Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne invata cum ne ajuta planta indiana Boswellia serrata in reducerea durerii reumatismale si a inflamatiei articulatiilor.
Patologia reumatismala are, ca numitor comun, doua simptome, care constituie principalele surse de suferinte pentru bolnav: inflamatia articulatiilor si durerea reumatismala.
Bolile reumatice constituie un adevarat complex de entitati care au determinat geneza unei specialitati medicale, si anume reumatologia. Intre fenomenele inflamatoare ale sistemului locomotor si fenomenele dureroase exista o legatura stransa, de cauzalitate. Ca descriere generala, inflamatia este un proces patologic complex, determinat de actiunea unuia sau mai multor agenti fizici, chimici sau infectiosi, ale carui efecte sunt durerea, marirea temperaturii locale, inrosirea ori tumefierea zonei afectate.
Bolile reumatice – cauzele acestor suferinte des intalnite
Suferintele reumatice sunt favorizate de infectiile cronice (faringo-amigdaliene, odontale, colonice sau de alt tip), care determina reumatismul de focar infectios, dar si de catre factorii ecologici precum locuintele insalubre, igrasioase ori de munca prelungita efectuata in frig si umiditate.
Predispozitia la boala reumatismala mai apare si ca urmare a susceptibilitatii deosebite a unor persoane fata de agresiunile unor conditii climatice caracterizate prin umiditate si temperaturi scazute, prezente in intervale anuale prelungite.
Un factor favorizant al suferintei reumatice este si senescenta (inaintarea in varsta) care determina, printre altele, uzura sistemului locomotor, indeosebi artroze si spondiloza, in conditiile in care acestea se complica si cu procese inflamatorii (artrite reumatice si spondilite).
In formele lor agravate, invalidante, bolile reumatismale devin sursa unor mari neplaceri individuale, dar si unul dintre fenomenele cu un sporit impact social, necesar a fi evaluat cu toata seriozitatea, avand in vedere costurile si pierderile pe care le implica.
Termenul de reumatism este unul generic, incluzand sub denumirea sa variate stari patologice cu elemente comune. In cazul poliartritei reumatoide sau cand avem de-a face cu o angeita, reumatismul are origini inflamatorii. El poate fi provocat si de catre un germen patogen, precum se intampla in artrita tuberculoasa sau poate avea, ca punct de pornire, formarea unor microcristale la nivel articular, asa cum se petrec lucrurile in cazul gutei. Alteori poate fi vorba despre un reumatism degenerativ, produs de catre uzura unei incheieturi (prin suprasolicitare si nu numai), asa cum se intampla in coxartroza.
Plante indiene indicate reumaticilor: Boswellia serrata, ashwaganda si ghimbirul
Botanica indiana cuprinde un mare numar de plante medicinale din care au rezultat remedii naturale foarte apreciate si eficiente. Acestea contin factori bioactivi extrasi pe cale nedistructiva, ca, de exemplu, factori antiinflamatori si antidurerosi cum sunt acidul boswellic obtinut din planta Boswellia serrata, curcumina si alti derivati de-ai sai, care provin din specia Curcuma longa, o planta larg raspandita in subcontinentul indian.
Boswellia serrata este similara tamaiei, unul din darurile pe care magii de la Rasarit le-au oferit la nasterea lui Hristos. Tamaia folosita in Occident provine, de regula, de la Boswellia carteri, o specie din Somalia ale carei proprietati terapeutice nu au fost, inca, bine studiate de catre botanica farmaceutica. In schimb, virtutile terapeutice ale speciei Boswellia serrata erau cunoscute in India de peste 5000 de ani. De aproximativ 2000 de ani aceasta planta a ajuns in Asia Mica. Apoi, in primul mileniu de dupa Hristos, prin propagarea credintei crestine in randul tot mai multor popoare, a ajuns sa fie folosita si in Europa. In prezent, multe remedii naturale destinate alinarii suferintelor reumatice contin aceasta planta, printre ingredientele de baza.
Alte plante medicinale indiene utile celor cu suferinte articulare sunt: Vitex nirgundo, ashwaganda (Withania somnifera) si ghimbirul (Zingiber officinale). Ashwaganda este o planta considerata sacra, in India. Ea este socotita ca fiind deosebit de valoroasa, datorita efectelor tonice, revigorante si de combatere a durerilor. Vitex nirgundo are, de asemenea, efecte de reducere a inflamatiilor la nivelul articulatiilor.
Autori: Prof. Dr. Vladimir Gusic şi Dr. Dragos Ionescu
Redactat de Tomi Tohaneanu