Home > Plante A-Z > Oregano (sovarful) ajuta la calmarea durerilor reumatice si intestinale

Oregano (sovarful) ajuta la calmarea durerilor reumatice si intestinale

Oregano (Origanum vulgare) calmeaza durerile reumatice si intestinale

   Oregano (Origanum vulgare din Familia Lamiaceae) este un condiment aromatic cunoscut pentru gustul sau usor amarui. Cele mai importante specii de oregano provin din zonele muntoase cu altitudini mari din regiunea mediteraneeana, planta fiind des intalnita in Grecia, Asia Mica, Italia si chiar in Balcani.

   Oregano este inrudit cu maghiranul (care provine din Asia Mica), insa are totusi gustul si aroma putin diferite.

   Denumirea de “oregano” vine din limba greaca unde “oros” inseamna munte, iar “ganousthai” inseamna delicatesa.

   La romani, oregano este mai cunoscut sub denumirea de sovarf, iar in popor planta mai poarta si numele de broasca, budeana, dost, ferastau, majoran, milot, stropan, trifoiste, busuioc-de-padure, busuiocul-feciorilor, maghiran-salbatic sau poala-Sfintei-Marii.

   Descrierea plantei Origanum vulgare:

   Sovarful este o planta perena care creste sub forma unui tufis ce poate atinge inaltimea de 30-80 cm. Planta are frunzele de forma oval-ascutita, de circa 3,5-4 cm lungime, care cresc in perechi pe tulpinile rosiatice si lemnoase ale plantei si care sunt acoperite de mici perisori foarte fini.

   Florile de oregano sunt mici, purpurii, au forma de tubulete si cresc in varful plantei sub forma unor manunchiuri rotunde. Inflorirea plantei are loc intre lunile iulie si septembrie, perioada in care planta este foarte atractiva pentru albine din cauza nectarului parfumat pe care il produc aceste flori.

   Recoltarea plantei Origanum vulgare:

   De la sovarf se recolteaza partile aeriene ale plantei care se folosesc la prepararea de infuzii sau la extragerea unui ulei esential. Recoltarea se face la inceputul lunii iulie, atunci cand apar primele flori.

   Daca vreti sa cumparati planta din magazine, cel mai posibil este sa o gasiti sub forma de plicuri cu condimente sub numele de oregano. Totusi, daca gasiti de cumparat planta sub forma sa naturala, aveti grija ca crengutele sa fie foarte intens colorate in verde si sa nu fie moi. Planta se poate pastra in frigider cam 3 zile, insa frunzele proaspete se pot congela, rezistand astfel 1 an.

   In traditia populara frunzele crude de sovarf se puneau la uscat, se sfaramau marunt, se cerneau, se amestecau cu unt sau untura si se ungeau la bube. Pentru dureri de masele sau contra mirosului neplacut al gurii se faceau spalaturi bucale cu ceai din flori de sovarf.

   La pacientii cu febra se faceau legaturi la picioare cu frunze pisate de sovarf. Planta fiarta se punea la lovituri, iar contra durerilor de cap se spala capul cu decoct din planta. Tot cu decoct se mai faceau si bai la reumatism.

   Contra astmului si gastritei se prepara un ceai de oregano, folosind planta intreaga. Ceaiul se bea de 3 ori pe zi. Sovarful, amestecat cu podbal, se lua contra bronsitei, iar ceaiul din frunze de sovarf se lua contra diareei.

   Origanum vulgare – indicatii si moduri de preparare:

Ceaiul de sovarf – puneti 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Acoperiti pentru 10 minute, dupa care strecurati. Pentru afectiunile stomacale, contra flatulentei si a fermentatiei intestinale se iau cate 4 linguri din acest preparat inainte de fiecare masa.

Sucul de oregano se incalzeste putin pana la temperatura corpului si se picura in ureche pentru tratarea otitelor. De asemenea, cercetarile arata ca timolul si carvacrolul (principalele doua substante din compozitia plantei) au proprietati antiseptice care recomanda acest suc pentru tratarea ranilor, a infectiilor bacteriene si fungice, a candidozei orale si vaginale si a infectiilor urinare si pulmonare.

Pulberea de sovarf – un varf de cutit de praf de Origanum vulgare se va tine sub limba timp de 10 minute dupa care se inghite cu putina apa, in special la afectiunile aparatului digestiv (gura, esofag, faringe etc).

– Aplicat extern, sovarful ajuta la calmarea durerilor reumatice, durerilor de cap si a celor menstruale. Frunzele proaspete sau pulberea de planta se va amesteca cu ulei de masline presat la rece, in cantitate cat uleiul sa acopere planta. Se lasa pentru 7 zile, apoi unguentul obtinut se aplica de 2 ori pe zi in zonele dureroase. Este bine ca inainte de aplicare sa se faca spalaturi locale cu un ceai concentrat din patlagina.

Tinctura de sovarf se obtine din 50 g de planta maruntita si 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Amestecul se tine timp de 15 zile, dupa care se strecoara si se aplica extern diluat 1:10 sau in amestec cu alte plante. Se recomanda pentru rani, spalaturi pe cap si spalaturi vaginale. Intern se pot lua 10 picaturi diluate in putina apa de 3 ori pe zi.

– Pentru gargara se vor pune 4 lingurite de planta la 250 ml, se fierb timp de 10 minute, se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.