Partenerii Revistei Tratamente Naturiste
Harta websiteului revista-tratamente-naturiste.ro
Creaza un cont activ pe site
Autentifica-te
Revista Tratamente Naturiste coperta numar curent
  • margo
Articole Produse
btesr
asfasdfc
Esti pe: Home » Gastroenterologie » Gastroenterita - tratamente naturiste pentru varsaturi, crampe si diaree
Gastroenterita - tratamente naturiste pentru varsaturi, crampe si diaree
ARTICOL PUBLICAT IN:
Revista: Nr. 66, Anul VII, Mai 2012

Pagina: 12

   Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin dureri abdominale, stari de greata si de lesin, varsaturi, diaree si cateodata febra, cu o durata de sub 2 zile. Sub acest nume destul de generic intra o categorie vasta de infectii si stari inflamatorii ale componentelor aparatului digestiv.

   Gastroenterita mai este denumita si viroza intestinala, desi sunt cunoscute si forme bacteriene ale bolii, care au durata mai lunga si necesita administrarea de antibiotice. Cea mai primejdioasa complicatie a gastroenteritei este deshidratarea, care se poate ivi atunci cand voma si diareea sunt foarte intense. Ea poate pune deosebite probleme la copiii mici, dar si la persoanele de varste avansate.

   Gastroenterita insotita de dureri abdominale violente, scaune sau varsaturi sangvinolente, febra mai mare de 39 grade C, extreme stari de slabiciune, abdomen tumefiat sau deshidratare evidenta (urina hipercroma, sete intensa, uscaciune a mucoasei bucale) impune obligatoriu tratamentul medical spitalicesc. Cazurile in care hidratarea normala este dificila, asa cum se intampla la copiii cu varsta redusa, care pot refuza consumul de lichide, impun rehidratarea organismului prin aplicarea perfuziilor, dupa internare.

Dieta in gastroenterita

   In perioada de apogeu a bolii este dificila identificarea vreunui aliment care sa nu duca la agravarea simptomelor. Imediat ce starea generala incepe sa se amelioreze, revine si apetitul. In aceasta etapa, este bine sa stim ce alimente pot grabi vindecarea si de la care mancaruri ar trebui sa ne abtinem, ca sa evitam recidiva.

   Este foarte utila renuntarea la produsele lactate, mai cu seama in ceea ce priveste consumul de lapte dulce, pentru un interval mai mare de o saptamana, dupa vindecare. De asemenea, in perioada de boala si convalescenta, vor fi eliminate din dieta prajelile, afumaturile, maioneza, cremele, produsele de patiserie si cofetarie, muraturile, precum si hrana intens condimentata.

   Dupa ameliorarea simptomelor gastroenteritei, alimentele care pot fi consumate (cu moderatie si doar atunci cand este perceputa senzatia de foame) sunt: painea integrala uscata, produsele din cereale intregi, orezul, merele, gutuile, bananele ori mancarurile usoare de legume, daca sunt tolerate. Dupa cateva zile, poate fi consumat si iaurtul de casa, in cantitati mici. El contribuie la regenerarea florei intestinale.

Gastroenterita - Leacuri din batrani

   Ceaiul din scoarta de stejar, cojita de pe ramurile tinere si bine maruntita, se foloseste in scopul combaterii diareei, simptom care insoteste mai mereu gestroenterita. Se prepara o infuzie, dintr-o lingurita de produs vegetal, adaugat la o cana de apa in clocot. Daca diareea nu se opreste in doua zile, se trece la decoctul din coaja de stejar sau de gutui (o lingurita de produs, fiert timp de 10-15 minute), din care se consuma cate 1-2 linguri, de 5-7 ori, zilnic.

   Infuzia de chimen amelioreaza crampele intestinale. Se adauga 1-2 lingurite de seminte macinate la 250 ml de apa clocotita si se consuma pe stomacul gol. Se pot consuma zilnic si cate 2 cani de infuzie din 2 lingurite de seminte lasate in apa clocotita timp de 10-15 minute.

   Ceaiul din miez de nuca este un remediu vechi, folosit de tarani la tratamentul diareei. Se opareste o lingura de miez de nuca macinat, intr-o cana cu apa clocotita. Amestecul se lasa la infuzat vreme de 15-20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma dimineata, pe nemancate. Nuca are efecte astringente, din pricina continutului de tanin.

   Decoctul din amestec de cimbrisor de camp, sunatoare si busuioc, adaugate in parti egale, ofera o tripla putere curativa in caz de greturi, diaree si stari de slabiciune. Pentru a pregati ceaiul, se adauga 1-2 lingurite de amestec la 300 ml de apa si se fierbe vreme de 5-10 minute, apoi se lasa la racit. Se filtreaza si se consuma 1-2 cani pe zi.

   Infuzia de cretusca (Filipendula ulmaria) diminueaza aciditatea gastrica si reduce frecventa si intensitatea starilor de greata. Se obtine din 2 lingurite de planta uscata si maruntita, infuzata 10 minute intr-o cana de apa clocotita. Se administreaza in cantitati de 2-3 cani pe zi.

   Decoctul din coaja de anin (Alnus glutinosa) poseda calitati astringente si antiseptice. Se obtine fierband, timp de 10 minute, o lingurita de coaja bine maruntita in 300 ml de apa. Se consuma 2-3 cesti pe zi, cantitatea ajustandu-se in functie de evolutia manifestarilor diareice.

   Infuzia de izma buna (1-2 lingurite de planta, la o cana de apa clocotita) combate majoritatea simptomelor specifice gastroenteritei. Din aceasta consumam 2-3 cani, zilnic.

   Ceaiul de musetel este intrebuintat, de milenii, contra tulburarilor digestive, avand proprietati dezinfectante, antivirale si antispastice. Se adauga doua lingurite de planta la o cana de apa clocotita, se acopera vasul, se lasa 10 minute, apoi se strecoara si se consuma doua cani pe zi.

 

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Alte articole recomandate:
  • Colonul iritabil

       Sindromul colonului iritabil este o afectiune ce consta in alternante intre diaree si constipatie, insotite de colici, balonare si flatulenta, simptome ce se pot prelungi pe durata mai multor saptamani.

       Alternarea int... (citeste)

  • Flatulenta

       Gazele intestinale sunt reprezentate in mod normal de un amestec de oxigen, hidrogen, metan, azot si dioxid de carbon, care sunt inodore. Prin fermentarea anumitor alimente la nivelul intestinului gros se produc insa anumite gaze care degaja un miros neplacut, chiar... (citeste)

  • Ciroza hepatica. Dieta si plante pentru ficat

       Ciroza este o boala mai frecventa la barbati decat la femei, care determina distrugerea celulelor ficatului si scleroza tesutului hepatic. In ciroza hepatica se produce o graduala deteriorare a functiilor ficatului. In locul celulelor functionale distruse are loc dezvoltarea unui tesut fibros, insotita de re... (citeste)

  • Sindromul de colon iritabil

       Sindromul de colon iritabil (SCI) este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, apărând la una din 3 persoane. SCI este o suferinţă care tinde să apară în mod repetat, simptomele bolii putând să dispară timp înde... (citeste)

Clinici recomandate: Gastroenterologie
Banner Apiland

Miere si polen proaspat recoltate - 2014!

FagureleCuMiere.ro va oferim primele produse din recolta 2014! Polen crud proaspat recoltat! Miere de rapita proaspat extrasa!
(citeste tot anuntul)

Mai 2014

Terapie cranio-sacrala: 4 sedinte 150 RON
(citeste tot anuntul)
banner rottanatura
banner charme d`orient
banner 2e prod
banner sfatul medicului
banner homeogenezis 2

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER!

* Poți câștiga o sumedenie de premii
* Ești primul care află ofertele noastre
* Te ținem în permanență la curent cu noutățile
Prin abonarea din această pagină ești de acord să primești prin e-mail, ultimele noutăți de la revista-tratamente-naturiste.ro.
Dacă, în orice moment, consideri că nu mai vrei să fii abonatul nostru, te poți dezabona cu ușurință.