Home > Plante A-Z > Ovazul are efect laxativ si scade colesterolul si glicemia

Ovazul are efect laxativ si scade colesterolul si glicemia

Avena sativa

   Ovazul (Avena sativa din Familia Graminaceae) este o cereala anuala, de primavara si de toamna, comuna in cultura de nutret, intalnita indeosebi in regiunile colinare si de munte.

   Radacinile se dezvolta din diferite regiuni ale plantei, au forma de fascicule, patrund profund in pamant si au o capacitate mare de absorbtie a substantelor nutritive din sol.

   Tulpina plantei este erecta, are 5-7 internodii goale in interior, este inalta de 60-100 cm, iar la baza are niste ramificatii care dau aspectul de tufa.

   Frunzele ovazului sunt plane si au limbul usor rasucit de la dreapta spre stanga. Inflorescenta plantei este un panicul (chiorchine) drept si lung de 15-30 cm pe care cresc spiculete cu 2-3 flori. Planta infloreste in lunile iunie-august.

   Denumiri populare: ovaz alb, ovaz negru, ovascior, ovasc, ovoz, oviez sau zob.

   In traditia populara decoctul din seminte de ovaz era un leac obisnuit contra tusei. Pentru tratarea tusei magaresti se folosea decoctul din seminte sau ceaiul din nuci verzi si paie de ovaz. Acest decoct se mai tinea in gura contra durerilor de dinti.   

   Semintele de ovaz prajite se foloseau la oblojeli contra reumatismului. In unele parti ale tarii ovazul se fierbea intr-o caldare si, cand fiertura se racorea, se introduceau mainile sau picioarele si se tineau pana cand lichidul se racea.

   Decoctul din seminte de ovaz se mai lua si ca fortifiant pentru intarirea plamanilor, dar si contra diareei. Ceaiul si scaldatorile cu ovaz se foloseau pentru usurarea nasterilor, iar aluatul din ovaz se punea pe umflaturi pentru a se retrage.

Compozitia si actiunile farmaceutice ale ovazului:

   Ovazul are aproape acelasi continut ca si graul, insa are in plus mai multe grasimi nesaturate si contine intregul complex de vitamine B care sunt foarte importante pentru hranirea creierului.

   Alte componente importante ale ovazului sunt carbohidratii, glucidele, albuminele si carotenul. Pe langa acestea se mai numara foarte multe substnte minerale (potasiu, magneziu, clor, calciu, sodiu, fosfor, fier) si aminoacizi (alanina, leucina, triptofan, valina etc).

  Avena sativa este o cereala foarte indicata in afectiunile digestive, avand rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale si rol laxativ. El se recomanda si in afectiunile ficatului si mai ales in inflamatia colecistului (colecistita).

   Afectiunile respiratorii pot fi tratate cu preparate din Avena sativa, care se indica in tratamentul astmului bronsic, ca expectorant, in bronsite, in laringite si pentru vindecarea tusei.

   Ovazul actioneaza pozitiv si asupra vaselor de sange si a inimii, scazand colesterolul din sange si glicemia (fiind util si in diabet) si fiind indicat in tratarea anginei pectorale si a ulcerului varicos.

   Ovazul este bogat si in inhibitori ai proteozei si din aceasta cauza este foarte indicat in lupta cu tumorile pe care le dizolva (in special la cancerul intestinal).

   Si aparatul urinar beneficiaza de pe urma ovazului, care este diuretic, calmeaza durerile din colicile renale si vezicale si vindeca litiaza urinara si biliara. In plus, ovazul ajuta si glandele sexuale, rezolvand sterilitatea si impotenta si fiind tonic uterin.

   Din punct de vedere a sistemului nervos, Avena sativa este un excelent tonic asupra celulelor nervoase, este indicat in numeroase afectiuni neurologice, in cazurile de astenie fizica si psihica, in insomnii si in stari de surmenaj.

   Nu in ultimul rand, ovazul se recomanda in afectiuni ale pielii (cum ar fi eruptiile cutanate, psoriazis, mancarimi ale pielii) si pentru calmarea durerilor (in caz de contuzii in zona capului sau a gatului, in coxartroza, in dureri dentare, in dureri intercostale, in junghiuri sau in guta).

Moduri de folosire ale ovazului (Avena sativa):

– Supa deasa cu seminte de ovaz este un meniu foarte intalnit la nordici, fiind foarte sanatoasa si aducand vindecarea in multe afectiuni. Se recomanda chiar si copiilor.

– Fulgii de ovaz sunt un aliment excelent deoarece contin fosfor, calciu si magneziu si sunt foarte usor asimilabili. Se pot consuma si de 3 ori pe zi.

– Fiertura de ovaz din 50 g de ovaz puse in apa la foc timp de 30 minute este un laxativ si un bun diuretic. 

– 20 g de fulgi se pun la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata cand se consuma. Este foarte bun la afectiunile interne din cele de mai sus inclusiv la litiaze. Apa de pe macerat se poate tine in gura contra durerilor de dinti, dupa care se poate inghiti.

– O cantitate de 2 linguri de paie de ovaz se marunteste si apoi se fierbe in 250 ml apa timp de 3 minute, dupa care se strecoara. Acest remediu este foarte indicat in litiaze.

– Tinctura de ovaz este recomandata celor care sufera de insomnii, insa ea are in plus si virtuti antiastmatice. Tinctura se prepara astfel: se macina 50 g de seminte si se pun deasupra 150 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va agita de mai multe ori pe zi. Se va tine 15 zile, agitand de mai multe ori pe zi. Se strecoara si se vor administra cate 40 de picaturi la culcare (in caz insomnii), sau cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi inainte de mese (in caz de astenii).

– Sucul de mladite de ovaz recoltate inainte de a ajunge sa dea spicul se va filtra si se va completa cu putin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Din acest suc se pot consuma cantitati oricat de mari, in functie de toleranta individuala si de afectiunea care se trateaza. Se poate folosi o perioada cat de lunga.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.