Home > Infectii urinare (cistita nefrita uretrita) > Tratamente naturiste pentru inflamatia cailor urinare

Tratamente naturiste pentru inflamatia cailor urinare

Tratamente naturiste pentru inflamatia cailor urinare

   Inflamatia cailor urinare este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale aparatului excretor renal. Ea se datoreaza in special infectiilor de la nivelul rinichilor, vezicii si ductelor urinare care sunt provocate de bacterii precum Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella si Pseudomonas care ajung in mod patologic la nivelul aparatului urinar.

   Bolile precum litiaza renala, infectiile genitale sau tulburarile in evacuarea urinei favorizeaza aparitia si ele infectia si inflamatia cailor urinare.

Busuiocul este una din plantele cele mai eficiente pentru a trata inflamatia cailor urinare, deoarece contine un ulei volatil care are in compozitie o substanta numita estragol, foarte utila in distrugerea infectiilor pentru ca face imposibila inmultirea microbilor. Se va pune 1 lingurita de busuioc la 250 ml apa clocotita, se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se consuma 3 cani pe zi. Se mai pot face spalaturi vaginale la care se indica sa se foloseasca 4 linguri de planta la un litru de apa clocotita, se acopera 15 minute, se strecoara si se fac spalaturi vaginale sau bai de sezut de 2 ori pe zi.

Coada-calului este foarte utila in toate afectiunile renale, deoarece este unul dintre cele mai bune diuretice. Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 500 ml apa, se fierbe 10 minute, se strecoara si se consuma in cursul zilei. Pentru spalaturi vaginale se indica o cantitate dubla de planta.

Coada-soricelului contine un ulei eteric bogat in azulena si cineol, substante ce se indica in inflamatia cailor urinare pentru efectul antimicrobian foarte puternic. Se pun 2 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita, se lasa 10 minute dupa care se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi. Pentru spalaturi vaginale se pot face ceaiuri cu cantitate dubla de planta.

   Tot cu coada-soricelului se pot obtine si ovule pentru femei si supozitoare pentru barbati, foarte utile in tratarea infectiilor urinare. Se pun 50 g de flori uscate si macinate in 200 ml de ulei vegetal. Se vor lasa sa fiarba pe o baie de apa pentru 3 ore, dupa care se vor filtra calde si se vor pune din nou pe baie de apa cu 100 g de ceara de albine. Cand ceara se va topi se amesteca bine, se pune la racit si se amesteca din nou pana la racirea deplina. Se fac cocoloase mici, obtinandu-se ovulele sau supozitoarele care se vor folosi cate unul seara.

Fereguta dulce (Polypodium vulgare) se indica atat pentru efectul diuretic, cat si pentru cel antibiotic si antiinflamator. Se va pune 1 lingurita de rizom maruntit la 250 ml apa, se va fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara si se pot consuma 2 cani pe zi.

Macesul este indicat in infectia si inflamatia cailor urinare pentru efectul vitaminizant, continand multa vitamina C.

Macrisul iepurelui se indica pentru marirea diurezei, pentru efectul antiinflamator si pentru cresterea rezistentei organismului la infectii. Se pot consuma frunzele proaspete sau eventual se vor adauga in diferite salate, insa nu mai mult de 100 g deoarece pot produce iritatii renale. In plus, se va prepara un ceai din 1 lingurita planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita care se acopera 10 minute, se strecoara si apoi se consuma 2 cani pe zi.

Semintele de migdale contin un ferment numit emulsina si un ulei gras, care se foloseste pentru ungeri locale in cazul iritatiilor genito-urinare.

Nalba contine mucilagii si tanin care au un efect antimicrobian si antiinflamator, care calmeaza inflamatia cailor urinare. Se prepara un ceai din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita care se acopera 10 minute, se strecoara si se folosesc intern (cate 2 ceaiuri pe zi) sau extern la spalaturi.

Ramurile tinere de pin au un adevarat efect antiinflamator si antibiotic natural puternic. Se vor pune 2 lingurite de ramuri maruntite la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 15 minute si se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Extern se pot face bai sau spalaturi cu o mana buna de ramurele care se va pune la 3 litri de apa. Se lasa sa fiarba timp de 30-40 minute dupa care se strecoara in cada de baie unde se sta 30 minute. Planta are nu numai efectul de distrugere microbian, ci este si relaxanta fiind utila seara, conferind un somn odihnitor.

Paiele de secara se folosesc pentru bai sau spalaturi genitale cu un rol mare in refacerea celulelor lezate ale tractului urinar si pentru efectul antimicrobian si emolient al aparatului urinar, fiind una dintre plantele utile in inflamatii. Se pun 200g la 2 litri de apa, se fierb 30 minute si apoi se strecoara.

– Ceaiul din frunze de smochine are un bun efect antiinflamator. Se pun 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.

Mugurii de zmeur au un efect estrogen si antiinflamator remarcabil. Se va prepara un ceai la fel ca cel din frunze de smochine sau se vor administra cate 10 picaturi de tinctura (se cumpara de la magazinele naturiste) de 3 ori pe zi.

   De asemenea, se pot face si bai calde cu flori de fan, paie de ovaz sau coada calului care vor ajuta sa dispara aceasta afectiune. Se mai pot pune cataplasme cu argila sau cu varza care ajuta la calmarea inflamatiei si fac ca organismul sa reintre la starea sa normala de dinainte de boala.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.