Home > Addison > Tratamente pentru boala Addison (insuficienta suprarenala lenta)

Tratamente pentru boala Addison (insuficienta suprarenala lenta)

Tratamente pentru boala Addison (insuficienta suprarenala lenta)

   Boala Addison este o afectiune caracterizata prin insuficienta glandelor suprarenale, glande endocrine situate in partea superioara a rinichilor care au rolul de a regla sistemul imunitar, de a mentine tensiunea arteriala in limite normale, de a proteja organismul impotriva stresului si multe altele. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, insa cel mai frecvent intre 30 si 50 de ani.

Glandele suprarenale si rolul lor in organism

   Suprarenalele sunt doua glande care fac parte din sistemul endocrin al organismului, cel responsabil cu producerea de hormoni. Suprarenalele produc un grup de hormoni numiti corticosteroizi, care cuprind 3 tipuri de hormoni:

glucocorticoizii (dintre care cel mai important este cortizolul) care controleaza sistemul imunitar, ajuta la producerea de energie si ne apara de stres,

mineralocorticoizii (dintre care cel mai important este aldosteronul) care mentine echilibrul corect dintre apa, sodiul si potasiul din organism, fenomen ce ajuta la pastrarea tensiunii arteriale in limite normale

hormonii sexuali masculini (androgeni).

Cauzele producerii bolii Addison

   Producerea de hormoni de catre glandele suprarenale este dirijata de catre hipotalamus (formatiune nervoasa aflata in partea inferioara a creierului) si de glanda hipofiza (glanda endocrina situata la baza creierului). Hipotalamusul stimuleaza hipofiza sa produca un hormon numit ACTH, care la randul lui va stimula producerea de cotizol la nivelul glandei suprarenale.

   Atunci cand hipotalamusul sau hipofiza nu functioneaza corect, este influentata si functionarea suprarenalelor, aparand astfel boala Addison.

   Boala Addison mai poate aparea insa si din cauza distugerii unei parti din glandele suprarenale, producerea de catre acestea de cortizol si aldosteron fiind afectata. Aceasta situatie poate fi cauzata de mai multi factori, cei mai importanti fiind TBC-ul (mai frecvent la barbati), cancerul, infectiile cu HIV, lezarea glandelor suprarenale in timpul sarcinii sau travaliului sau aparitia de sangerari la nivelul suprarenalelor in urma terapiei cu anticoagulante.

Simptomele in boala Addison

   Boala Addison se instaleaza treptat, fara sa aiba vreo manifestare mult timp. Insa, pe masura ce glandele suprarenale nu mai functioneaza corect, nivelul scazut de hormoni nu va mai face fata necesitatilor organismului. Astfel, un factor declansator precum stresul puternic poate provoca aparitia unei crize Addisoniene, datorata faptului ca cortizolul este in cantitati prea mici pentru a contracara fenomenele produse de stres in organism.

   In timpul crizei, bolnavul prezinta o senzatie de lesin, slabiciune extrema, voma si diaree (care produc deshidratare foarte mare), dureri in epigastru (partea superioara a abdomenului, cuprinsa intre coaste si ombilic), in flancurile abdomenului si la nivelul spatelui sau membrelor inferioare, stari de neliniste, confuzie, frica inexplicabila, febra mare si nu in ultimul rand invinetirea buzelor si a lobilor urechilor (cianoza).

   Odata cu evolutia bolii, alte simptome pe care bolnavul Addisonian le poate prezenta sunt astenia, slabirea in greutate si forta fizica, tulburari digestive, lipsa poftei de mancare urmata de scaderea in greutate, pofta de sare, pigmentarea pielii intr-o nuanta inchisa si senzatiile de ameteala la ridicarea din pozitia sezanda (lipotimie).

Tratamente naturiste pentru boala Addison

   Tratamentul pentru boala Addison se face de obicei toata viata. Medicul endocrinolog va prescrie un tratament medicamentos care va substitui lipsa hormonilor suprarenalieni, unul din cele mai frecvente medicamente indicate in acest sens fiind hidrocortizonul. Se recomanda de asemenea un regim strict de odihna, cu evitarea oricarei intoxicatii (medicamentoase sau alimentare).

   Suplimentar tratamentului medicamentos, cu acordul medicului endocrinolog, puteti urma si cateva tratamente naturiste pentru boala Addison, foarte utile in cazul acestei afectiuni:

Tinctura de rasina de brad – se va lua zilnic, de 3 ori pe zi, cate 1 lingurita de tinctura cu 15 minute inainte de mese. Tinctura se prepara din 50 g rasina de brad si 150 ml alcool alimentar de 70 grade care se tin 15 zile la macerat, agitand des. Se strecoara si se pune la rece in sticle de capacitate mica. Se va agita inainte de administrare.

Zerul de lapte se poate utiliza sub forma de cure, consumand zilnic cate 500 ml. De asemenea se poate lua zilnic cate 0,5-1 litru de lapte de capra nefiert.

Sucurile de legume (in special cele de sfecla, telina, pastarnac si morcovi) se vor consuma zilnic. In plus se poate lua in fiecare zi si cate 100 g de grau incoltit.

Argila este un remediu foarte bun pentru bolnavii cu insuficienta suprarenaliana. Puneti seara 1 lingurita de argila in 250 ml apa si lasati pana dimineata, cand se va consuma apa de pe aceasta. Dupa 3-7 zile se va agita si se va consuma si argila. Acest tratament se face sub forma de cura de 3-4 luni. In plus, se mai pot face si bai cu argila o data pe saptamana.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.