Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin dureri abdominale, stari de greata si de lesin, varsaturi, diaree si cateodata febra, cu o durata de sub 2 zile. Sub acest nume destul de generic intra o categorie vasta de infectii si stari inflamatorii ale componentelor aparatului digestiv.

   Gastroenterita mai este denumita si viroza intestinala, desi sunt cunoscute si forme bacteriene ale bolii, care au durata mai lunga si necesita administrarea de antibiotice. Cea mai primejdioasa complicatie a gastroenteritei este deshidratarea, care se poate ivi atunci cand voma si diareea sunt foarte intense. Ea poate pune deosebite probleme la copiii mici, dar si la persoanele de varste avansate.

   Gastroenterita insotita de dureri abdominale violente, scaune sau varsaturi sangvinolente, febra mai mare de 39 grade C, extreme stari de slabiciune, abdomen tumefiat sau deshidratare evidenta (urina hipercroma, sete intensa, uscaciune a mucoasei bucale) impune obligatoriu tratamentul medical spitalicesc. Cazurile in care hidratarea normala este dificila, asa cum se intampla la copiii cu varsta redusa, care pot refuza consumul de lichide, impun rehidratarea organismului prin aplicarea perfuziilor, dupa internare.

Dieta in gastroenterita

   In perioada de apogeu a bolii este dificila identificarea vreunui aliment care sa nu duca la agravarea simptomelor. Imediat ce starea generala incepe sa se amelioreze, revine si apetitul. In aceasta etapa, este bine sa stim ce alimente pot grabi vindecarea si de la care mancaruri ar trebui sa ne abtinem, ca sa evitam recidiva.

   Este foarte utila renuntarea la produsele lactate, mai cu seama in ceea ce priveste consumul de lapte dulce, pentru un interval mai mare de o saptamana, dupa vindecare. De asemenea, in perioada de boala si convalescenta, vor fi eliminate din dieta prajelile, afumaturile, maioneza, cremele, produsele de patiserie si cofetarie, muraturile, precum si hrana intens condimentata.

   Dupa ameliorarea simptomelor gastroenteritei, alimentele care pot fi consumate (cu moderatie si doar atunci cand este perceputa senzatia de foame) sunt: painea integrala uscata, produsele din cereale intregi, orezul, merele, gutuile, bananele ori mancarurile usoare de legume, daca sunt tolerate. Dupa cateva zile, poate fi consumat si iaurtul de casa, in cantitati mici. El contribuie la regenerarea florei intestinale.

Gastroenterita - Leacuri din batrani

   Ceaiul din scoarta de stejar, cojita de pe ramurile tinere si bine maruntita, se foloseste in scopul combaterii diareei, simptom care insoteste mai mereu gestroenterita. Se prepara o infuzie, dintr-o lingurita de produs vegetal, adaugat la o cana de apa in clocot. Daca diareea nu se opreste in doua zile, se trece la decoctul din coaja de stejar sau de gutui (o lingurita de produs, fiert timp de 10-15 minute), din care se consuma cate 1-2 linguri, de 5-7 ori, zilnic.

   Infuzia de chimen amelioreaza crampele intestinale. Se adauga 1-2 lingurite de seminte macinate la 250 ml de apa clocotita si se consuma pe stomacul gol. Se pot consuma zilnic si cate 2 cani de infuzie din 2 lingurite de seminte lasate in apa clocotita timp de 10-15 minute.

   Ceaiul din miez de nuca este un remediu vechi, folosit de tarani la tratamentul diareei. Se opareste o lingura de miez de nuca macinat, intr-o cana cu apa clocotita. Amestecul se lasa la infuzat vreme de 15-20 de minute, dupa care se filtreaza. Se consuma dimineata, pe nemancate. Nuca are efecte astringente, din pricina continutului de tanin.

   Decoctul din amestec de cimbrisor de camp, sunatoare si busuioc, adaugate in parti egale, ofera o tripla putere curativa in caz de greturi, diaree si stari de slabiciune. Pentru a pregati ceaiul, se adauga 1-2 lingurite de amestec la 300 ml de apa si se fierbe vreme de 5-10 minute, apoi se lasa la racit. Se filtreaza si se consuma 1-2 cani pe zi.

   Infuzia de cretusca (Filipendula ulmaria) diminueaza aciditatea gastrica si reduce frecventa si intensitatea starilor de greata. Se obtine din 2 lingurite de planta uscata si maruntita, infuzata 10 minute intr-o cana de apa clocotita. Se administreaza in cantitati de 2-3 cani pe zi.

   Decoctul din coaja de anin (Alnus glutinosa) poseda calitati astringente si antiseptice. Se obtine fierband, timp de 10 minute, o lingurita de coaja bine maruntita in 300 ml de apa. Se consuma 2-3 cesti pe zi, cantitatea ajustandu-se in functie de evolutia manifestarilor diareice.

   Infuzia de izma buna (1-2 lingurite de planta, la o cana de apa clocotita) combate majoritatea simptomelor specifice gastroenteritei. Din aceasta consumam 2-3 cani, zilnic.

   Ceaiul de musetel este intrebuintat, de milenii, contra tulburarilor digestive, avand proprietati dezinfectante, antivirale si antispastice. Se adauga doua lingurite de planta la o cana de apa clocotita, se acopera vasul, se lasa 10 minute, apoi se strecoara si se consuma doua cani pe zi.

 

Autor: Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

Revista numarul: Nr. 66, Anul VII, Mai 2012 Pagina: 12