Home > Oboseala cronica > Energizante naturale – plantele ne dau vitalitate

Energizante naturale – plantele ne dau vitalitate

Oboseala cronica tratamente naturiste

   Aţi resimţit vreodată o stare de epuizare fizică sau phihică? A existat vreodată un moment în care v-a lipsit complet capacitatea de concentrare şi, oricât v-aţi fi străduit, nu aţi reuşit să isprăviţi la timp sarcinile repartizate? Se poate întâmpla chiar să nu mai avem energie nici măcar pentru activităţile recreative şi nici dispoziţia de a dedica timpul cuvenit familiei sau prietenilor. În ceea ce priveşte acest deficit energetic, este posibil ca vina să ne aparţină, în mare parte, pentru că petrecem foarte multe ore la birou, mâncăm dezechilibrat (sărind deseori peste micul dejun) şi nu facem mişcare.

   Oboseala cronică este favorizată de stres, de alimentaţia dezechilibrată sau de viaţa într-un mediu poluat. Lumina artificială şi multele ore petrecute în faţa calculatorului cresc riscul de a ajunge, în cele din urmă, la oboseala cronică. Însă, există şi soluţii! Consumul periodic al unor produse naturiste poate să ne ajute la păstrarea prospeţimii psihice, la creşterea capacităţii de concentrare şi de memorare şi la întărirea rezistenţei fizice.

Nutrienţi pentru memorie

   Lecitina stimulează memoria şi intensifică funcţia cerebrală. Pentru atingerea performanţelor optime ale creierului, pentru învăţat şi stocarea cunoştinţelor, este nevoie de lecitină. Această grăsime naturală se află în componenţa fiecărei membrane celulare din organism. Straturile protectoare din jurul creierului sunt făcute din lecitină, iar celulele muşchilor şi celulele nervilor conţin, şi ele, această substanţă. Colina, un component al lecitinei, este necesară pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Ea joacă un rol important în păstrarea informaţiilor. În absenţa ei, memoria de scurtă durată se deteriorează, deoarece nu se mai pot stoca informaţiile recente. Acest lucru se poate întâmpla la şcolari, la adulţii activi şi cel mai frecvent la vârstnici.

   De aceea, lecitina trebuie inclusă în orice dietă, consumând uleiuri vegetale, alune de pământ, gălbenuş şi seminţe de floarea-soarelui sau susan. Lecitina Forte este un supliment ce se poate administra într-o doză de 1-2 capsule de 500 mg, de 2 ori pe zi.

Susţinerea circulaţiei cerebrale

   Există o strânsă legătură între circulaţia cerebrală şi buna desfăşurare a funcţiilor psihice. Creierul este un vorace consumator de energie şi, de aceea, are o nevoie permanentă de nutrienţi şi oxigen, furnizate fiecărui neuron în parte prin intermediul unei dezvoltate reţele vasculare.

   Ginkgo biloba, simbolul longevităţii sau „planta deşteaptă”, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Extractul din frunzele sale în formă de evantai este unul din cele mai populare produse din plante. Are proprietăţi vasodilatatoare, în special la nivelul circulaţiei cerebrale, coronariene (inimă), retiniene şi a membrelor, crescând cantitatea de oxigen. Această însuşire îl face un remediu util pentru îmbunătăţirea memoriei şi stimularea activităţii cerebrale. 

   La fel ca şi în cazul funcţiilor musculare, menţinerea într-o stare de bună a creierului este condiţionată de prezenţa tuturor nutrienţilor de bază, dar şi de o stimulare suficientă, însă nu excesivă. Suprasolicitările frecvente ne pot reduce, pe moment, performanţele intelectuale şi aceasta se întâmplă, culmea, chiar în momentele când am avea mai multă nevoie de întreaga noastră putere de concentrare.

   Guarana (Paullinia cupana), una din cele mai cunoscute plante din Brazilia şi Uruguay, combate oboseala, îmbunătăţeşte circulaţia şi stimulează sistemul nervos central şi glandele suprarenale (motiv pentru care ne simţim învioraţi psihic). Datorită conţinutului crescut într-o substanţă similară cofeinei (guaranină), guarana se mai numeşte şi “cola braziliană”. Ea conţine de 2-3 ori mai multă cofeină decât cafeaua sau ceaiul, fără a prezenta efectele secundare ale acestora. Guaranina este stimulent general, întârzie somnul, scade oboseala, îmbunătăţeşte reflexele condiţionate, scade senzaţia de foame, e un diuretic slab şi ameliorează neplăcerile care însoţesc menstruaţia sau epuizarea ce urmează după petreceri.

   Yerba Mate (ceaiul mate) este o plantă perenă (ce nu dispare la sfârşitul anului) care creşte în pădurile tropicale din Argentina, Chile şi Peru. Ea conţine 196 substanţe active (mateină, taninuri, polifenoli ş.a.), minerale, vitamine (A, E, B1, B2, B5, C, colină, inozitol) şi aminoacizi. Este un energizant natural recomandat persoanelor care au o mulţime de activităţi fizice sau practică sporturi speciale. Datorită conţinutului de minerale esenţiale, cum sunt sodiul, potasiul, magneziul şi manganul, ea împiedică acumularea de acid lactic în muşchi. Mateina (similară cofeinei) stimulează sistemul nervos, îmbunătăţeşte activităţile mentale, creşte energia şi ajută la o mai bună concentrare.

Autor: Dr. Sorina Bonda, magazinele Naturland din Cluj-Napoca

Redactat de Tomi Tohaneanu

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.