Durerile in gat pot fi cauzate cel mai frecvent de o infectie virala sau bacteriana, de aerul uscat sau poluat sau de o alergie. De asemenea, durerile in gat anunta o posibila raceala, gripa sau laringita. Ele pot fi insotite de multe ori de febra, de congestia gatului si de senzatia de greutate la inghitire.

 

Tratamente contra durerilor in gat

- O prima masura pe care o puteti lua atunci cand simtiti ca incepe sa va doara in gat si ca va cuprinde raceala este sa preparati o cana de ceai verde sau negru in care adaugati 10 seminte de ardei foarte iuti. Ceaiul se bea cat mai cald, cu inghitituri mici, asa incat sa-si faca efectul in zona gatului.
- Pentru a calma durerile in gat si raguseala puneti intr-un borcan jumatate de pahar de mure proaspete si un pahar si jumatate de miere lichida. Amestecati bine, inchideti borcanul ermetic, dupa care lasati sa se intrepatrunda timp de 40 de zile. Preparatul obtinut se va consuma ca atare sau filtrat, cate 4-6 lingurite pe zi.

- Atunci cand faringele si amigdalele sunt deja inflamate este indicat sa evitati condimentele iuti deoarece agraveaza starea de congestie. In schimb folositi reteta cu miere si ceapa. Curatati 5 cepe mari, taiati-le in felii subtiri si puneti-le intr-un castron cu 8 linguri de miere. Lasati amestecul sa stea o zi si o noapte, amestecand cat se poate de des, din acest amestec decantandu-se de la sine un sirop. Strecurati siropul si luati cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.
- Siropul de coacaze negre este un remediu excelent in durerile in gat, tuse, raguseala si amigdalita. Acest sirop distruge microbii, repara tesuturile lezate de la nivelul tractului respirator superior si creste imunitatea organismului, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Luati pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent astfel incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.
- In popor este cunoscut un tratament cu comprese reci cu branza de vaci. Luati un servet de in, intindeti pe el un strat gros de branza de vaci, stropiti apoi cu putin otet si aplicati pe gat cu stratul de branza in jos. Legati compresa cu un fular si tineti toata noaptea. Branza racoreste si desumfla. In paralel beti ceai de patlagina, cu inghitituri mici, pentru a calma mucoasa gatului.
- Puneti intr-un tifon o bucata de mamaliga cat de calda puteti suporta, dar cu grija pentru a nu va opari. Aplicati acest tifon pe zona gatului si tineti timp de 15-20 de minute, invelind gatul cu ceva de lana. Tratamentul se face de 2 ori pe zi, repetandu-se pana la vindecare.

- Galbenusul de ou ajuta la calmarea durerilor de gat. Spargeti 2 oua, alegeti galbenusurile si frecati-le bine cu 4 linguri de zahar sau miere pana cand se formeaza o spuma albicioasa. Mancati toata crema obtinuta, apoi beti o cana de lapte fierbinte.

- Siropul de brad combate durerile de gat si previne gripa. Umpleti un borcan de 5 kg cu muguri de brad. Se incepe punand pe fundul borcanului zahar cam de 2 degete. Deasupra puneti mugurii de brad cam de 3 degete, apoi se repeta procedura pana se umple borcanul. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar.

   Legati borcanul cu celofan si ingropati-l in pamant la 30-40 cm adancime. Se va scoate atunci cand se apropie inghetul, aproape de iarna, in borcan obtinandu-se siropul de brad.

- Se mai poate folosi rasina de brad care dezinfecteaza si cicatrizeaza mucoasa tractului respirator, calmeaza inflamatia de la nivelul gaturlui si previne recidiva infectiilor respiratorii. Rasina se mesteca sau se face gargara cu rasina plamadita in rachiu.

- Cel mai bun leac pentru orice boala respiratorie este, in conceptia populara, fiertura din lichen de piatra. Aceasta vindeca durerile in gat, bronsita si chiar pneumonia. Beti cate 3-4 cani pe zi de decoct de lichen de piatra indulcit cu miere din beltug pentru a-i amplifica efectul emolient si expectorant. Se bea cu inghitituri mici, lasand preparatul sa alunece incet pe gat pentru a actiona cu forta maxima. Faceti acest tratament timp de 7 zile in bolile acute si o luna in bolile cronice.

- Radacina de tataneasa vindeca durerile in gat, bronsita si bolile pulmonare vechi. Planta calmeaza tusea, favorizeaza expectoratia si grabeste vindecarea. Se tine in gura o bucatica de radacina de tataneasa, sugand-o ca pe o bomboana.

- Inhalati aburul de la un castron cu apa foarte fierbinte in care ati picurat 2 picaturi de ulei de eucalipt sau pin si 2 picaturi de ulei de menta. Repetati tratamentul de 2 ori pe zi, cate 5-10 minute.

- Preparati un sirop contra durerilor de gat din 6 linguri de zahar caramelizat stins cu o cana de apa. Se fierbe timp de 10 minute impreuna cu o ceapa mica necuratata de coaja, o nuca in coaja (spalata si sparta), o lingurita de seminte de chimen si 3 frunzulite de dafin. Dupa cele 10 minute se ia de pe foc si se tine vasul acoperit pana la racirea lichidului. Preparatul se strecoara, se pune intr-o sticla si se tine la rece. Se iau cate 5 lingurite de sirop o data pe zi, intre mese, pana la terminarea cantitatii.

- Pentru calmarea durerilor de gat se bea lapte cald in care s-a topit un bulgare cat o nuca de unt proaspat.

- Ungeti gatul bolnavului cu gaz, de doua ori pe zi. Este important sa nu se bea si sa nu se mananca dupa aceea timp de minim o ora.

- Atunci cand apar durerile de gat si raguselile preparati un macerat din conuri de pin puse in rachiu si lasate la intuneric cateva saptamani. Se bea cate o gura din acest preparat la nevoie.

- Daca va doare in gat masati-va fata si pieptul cu un amestec din 3 picaturi de ulei de santal, 2 picaturi de ulei de eucalipt si 1 picatura de ulei de menta, toate adaugate in 2 lingurite si jumatate de ulei de migdale dulci. Acest tratament ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.

 

Gargara pentru calmarea durerilor in gat

a) Fierbeti o lingurita de seminte de ridichi si o lingura de miere intr-o jumatate de ceasca de otet. Adaugati apa pana ce taria otetului devine suportabila. Faceti gargara cu acest preparat de mai multe ori pe zi. Tratamentul este benefic deoarece semintele de ridichi contin sulf care actioneaza ca un antibiotic natural.

b) Apa de mare este un remediu considerat de milenii ca un medicament fara gres contra guturaiului si racelilor si implicit a durerilor in gat. Se face gargara profunda in gat cu apa proaspata de mare, de mai multe ori pe zi. Apa nu trebuie sa fie nici prea rece, nici fiarta.

c) Preparati un decoct din 1 lingura de frunze de telina care se fierb 2 minute intr-un litru de apa. Lasati sa se raceasca. Amestecati decoctul cu o ceasca de lapte caldut si faceti gargara cu acest amestec de 3 ori pe zi. Tratamentul este util in caz de dureri in gat si de pierdere a vocii.

d) Puneti 2 lingurite de sare naturala intr-un pahar cu apa fierbinte si amestecati pana se dizolva sarea. Cu preparatul cat mai fierbinte faceti gargara, lasand apa sarata sa ajunga cat mai mult pe gat. Reluati acest tratament de 2-3 ori pe zi, pana la disparitia completa a durerilor de gat. Este util si in caz de faringita, laringita sau amigdalita.

e) Faceti gargara de 3-6 ori pe zi cu ceai de cimbru sau smirna. De asemenea puteti face gargara cu apa in care ati turnat cateva picaturi de tinctura din aceste plante. Aceste plante sunt calmante si antiseptice. Puteti alege sa folositi si ceaiul de salvie rosie amestecata cu 1 lingurita de otet de mere.

f) Puneti 1 lingurita de suc de lamaie sau de otet de mere intr-un pahar cu apa calda. Faceti gargara cu preparatul obtinut, acidul continut de aceste ingrediente luptand si distrugand virusurile si bacteriile care produc durerile din gat.
g) Puneti intr-un pahar cu apa calda cate 2 picaturi de ulei de santal si ulei de lamaie sau cate 2 picaturi de ulei de eucalipt si ulei de lemn de cedru libanez. Faceti gargara cu preparatul obtinut din 2 in 2 ore.

h) Faceti gargara cu o infuzie din scoarta de stejar. Aceasta are insusiri astringente si antiinflamatorii. Puneti 20 g de scoarta zdrobita marunt in 200 ml apa clocotita. Se acopera vasul cu un capac si se fierbe amestecul in baie de aburi timp de 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se strecoara apoi intr-un vas, storcand si grosul fiertului. La acest decoct se adauga 200 ml de apa fiarta si se face gargara. Rezultatele sunt miraculoase.

 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru