Home > Adenita (inflamatia ganglionilor limfatici) > Inflamatia ganglionilor limfatici. Ce este adenita si ce tratamente naturiste folosim?

Inflamatia ganglionilor limfatici. Ce este adenita si ce tratamente naturiste folosim?

Adenita, inflamatia ganglionilor limfatici

Știați că în organismul uman dimensiunile sistemului limfatic sunt de două ori mai mari decât a sistemului circulator? Spre deosebire de circulaţia sangvină, unde inima este organul care pune sângele în mişcare, limfa nu se deplasează prin acţiunea unui organ specializat. Deplasarea sa este produsă de contractarea fibrelor musculare netede din pereţii căilor limfatice şi de acţiunea unor valvule, care se deschid prin creşterea presiunii lichidului care scaldă celulele (lichidul interstiţial). Circulaţia limfatică este, de aceea, mult mai înceată decât cea sangvină. Însă la fel ca şi circulaţia sângelui, ea poate fi dinamizată prin intermediul activităţii fizice, sub acţiunea repetată a musculaturii scheletale.

   Din această perspectivă, avem, iată, şi o explicaţie pentru faptul că persoanele sedentare au mai multe şanse să fie afectate de afecţiunile generate de toxinele ce stagnează în organism. Atunci când se încarcă cu reziduuri provenite de la celule, limfa din spaţiile interstiţiale este colectată şi, apoi, dirijată prin intermediul unor vase tot mai mari, pe traseul cărora se află ganglionii. În cele din urmă conţinutul vaselor limfatice este deversat în canalul toracic. La rândul său acesta asigură legătura cu circulaţia sangvină (venoasă), unde ajunge finalmente fluxul de limfă sosit dinspre celule.

   Observăm, aşadar, că sistemul limfatic antrenează, vederea eliminării, şi deşeurile rezultate din desfăşurarea vieţii celulare. Totodată limfa, un lichid asemănător plasmei sangvine, are şi rol de vehicul pentru unele nutrimente (lipide, protide etc.). Pe lângă nodulii limfatici şi căile de transport al limfei mai există şi aşa-numitele organe limfoide (splina, apendicele, amigdalele).

Ce sunt ganglionii limfatici?

   Ganglionii limfatici reprezintă structuri aproximativ sferice, de mici dimensiuni şi cu rol imunitar, existente de-a lungul vaselor care transportă limfa prin interiorul organismului. Prin vasele limfatice, asemănătoare oarecum celor sangvine, limfa este direcţionată către fluxul sangvin.

Ce rol are sistemul limfatic?

   Sistemul limfatic îndeplineşte un semnificativ rol defensiv, indispensabil în lupta dusă contra invadatorilor (virali, bacterieni, parazitari etc.) sau a celulelor anormale (maligne). Ganglionii limfatici produc anticorpi şi conţin limfocite, macrofage, pe scurt celule implicate în funcţia imunitară.

Ganglionii limfatici – localizare

   Unii ganglioni sunt localizaţi în profunzimea ţesuturilor. În schimb alţii, cei superficiali, sunt localizaţi mai aproape de suprafaţa pielii, astfel că umflarea lor poate fi percepută la palpare. Astfel de ganglioni sunt cei inghinali, cei axilari sau cei din spatele maxilarului inferior.

Inflamația ganglionilor limfatici

   Tumefiacția ganglionilor limfatici (inflamația și umflarea lor) este semnul unei infecţii sau altor probleme de sănătate, precum unele forme de cancer sau infecţiile foarte puternice. În caz de infecţie, ganglionii superficiali sunt dureroşi la palpare şi cu o consistenţă mai flexibilă, pufoasă.

   În alte afecţiuni, ca de pildă în dezvoltările anormale de ţesuturi (tumorile), nodulii nu sunt dureroşi, dar în schimb sunt rigizi, duri. În bolile neoplazice, ganglionii limfatici pot constitui focare patologice secundare, apărute prin metastază. Chiar dacă în majoritatea cazurilor nu e vorba despre un limfom (tumoare a ganglionilor limfatici), tumefacția nodulilor limfatici trebuie serios investigată.

   Va trebui să consultăm medicul de familie de fiecare dată când: tumefacția ganglionilor superficiali este însoţită de febră (stăruitoare şi ridicată), când inflamaţia persistă mai mult de 5-7 zile şi când umflarea ganglionilor este însoţită de dureri în tot corpul, ameţeli, slăbiciune, erupţii cutanate sau eliminări masive de materii muco-purulente prin căile respiratorii.

Tratamente naturiste pentru drenajul limfatic

   În tot organismul nu există decât câteva ţesuturi sau structuri care nu sunt conectate direct la sistemul limfatic (dinţii, sistemul nervos). Întrucât drenarea limfatică şi circulaţia limfei poate fi îmbunătăţită, după cum spuneam, prin efortul repetat al musculaturii striate (dar şi prin accelerarea circulaţiei sangvine şi a respiraţiei), nu ne rămâne decât să valorificăm mai bine acest mijloc de a ne purifica organismul. Desigur, stimularea prin mişcare a eliminării toxinelor care stagnează din cauza unei circulaţii limfatice prea lente are mai degrabă un rol preventiv. De aceea, ea va fi stimulată cotidian, prin angajarea în activităţi fizice de durată, măcar 30 de minute în fiecare zi. Specificul şi intensitatea exerciţiilor fizice rămân la alegerea fiecăruia. Important este să dureze suficient de mult, să fie îndeajuns de solicitante, să lucreze toţi muşchii (inclusiv partea de sus a corpului şi braţele) şi să fie zilnice. Grijă mare la dieta acidifiantă (dulciuri, făină albă, carne, prăjeli) şi la consumul de băuturi (răcoritoare pline de chimicle sau băuturi alcoolice)!

   Hreanulusturoiul, ceapa, prazul şi ridichile negre conţin substanţe ce susţin activitatea celulelor imunitare în lupta lor cu invadatorii care, profitând de prezenţa masivă a toxinelor în sânge şi limfă, supun organismul la puternice asedii.

   Tinctura de echinacea şi tinctura de propolis stimulează imunitatea şi acţionează asupra cauzelor infecţioase ale tumefierii ganglionilor.

   Sucul de lămâie (îndulcit cu puţină miere, dacă nu sunt probleme cu glicemia) se va consuma zilnic, între mese, pentru efectele de vitaminizare şi de eliminare a reziduurilor pe cale limfatică. Cura durează o lună. În prima zi consumăm sucul extras dintr-o singură lămâie. A doua zi sucul a 2 lămâi, până ce ajungem treptat să consumăm sucul extras din 15 lămâi, apoi descreştem progresiv cantitatea de suc.

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

Redactat de Dr. Frunză Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.