Home > Astmul bronsic > Astmul bronsic la copii si tratamentele naturiste care ii pot diminua simptomele

Astmul bronsic la copii si tratamentele naturiste care ii pot diminua simptomele

41-12-Astmul bronsic la copii

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne invata ce remedii sa folosim pentru a reduce simptomele din astmul bronsic la copii.

   Cu totii ne dorim ca micutii noştri sa fie sanatoşi, veseli şi sa nu duca lipsa de absolut nimic. Dar ce putem face atunci cand este copilul nostru este bolnavior şi nu il mai putem vindeca 100%? Despre o astfel de afectiune vom discuta in urmatoarele randuri.

    Astmul bronsic la copii este cea mai frecventa dintre bolile cronice intalnite in pediatrie, in special in primul an de viata al micutilor. De obicei, boala debuteaza inaintea varstei de 5 ani, incidenta ei dublandu-se in ultimul deceniu in tarile industrializate.

Astmul bronsic la copii – simptome

   Astmul bronsic la copii are debutul dupa 3 episoade de dificultati respiratorii aparute inainte de varsta de 2 ani. Principala manifestare a bolii este reprezentata de crizele de astm. Acestea sunt produse prin inflamatia bronhiilor ce conduce la contractia muşchilor respiratori (bronhospasm) şi ingustarea sau blocarea cailor respiratorii, ingreunand respiratia. Astfel, copilul va avea o respiratie dificila, rapida şi superficiala, care deseori este insotita de senzatia de strangere toracica.

   Alt simptom provocat de astmul bronsic la copii la copii este aparitia unui zgomot la respiratie (wheezing), asemanator unei şuieraturi, provocat de ingustarea cailor aeriene superioare.

   Tusea poate aparea mai ales noaptea. Tusea este uscata, fara mucus. De asemenea, problemele respiratorii din timpul noptii pot provoca copilului tulburari de somn.

Astmul bronsic la copii – cauze

   Inflamatia tractului respirator al copiilor este declanşata de factori de mediu, de factori imuni sau de cauze genetice.

   Creşterea poluarii expune din ce in ce mai mult copii la afectiuni respiratorii, facandu-i din ce in ce mai fragili in fata alergenilor. Astfel, tractul respirator devine sensibil la actiunea daunatoare a unor alergeni precum praful, polenul raspandit de flori, mucegaiul, fumul de tigara sau parul de animale.

   Astmul bronsic la copii poate aparea in familiile in care aceasta boala este prezenta la unul sau ambii parinti. De asemenea, s-a constatat ca la unii copii celulele sistemului imunitar elibereaza anumite substante chimice care determina aparitia inflamatiei la nivelul tractului respirator.

   Episoadele astmatice sunt inrautatite de raceli sau gripa, de efortul fizic, de aerul rece şi uscat, de administrarea de medicamente (este binecunoscut astmul indus de aspirina) sau de modificari hormonale la fete precum cele de la debutul menstruatiei la pubertate.

Astmul bronsic la copii – tratamente naturiste

   Din pacate, astmul este o boala care nu se poate vindeca total. Cu toate acestea, astmul poate fi controlat printr-un tratament corect stabilit impreuna cu medicul specialist, alaturi de evitarea factorilor declanşatori.

   In cazul in care copilul are un episod sever de astm bronsic, se recomanda tratamentul de urgenta la spital, unde se vor administra corticosteroizi şi beta2-antagonişti sub forma inhalatorie.

   Tratamentele naturiste ajuta şi ele la imbunatatirea functiei respiratorii la copiii cu astm bronsic.

Usturoiul – puneti la macerat o capatana de usturoi taiat marunt in 3 litri de tuica fiarta. Se tine timp de 15 zile, agitand in fiecare zi, iar la sfarşit se filtreaza. Atunci cand copilul are o criza de astm inmuiati o bucata de zahar cubic in alcoolul preparat şi dati copilului sa suga uşor din zaharul imbibat. O alta metoda eficienta este sa amestecati 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita de miere şi 1 galbenuş de ou crud, iar in caz de crize sa incurajati copilul sa mestece acest preparat şi apoi sa il inghita.

Inhalatiile cu vapori de menta ajuta copilul astmatic prin eliberarea bronhiilor. Turnati intr-un lighean apa fierbinte peste un pumn de frunze de menta şi 4-5 picaturi de ulei esential de menta. Aşezati copilul deasupra ligheanului, astfel incat sa poata inspira vaporii. Atentie la aburul fierbinte!

Turita-mare calmeaza şi rareşte crizele de astm. Puneti la infuzat o lingurita de planta şi o cana de apa clocotita, dupa care dati copilului sa bea o cana de ceai pe zi. A se evita la copiii cu constipatie!

Aerosolii cu propolis ajuta de asemenea la imbunatatirea respiratiei la copiii cu astm. Propolisul 15% se amesteca cu apa distilata in proportii egale şi se fac cate 2 şedinte pe zi de durata de 5 minute, cu pauza de 20 de minute intre ele. Tratamentul trebuie sa cuprinda intre 15 şi 30 de şedinte.

Chimenul ajuta la permeabilitatea bronhiilor şi regleaza cantitatea de mucus. Dati copilului sa bea 2 cani pe zi de infuzie preparata dintr-o lingurita de fructe la 250 ml de apa clocotita.

Busuiocul ajuta la dilatarea bronhiilor atunci cand ele sunt astupate şi reduce inflamatiile de la nivelul tractului respirator. Se administreaza cate 5 picaturi de ulei de busuioc de 3 ori pe zi.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.