Categorii
Esti pe: Home » Tratamentul in boala Basedow pentru reglarea functiei tiroidiene
Tratamentul in boala Basedow pentru reglarea functiei tiroidiene
Articol publicat în
Revista: Nr. 13, Anul II, Noiembrie 2007
Pagina: 20

   Boala Basedow, numită şi boala Graves sau guşa exoftalmică, reprezintă o disfuncţie a glandei tiroide determinată de secreţia în exces a hormonilor tiroidieni. Boala se caracterizează prin 3 manifestări majore: hipertiroidie cu guşă difuză, dermopatie (probleme la nivelul pielii şi a fanerelor) şi oftalmopatie (probleme la nivelul ochilor), manifestări care nu apar însă întotdeauna împreună.

   Boala Basedow este o afecţiune care poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecventă la 30-40 de ani. De asemenea un aspect foarte important de menţionat este că apariţia acestei boli este mai frecventă la femei.

Simptome in boala Basedow

   Principalul semn în boala Basedow este creşterea volumului glandei tiroide, creşterea consistenţei sale şi creşterea vascularizaţiei sangvine la nivelul glandei.

   Clinic, tota­litatea simptomelor care apar în urma hipertiroidiei (secre­ţiei excesive de hormoni tiroidieni), poartă numele (în limbaj medical) de tireotoxicoză. Semnele tireotoxicozei sunt labilitatea emoţională, nervozitatea, insomniile, tremorul, transpiraţiile excesive şi intoleranţa la căldură. Cu toate că la bolnavii cu Basedow apetitul nu se modifică sau este chiar uneori crescut, poate apărea scăderea în greutate. Aceasta se completează cu scăderea forţei muşchilor, manifestată adesea prin dificultate la urcarea scărilor.

   Guşa difuza este un alt semn al bolii Basedow. La palparea tiroidei se poate simţi mărit unul din lobii glandei.

   Dermopatia se manifestă prin probleme la nivelul pielii, de obicei care apar la nivelul părţii posterioare a picioarelor, dar nu numai. Ea se caracterizează prin tegumente catifelate, calde şi umede. Uneori poate apărea senzaţia de mâncărime a pielii. Alteori, în cazul unor emoţii puternice, poate apărea roşeaţa pielii, mai ales în regiunea anterioară a gâtului şi a pieptului. În jurul ochilor şi la nivelul coatelor şi mâinilor pielea poate să devină hiperpigmentată. Pilozitatea la nivelul corpului şi a scalpului este mult redusă, iar părul se poate rupe uşor. Unghiile se subţiază, devin moi, lucioase şi se rup uşor.

   Oftalmopatia se manifestă prin probleme la nivelul ochilor. Cea mai importantă problemă este exoftalmia, adică proeminenţa globilor oculari însoţită de deschiderea exagerată a fantei pleoapei (denumită fantă palpebrală). Deoarece globii oculari sunt ieşiţi din orbite, privirea este fixă (ochii fiind incapabili să execute mişcări), ochii lăcrimează mai mult decât în mod normal, deseori apare vederea dublă (diplopie) sau nistagmusul (mişcări sacadate ale globilor oculari atunci când bolnavul încearcă să rotească sau să mişte ochii).

Tratamentul in boala Basedow

   Tratamentul medicamentos urmăreşte limitarea cantităţii de hormoni tiroidieni produşi de glandă, prin blocarea sintezei acestora. În cazurile avansate de boală se recurge la tratament chirurgical prin care se scoate o porţiune de ţesut tiroidian, limitând astfel producţia hormonală. În ultima perioadă însă se alege tot mai des tratamentul cu iod radioactiv, iodul inhibând eliberarea hormonilor din glanda tiroidă.

   Tratamentul naturist este o opţiune terapeutică pentru formele uşoare sesizate din timp ale acestei afecţiuni, sau pentru curele de întreţinere dintre tratamentele alopate. Plantele ce se folosesc pentru tratament au fie rol de reglare a funcţiilor tiroidiene, fie de corectare a tulburărilor neurovegetative care însoţesc hipertiroidia. Iată în continuare câteva recomandări:

a. pentru reglarea funcţiei tiroidiene

- Seminţele de mărar - se iau câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, măcinate.

- Tinctura de iod - se administrează extern, prin tamponarea pielii din jurul gâtului cu 2-3 picături de tinctură de 2 ori pe zi.

- Se indică folosirea în alimentaţie a sării iodate. În cazurile mai grave ale bolii se mai pot lua câte 2 picături de tinctură de iod diluate la 250 ml lichid (ceai, lapte etc.) de 3 ori pe zi. Se pot consuma de asemenea nuci şi produse marine: scoici, stridii, peşte oceanic sau alge marine.

- Tinctura de nuci verzi se va lua 10 picături de 2-3 ori pe zi. Din nuci care au dimensiunea de maxim 1,5 cm se poate face şi o dulceaţă.

- Angelica - se lasă la macerat timp de 6-8 ore o linguriţă de pulbere de rădăcini într-o cană de apă rece, se filtrează şi se bea în mai multe reprize.

- Pentru comprese externe sau pentru consum (2-3 pe zi înainte de mesele principale) se indică folosirea unor ceaiuri călduţe îndulcite cu miere din arnică, brad, brânca ursului, busuioc, busuioc sălbatec, busuioc, cătină, ceapă, coacăz roşu, curcubeţică, dumbravnic, echinaceea, iarbă neagră, măr, merişor de munte, molid, mur, muşeţel, nalbă, praz, strugurii ursului sau vulturică.

- În cazurile în care tratamentul de mai sus nu dă rezultate se va putea lua tinctură de propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Aceste picături se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine, apoi se înghit. Se vor lua tot înainte de mesele principale.

- Extern se mai poate aplica o cataplasmă cu ceai din coajă de stejar, coajă de anin sau coajă de salcie. Acestea vor fi aplicate pentru 6-12 ore sau se pot lăsa peste noapte.

- Pinul - trimestrial se face o cură de 12-15 băi, punând în cada de baie un extract preparat fie prin infuzare, fie prin fierbere din 150 de grame de cetină de pin la 3-5 litri de apă. Durata băii nu trebuie să depăşească 30 de minute.

b. pentru corectarea tulburărilor ce însoţesc hipertiroidia

- Pentru echilibrarea nervoasă şi îndepărtarea factorilor de tensiune nervoasă care au favorizat sau produs apariţia hipertiroidismului se vor putea folosi următoarele plante medicinale: cimbru, coacăz negru, dalac, dumbravnic, fragi, ghinţură, hamei, isop, lemn dulce, levănţică, măghiran, mărar, măselariţă, măturice, nufăr alb, păducel, păpădie, roiniţă, sânziene, schinduf, sparanghel, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.

- Pentru întărirea imunităţii se poate pune într-un borcan de 800 g o cantitate de 200 g de polen de albine peste care se pune 200 ml de suc de lămâie. Se acoperă pentru 2 ore, apoi cu o lingură se va căuta să se sfărâme fiecare grăuncior de polen. După ce polenul s-a sfărâmat se vor pune 10 g de lăptişor de matcă, iar apoi se completează cu miere polifloră până la umplerea borcanului. Preparatul se ţine la rece bine astupat şi se va lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă cu 15 minute înainte de mesele principale. Cei care doresc pot să pună la acest preparat şi 30 g de tinctură de echinacea. Înainte de administrare se va amesteca foarte bine pentru că are tendinţa să se stratifice. Se va lua până la terminare, apoi se poate face o pauză de 7 zile şi se mai poate face o porţie. Se pot adăuga şi 200 g de nuci măcinate, caz în care se poate pune într-un borcan de 1 litru.

- Hipertermia va fi combătută cu împachetări reci cu comprese pe regiunea gâtului sau prin luarea de praf de coajă de salcie. O linguriţă de praf se pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite. Tot pentru tratrea hipertermiei se poate da şi troscoţel, care are acţiune benefică datorită conţinutului său crescut de acid salicilic. Se mai pot folosi extern cataplasme cu argilă rece umedă (înmuiată în ceai de sânziene) sau foi de varză (frunzele de varză se strivesc cu o sticlă pentru a se înmuia) aplicate pe regiunea gâtului pentru 3-6 ore de 2-3 ori pe zi.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

Alte articole...

<
 • Performantele memoriei si stimularea electrica

  Performantele memoriei si stimularea electrica

 • Machiajul natural. Cosmeticele si sanatatea tenului

  Machiajul natural. Cosmeticele si sanatatea tenului

 • Alimentatia in enterocolita

  Alimentatia in enterocolita

 • Uleiul de rozmarin

  Uleiul de rozmarin

 • Tratamente naturiste in abcesul pulmonar

  Tratamente naturiste in abcesul pulmonar

 • Congestia cerebrala (apoplexia)

  Congestia cerebrala (apoplexia)

 • Argila ALGO trateaza bolile digestive

  Argila ALGO trateaza bolile digestive

 • Urticaria. Elimina mancarimile si trateaza eruptia

  Urticaria. Elimina mancarimile si trateaza eruptia

 • Beauty tricks: Uleiul de masline ascunde ridurile si intareste unghiile

  Beauty tricks: Uleiul de masline ascunde ridurile si intareste unghiile

>
www.gandeste-pozitiv.ro/
www.facebook.com/tratamente/app/100265896690345
www.teatree.ro
www.revista-tratamente-naturiste.ro/prodtot.php?prodtota&vc=Bio%20Active%20MC
www.ayurmed.ro

Abonare newsletter

Fii primul care află:
- când apar produse noi
la preţ de producător
- reduceri şi campanii promoţionale
- articole medicale noi
- clinici şi cabinete noi din zona ta
- evenimente noi
- când apare o nouă revistă
Atenţionare.
Opiniile avizate ale medicilor, sfaturile şi informaţiile despre sănătate din cadrul siteului www.revista-tratamente-naturiste.ro au scop informativ şi educaţional şi nu substituie consultul direct şi nici diagnosticul stabilit în urma investigaţiilor şi a analizelor medicale. Cereţi sfatul medicului dv. înainte de a folosi tratamentele descrise.
Copyright
Revista Tratamente naturiste. Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului acestui site este strict interzisă fără acordul scris al editurii.
Site realizat de