Home > Ingrijirea tenului > Cheilita (craparea buzelor)

Cheilita (craparea buzelor)

   Venirea verii poate aduce cu ea si cateva probleme medicale neplacute. Vom vorbi in acest articol despre buzele crapate si despre tratamentele naturiste recomandate pentru rezolvarea acestei probleme.

Cauzele craparii buzelor

   Buzele se pot irita sub influenta mai multor cauze, cele mai importante fiind expunerea la soare sau la vant. Unele substante chimice, tutunul, medicamentele, rujul, pasta de dinti sau condimentele pot de asemenea sa irite mucoasa buzelor care, fiind subtire si sensibila, se crapa. Acest fapt produce usturimi si dureri cu ocazia vorbirii si alimentatiei.

   Chiar daca la o prima vedere craparea buzelor nu constituie un motiv major de ingrijorare, problema se poate agrava deoarece prin crapaturile buzelor pot patrunde microbi (stafilococi, streptococi etc.) si astfel buzele se pot infecta.

   Buzele devin aspre, rosii, umflate si pot forma cruste (zgaibe) care prin detasare poate produce sangerare. Cand fisurile sunt localizate la colturile gurii (zabaluta) ele pot cauza dureri sau usturimi, persoana ajungand de multe ori sa evite sa vorbeasca sau chiar sa se alimenteze.

Tratamente naturiste contra buzelor crapate

Primele ingrijiri – in primul rand, inainte de a incepe tratamentul este important ca mai intai sa se indeparteze agentul care a produs iritarea mucoasei buzelor. Se aplica apoi pe buze comprese calde cu infuzie de salvie sau musetel sau chiar solutie de borax 2% (de la farmacie), care are ca scop inmuierea crustelor, indepartarea lor si vindecarea crapaturilor. Ulterior se pot unge buzele de 2-3 ori pe zi cu ulei alimentar, cu untura de gasca sau cu diferite creme din plante (cele mai bune fiind cremele de galbenele, catina, salvie sau tataneasa).

Uleiul de migdale este un remediu foarte bun pentru a avea buze frumoase, fiind in plus si un microbian destul de puternic. Puneti in 5 linguri de ulei de migdale 1 lingura de ceara de albine si puneti la incalzit pana se topeste ceara. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racirea completa pentru a nu se stratifica. Adaugati apoi 5 picaturi de ulei aromatizat de menta. Se va obtine un preparat cu care se vor unge buzele crapate.

– Un alt produs natural util pentru vindecarea buzelor crapate si care se poate prepara in casa este urmatorul: amestecati 20 g frunze de busuioc maruntite, 30 g de ceara alba de albine, 30 g seu de oaie si 30 g terebentina. Puneti acest amestec la incalzit pe foc mic. Dupa ce s-a topit, luati vasul de pe foc si amestecati continuu pana la racire. Ungeti buzele crapate ori de cate ori este nevoie.

– Deoarece pasta de dinti este una din substantele ce poate provoca craparea buzelor, este indicat sa folositi in loc sare, care se va pune pe peria de dinti. De asemenea, puteti sa va preparati singuri o pasta de dinti naturala foarte utila, care albeste dintii si mentine cavitatea bucala sanatoasa. Amestecati 2 linguri de praf de carbune de lemn pisat fin, 2 linguri de praf de coaja de oua macinate si cernute printr-o sita fina si 1 lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar. Acest praf se pastreaza in baie intr-un borcan mic cu capac. Se pune putin praf pe periuta de dinti si se spala dintii, apoi se clateste gura cu apa cu sare (1 lingura la 1 litru de apa).

Aloe vera vindeca rapid buzele uscate sau crapate din cauza expunerii solare, catifeland si revigorand pielea buzelor. Folositi direct gelul de la planta sau puteti cumpara din farmacii un gel pur de aloe vera.

– Faceti gargara dupa fiecare masa cu una dintre plantele: salvie, roinita, cerentel sau cretisoara. De asemenea se poate utiliza lemnul dulce, care poate fi folosit atat pentru gargara, cat si la consum intern cate 2-3 cani pe zi, chiar perioade lungi de timp.

– Ungeti buzele cu unt fara sare sau cu smantana proaspata, dupa care stergeti buzele cu o felie de castravete crud. De asemenea puteti unge buzele crapate de mai multe ori pe zi cu un amestec din 3 picaturi de ulei de trandafir si o lingurita de ulei de porumb.

– Daca aveti buzele aspre sau crapate ungeti in fiecare dimineata cu putin lapte degresat care ajuta la rehidratarea epidermei sensibilizate. Efect la fel de bun are si mierea poliflora cu care este recomandat sa ungeti buzele seara, inainte de culcare, lasand apoi sa actioneze peste noapte.

Alimentatie – consumati suc proaspat obtinut din morcovi, telina si spanac, cate 2-3 cani in cursul unei zile, inainte de mesele principale, pe perioade mai lungi de cel putin 15-20 zile.

   Eliminati consumul de cafea pana trece afectiunea si cautati sa introduceti in alimentatie cat mai multe vitamine B, E si F din uleiuri vegetale si lactate in special sub forma de iaurt.

   Evitati consumul de dulciuri rafinate (in special de zahar, ciocolata, prajituri etc.) care se vor inlocui cu miere sau fructe.

   Dintre alimente cele mai recomandate sunt soia, mazarea, fasolea si carnea de peste (in cantitati moderate).

   Se va lua de asemenea tinctura de propolis (2 picaturi la fiecare 5 kg corp) care se va pune pe un miez de paine, se mesteca bine si apoi se inghite, inainte cu 15 minute de fiecare din cele 3 mese principale.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.