Home > Ambliopia (ochiul lenes) > Ambliopia (ochiul lenes) – cauze, simptome, prevenire si tratament

Ambliopia (ochiul lenes) – cauze, simptome, prevenire si tratament

Ambliopia (ochiul lenes) - cauze, simptome, prevenire si tratament

   Ambliopia este o afectiune cunoscuta in popor sub denumirea de “ochiul lenes”. Aceasta dereglare a vederii se poate dezvolta la copii inca de la nastere si pana la varsta de 7 ani. Boala este caracterizata prin scaderea vederii, fiind o consecinta a dereglarii vederii binoculare (vederea cu ambii ochi).

   De obicei, ambliopia afecteaza doar unul din globii oculari, insa in cazuri mai rare ea poate aparea la ambii ochi.

   Ambliopia debuteaza de obicei atunci cand copilul nu foloseste unul dintre ochi suficient de mult pentru a permite dezvoltarea corecta a zonei din creier responsabila cu receptionarea informatiilor vizuale care provin de la globii oculari. In acest caz creierul ignora imaginile de la nivelul ochiului cu probleme si astfel determina o vedere nesatisfacatoare, in aceasta situatie fiind redate numai imaginile de la nivelul ochiului sanatos.

   Un lucru interesant de remarcat este acela ca copilul cu ambliopie nu constientizeaza ca nu vede bine cu un ochi. De aceea, depistarea bolii si stabilirea diagnosticului este foarte dificila, creierul indepartand imaginea deficitara. Astfel, pentru ca tratamentul sa poata fi facut corespunzator si cu rezultate cat mai bune, este important ca ambliopia sa fie descoperita cat mai din timp.

Ambliopia – cauze

   Ambliopia poate fi produsa de orice afectiune care impiedica formarea unei imagini clare focalizate sau care nu permite utilizarea normala a unuia sau a ambilor ochi.

   S-a constatat ca majoritatea cazurilor de ambliopie apar datorita prezentei la copii a strabismului, anomalie care consta in lipsa de paralelism a axelor vizuale, avand drept urmare privirea crucisa. In acest caz afectiunea va purta numele de ambliopie strabica.

   Creierul copiilor mici care sufera de strabism primeste de la cei doi ochi doua imagini diferite. de aceea, ca reactie compensatorie, creierul va invata sa ignore imaginea pe care o asimileaza de la ochiul care “fuge” pentru a evita confuzia celor doua imagini.

   Alte afectiuni oftalmologice ce pot declansa ambliopia sunt miopia (caracterizata prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mare) si hipermetropia (defect de vedere datorat formarii imaginii inapoia retinei manifestat prin vedere incetosata, mai ales pentru obiectele de aproape). Copiii cu hipermetropie au dificultati de citit, isi freaca des ochii si au dureri de cap frecvente.

   Nu in ultimul rand, si afectiunile oculare care nu permit patrunderea corecta a luminii in globul ocular (cataracta, afectiunile corneei etc.) pot cauza aparitia “ochiului lenes”.

Ochiul lenes – simptome

   Primul semn al ambliopiei este reprezentat de faptul ca ochii nu se misca concomitent in acceasi directie sau nu pot fixa acelasi punct din spatiu.  

   Dati o atentie sporita la pleoapele copilului, deoarece in cazul ochiului lenes puteti observa caderea uneia din pleoape, astfel incat aceasta acopera ochiul aproape in totalitate (fenomen denumit medical ptoza). Copilul poate acuza durere la nivelul ochiului sau, in plus, pot aparea lacrimari atunci cand un ochi este acoperit.

   O alta modalitate de a depista ochiul lenes este observarea felului in care copilul se forteaza sa priveasca diverse lucruri, miscand capul lateral, in sus sau in jos pentru a putea privi.

Masuri de prevenire si tratament

   Tratamentul ambliopiei se face zilnic, atat la domiciliu, cat si la scoala, afectiunea putand fi reversibila daca este tratata inaintea varstei de 7 ani, inainte ca echilibrul intre cei doi ochi sa se fi stabilit.

   Deoarece exista cazuri frecvente in care parintii nu isi dau seama ca micutul are tulburari de vedere este recomandat sa ii efectuati un consult oftalmologic inainte de inceperea scolii. Medicul va cere copilului sa identifice sau sa fixeze imagini sau litere de pe perete, apreciind astfel cat de bine vede micul pacient contururile si detaliile de aproape si de departe.

   Exista cateva metode de a determina ochiul lenes sa devina mai puternic, cele mai eficiente fiind purtarea pe ochi a unui plasture sau a lentilelor de contact inchise la culoare (tehnica numita medical ocluzie) si folosirea de ochelari sau de picaturi pentru ochi.

   Acoperirea ochiului sanatos cu un plasture adeziv este cea mai obisnuita metoda de tratament. La copiii care poarta ochelari, acest plasture se va lipi de una dintre lentile. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, parintii trebuie sa aiba grija ca micutul sa poarte plasturele tot timpul pe o perioada de cateva saptamani sau luni. In cazul in care copilul refuza purtarea plasturelui, solutia de rezerva este plasarea unei lentile de contact intunecate in ochiul normal.

Autor: Laura Cojocea

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.