Afla de la specialisti ce simptome provoaca leucemia mieloida cronica, ce stil de viata trebuie sa urmeze pacientii si ce tratamente se recomanda in aceasta boala grava.
Leucemia, denumita si cancerul sangelui, este o boala sangvina caracterizata prin cresterea patologica a numarului de leucocite (globulele albe din sange, care are un rol important in protejarea organismului impotriva microbilor) si prin aparitia unor leucocite imature (numite mielocite – celule precursoare a leucocitelor care se gasesc normal in maduva osoasa si care apar in sange doar in cazul de leucemiei).
Leucemia mieloida este forma de leucemie caracterizata prin aparitia anormala in sange a mielocitelor. Forma acuta a leucemiei mieloide este astazi cea mai frecventa forma de leucemie acuta la adulti, iar forma cronica a ei are o pondere de aproximativ 14% din numarul cazurilor de leucemie intalnite la adulti. In prezent, in Romania sunt diagnosticati circa 1.000 de bolnavi cu leucemie mieloida cronica (LMC), dintre care 700 sunt inregistrati in schema de tratament decontata in regim compensat 100% de Casa de Asigurari de Sanatate. Din pacate, anual in tara noastra sunt depistate in jur de 150 de cazuri noi de LMC.
Leucemia mieloida cronica – simptome
In functie de stadiul de evolutie al bolii, simptomele LMC difera. In faza precoce a afectiunii pacientii pot prezenta lipsa poftei de mancare, scaderea inexplicabila in greutate, stari de oboseala, febra, transpiratii abundente pe parcursul noptii sau dureri in partea stanga a abdomenului, sub nivelul coastelor.
Odata ce leucemia mieloida cronica avanseaza, bolnavii se plang de dificultati respiratorii, de paloare, de dureri articulare, de infectii si de sangerari frecvente. La examenul clinic se observa aparitia pe piele a unor mici leziuni (petesii) si marirea in volum a splinei.
Igiena si stilul de viata in leucemia mieloida cronica
Se recomanda repaus fizic si psihic, reducerea efortului la o munca foarte usoara si analiza medicala a sangelui la perioade regulate de 2-4 saptamani. De asemenea, se vor face de 2 ori pe zi frectionari ale coloanei vertebrale cu tictura de cimbru. In cazurile avansate ale bolii, cand bolnavul are astenie, se recomanda cure de aer la altitudine medie si helioterapie cu prudenta (expunerea corpului la actiunea razelor solare ultraviolete).
Dieta in leucemia mieloida cronica
Respectarea unor reguli de alimentatie si administrarea de remedii naturale sunt foarte importante pentru a ajuta pacientul pe perioada evolutiei bolii.
– Regim cu putine purine (compusi organici ai acidului uric intalniti in alimente in subproduse de carne, conserve, ficat, creier sau afumaturi). De asemenea, se va inlocui zaharul din alimentatie cu miere.
– Vitamine – se vor da foarte multe vitamine cu ajutorul sucurilor de fructe si legume, in special de sfecla rosie, morcov si telina.
Tratamente pentru leucemia mieloida cronica
Obiectivul tratamentului in LMC este reducerea numarului de celule mieloide cu ajutorul medicatiei orale cu citostatice (Imatinib si Dasatinib) care contribuie la obtinerea unei remisii pe termen lung a bolii, a chimioterapiei si a terapiei biologice cu Interferon alfa. In plus, o terapie de succes in cazul LMC este transplantul de celule stem, care este la ora actuala singurul tratament potential curativ al acestei afectiuni.
– Laptisorul de matca – se va administra zilnic cate 1 g de laptisor, in cure de cate 20 zile, cu 7 zile pauza.
– Polenul de albine contine o substanta numita rutina care este un antitumoral de exceptie. In plus polenul previne infectiile si asigura organismului o serie de vitamine si oligoelemente naturale necesare organismului. Se recomanda cate 20 g pe zi inainte de mese.
–Tinctura de propolis se va folosi pentru evitarea infectiilor. Se iau cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi inainte de mesele principale. Picaturile se pun pe un miez de paine, se mesteca bine si se inghit.
– Argila se va administra intern zilnic, cate 1 lingurita dizolvata in 250 ml apa.
– In cazul in care se fac tratamente cu raze atunci este neaparat nevoie sa se faca in acest timp o cura de suc sau sirop de coacaz negru si ceai de frunze de merisor.
– Frunzele de patrunjel, in special cu ginseng, refac numarul de trombocite si contribuie la refacerea maduvei osoase si la tonificarea intregului organism.
– Ceaiurile recomandate pacientilor cu leucemie mieloida cronica sunt cele de afine, lemn dulce, naprasnic, rostopasca, saschiu, sfecla rosie, telina si tintaura. La acestea se vor mai adauga si sucul de catina si uleiul de dovleac.
– Ficatul de vitel – se macina ficatul proaspat si se adauga putin alcool alimentar, dupa care se administreaza cate 2 lingurite din sucul obtinut, de 2 ori pe zi.
Un remediu popular rusesc pentru leucemia mieloida cronica
Dl. Dr. Eugen Giurgiu, specialist in fitoterapie, ne recomanda un tratament folosit in special in Rusia si care s-a dovedit eficient, cu toate ca nu este placut, ci chiar dureros: tratamentul cu furnici rosii. Se cauta un furnicar de padure cu furnici rosii, imprastiind pamantul de la suprafata. Pacientul se dezbraca complet si se aseaza culcat, lasand furnicile sa il intepe timp de 2-3 minute, dupa care in locurile unde s-a produs inteparea se va tampona cu tinctura de urzica. Rezultatele acestui tratament au fost explicate prin faptul ca furnicile introduc in organism acid formic care opreste inmultirea oricaror microbi. Se recomanda acceptul si supravegherea medicala in ceea ce priveste acest tratament!
Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru