Specialistii in boli de nutritie si diabet de la revista Tratamente naturiste ne impartasesc ultimele noutati despre diabet si despre ce plante pot fi folosite ca tratament.
Diabetul zaharat este boala cronica endocrina cea mai frecventa la toate categoriile de varsta. Afectiunea se caracterizeaza prin hiperglicemie (cresterea valorii zaharului in sange peste 110 mg/dl) si prin aparitia de dezechilibre metabolice din cauza functionarii deficitare a celulelor beta pancreatice secretoare de insulina.
Complicatiile diabetului zaharat
Diabetul poate avea 2 forme: diabet zaharat de tip I (insulino-dependent) care este mai frecvent la copiii si tineri si diabet zaharat de tip II (non-insulino-dependent) care intereseaza persoanele mature (peste 40 ani).
Diabetul zaharat este important prin complicatiile cronice pe care le are. Principala problema creata de aceasta boala consta in reducerea circulatiei arteriale, cu consecinte asupra rinichilor, ochilor, creierului, organelor genitale (impotenta la barbati) si a membrelor inferioare (arteriopatia diabetica).
Riscul de aparitie a diabetului este mai mare la persoane de peste 45 ani, sedentare, obeze si cu o alimentatie incorecta sau la persoane care au parinti sau frati cu diabet. Studiile epidemiologice au aratat ca 30% din cazurile de diabet zaharat de tip II nu sunt diagnosticate. Lipsa de informare a pacientilor cu diabet privind controlul glicemiei duce la complicatii, suferinte si cheltuieli mari, adesea inutile, pentru ingrijirea acestora.
Noutati despre diabet si despre metodele sale de tratament
Diabetul zaharat poate fi tinut sub control prin supravegherea atenta a dietei, masei corporale, exercitiilor fizice si folosirea suplimentelor nutritive. In acest sens va propunem asocierea a doua remedii naturale: Gymnema sylvestre si Acidul alfa lipoic.
Acidul Alfa Lipoic face parte dintre ultimele noutati despre diabet. El este un produs natural care reface membranele celulelor hepatice afectate de hepatitele cronice, ciroze, alcoolism sau abuz de medicamente. El are o actiune foarte puternica asupra nervilor afectati de diabet (dar si de alcoolism), refacand senzitivitatea membrelor inferioare, combate impotenta indusa de diabet si neuropatie, reduce si mentine glicemia in limite normale si elimina excesul de metale grele (fier, cupru, mercur, plumb).
Acidul alfa lipoic micsoreaza foarte mult rezistenta la insulina, ceea ce impiedica instalarea diabetului de tip I si ingrasarea, chiar in conditiile unui consum mare de glucide. De asemenea, el elimina senzatia de “gura arsa” produsa de neuropatia diabetica.
Pe langa tratamentul diabetului, acidul alfa lipoic se mai indica si in hepatite si ciroze (reface membranele celulelor hepatice afectate). Ultimele cercetari arata ca acidul alfa lipoic impiedica distrugerile produse de celulele T in sistemul nervos central, fiind important in combaterea efectelor sclerozei multiple, a bolii Alzheimer si a bolii Parkinson. De asemenea, acest produs este un supliment extrem de puternic anti-imbatranire si pentru tratament in afectiunile cardiovasculare, alergii, ulcer gastro-duodenal si infectii virale ale cailor respiratorii (reface simtul mirosului dupa raceli).
Gymnema Silvestre
Pulberea din frunze de Gymnema Silvestre se numara si ea printre ultimele noutati despre diabet. Ea are drept constituenti activi acidul gymnemic si gurmarinul, substante cu puternice actiuni anti-diabetice. Pulberea se recomanda bolnavilor de diabet de tip I si II (in principal pentru tipul II) deoarece ajuta la refacerea celulelor din insulele Langerhans secretoare de insulina, creste secretia de insulina si capacitatea celulelor de a utiliza glucoza, determina inhibarea absorbtiei glucozei din intestin si reduce pofta de dulce si dependenta de dulciuri. In plus, el reduce nivelul seric al colesterolului si trigliceridelor si este diuretic si laxativ usor.
Insulinorezistenta – atunci cand in sange exista o cantitate crescuta de glucoza, organismul produce mai multa insulina (hormonul care ajuta la transportul zaharului din sange in celule). Dar, pe masura ce este produsa prea multa insulina, celulele devin rezistente la acestea, aparand insulinorezistenta. In acest moment glicemia ramane crescuta, iar bolnavii iau in greutate, indiferent de regimul lor alimentar. In acest caz, Gymnema poate fi utila deoarece imbunatateste intrarea glucozei in celule si ajuta la utilizarea ei de catre organism.
Sindromul X metabolic – descrie un intreg grup de probleme medicale ce cresc riscul de diabet si boli cardiace. Acest sindrom este cauzat de rezistenta la insulina. Pacientii cu sindrom X prezinta semne de intoleranta la glucoza, obezitate, hipertensiune arteriala si nivele crescute ale colesterolului si trigliceridelor. In acest caz se recomanda folosirea de Gymnema Silvestre, deoarece contribuie la imbunatatirea absorbtiei si utilizarii glucozei la nivel celular.
Precautii: utilizarea combinata de Gymnema Sylvestre si antidiabetice orale sau insulina poate scadea excesiv glicemia. De aceea, se recomanda o monitorizare atenta a glicemiei.
Autor: Dr. Roxana Ionescu, medic primar
Redactat de Dr. Frunza Alexandru