin inainte sau dupa masa.

- Coada-soricelului - se infuzeaza 2 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita, timp de 20 minute. Se bea ceaiul caldut, in 4-5 reprize pe parcusul zilei.

- Chimenul - infuzati o lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita timp de 10-15 minute si beti 2-3 cani pe zi, dintre care una dimineata pe stomacul gol.

- Galbenelele - beti fractionat in cursul unei zile un decoct preparat din 1 lingurita de flori si partile aeriene ale plantei puse la 1 litru de lapte dulce si fierte pana cand lichidul scade la o treime.

- Alte plante utile in tratamentul dispepsiei mai sunt sovarful, sunatoarea, roinita, musetelul, levantica, ienuparul, hameiul, coriandrul si anasonul.

 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole recomandate:
  • Uleiurile presate la rece din armurariu, nuca si susan

       Inainte de 1989 exista pe piata romaneasca doar uleiul dublu rafinat de floarea-soarelui sau, mai rar, uleiul de soia  de calitate proasta, de care toata lumea fugea. Astazi avem la dispozitie o multitudine de tipuri de ulei, variate ca proprietati, calitate si costuri. Poate de aceea se intampla uneo... (citeste)

  • Secrete medicale din farfurie. Stiati ca...

    ... Atunci cand consumati suc de portocale este recomandat sa luati si o capsula de vitamina C 500, deoarece in cursul procesului de productie, sucul isi pierde circa 50% din continutul de vitamina C.

    (citeste)

  • Tratamente naturiste cu oua de prepelita

       Majoritatea dintre noi am auzit de calitatea iesita din comun a oualelor de prepelita, foarte bogate in vitamine. Aceste oua rezolva probleme grave precum afectiuni ale inimii, ale stomacului, ale sistemului circulator etc.

    (citeste)

  • Topul alimentelor energizante

       Va simtiti adesea obositi si nu stiti ce sa faceti ca sa aveti mai multa energie? Plantele va ajuta!

       Seminţele încolţite (de legume sau de cereale... (citeste)

Clinici recomandate: Diete si nutritie
Banner Apiland

Miere si polen proaspat recoltate - 2014!

FagureleCuMiere.ro va oferim primele produse din recolta 2014! Polen crud proaspat recoltat! Miere de rapita proaspat extrasa!
(citeste tot anuntul)

Mai 2014

Terapie cranio-sacrala: 4 sedinte 150 RON
(citeste tot anuntul)
banner rottanatura
banner charme d`orient
banner 2e prod
banner sfatul medicului
banner homeogenezis 2

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

* Poți câștiga o sumedenie de premii
* Ești primul care află ofertele noastre
* Te ținem în permanență la curent cu noutățile
Prin abonarea din această pagină ești de acord să primești prin e-mail, ultimele noutăți de la revista-tratamente-naturiste.ro.
Dacă, în orice moment, consideri că nu mai vrei să fii abonatul nostru, te poți dezabona cu ușurință.