Home > Imunitatea > Oxidul nitric imbunatateste imunitatea si ajuta la distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice

Oxidul nitric imbunatateste imunitatea si ajuta la distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice

   Demersurile facute astazi in sanatate si wellness au ca preocupare cresterea in aportul de oxid de azot a produselor naturiste. Descoperirea functiilor oxidului de azot in corpul uman constituie o importanta reusita medicala de data recenta.

   Oxidul nitric, cunoscut si ca monoxid de azot (NO), este un gaz simplu, care contine un atom de azot si unul de oxigen. El poate fi produs de bacterii, se elibereaza prin combustia azotului, ca, de exemplu, in cazul fulgerului sau este produs in organism de catre diverse celule.

   Rolul oxidului nitric in metabolism a fost descoperit in urma cercetarilor farmacistilor Furchgott, Murad si Ignarro. Acestia au demonstrat rolul sau vital in functionarea normala a sistemului cardiovascular. Cercetatorii au descoperit ca oxidul nitric produs de catre o celula poate penetra rapid membranele celulare si poate regla functionarea celulelor vecine. Faptul ca un gaz poate avea rolul de mecanism de semnalizare celulara era, pe atunci, un concept nou in biologie. Pentru aceasta descoperire, cei trei oameni de stiinta au primit Premiul Nobel pentru medicina, in 1998.  

Oxidul nitric ajuta la distrugerea bacteriilor rezistente la antibiotice

   Stim ca bacteriile devin tot mai rezistente la antibiotice, dozele necesare fiind mult mai mari decat in decadele trecute. Problema rezistentei la antibiotice ar putea fi rezolvata in 2 moduri: ori descoperim noi antibiotice mai puternice, ori reducem rezistenta bacteriilor la antibioticele existente.

   Cercetatorii de la NYU School of Medicine au prezentat, in revista Science, un mecanism prin care bacterii ca Staphylococcus aureus ori Bacillus anthracis dobandesc rezistenta la antibiotice. Studiul evidentiaza ca oxidul nitric poate reduce stresul oxidativ din bacterii si poate neutraliza substantele antibacteriene. Daca, insa, eliminam acest mecanism de aparare, antibioticele devin mai eficiente la doze cu toxicitate mai mica.

   Pana in 1987, oxidul nitric era considerat un gaz toxic. Apoi s-a descoperit rolul sau in multe procese fiziologice, de la invatare si memorare, pana la reglarea presiunii arteriale, erectia peniana, digestie si lupta contra cancerului. Noile descoperiri sugereaza ca, prin folosirea inhibitorilor de NO-sintetaza, o enzima ce produce oxid nitric la bacterii si oameni, microbii rezistenti la antibiotice ar deveni mai sensibili la medicatia existenta.

   Peretii vasculari sunt formati din tesut muscular neted, captusit cu celule endoteliale. Acestea produc NO, pentru a semnaliza tesutului muscular ca trebuie sa se relaxeze, ducand la marirea diametrului vaselor de sange (vasodilatatie), ce scade presiunea din interiorul vaselor si faciliteaza circulatia sangelui. Astfel, creste fluxul sangvin catre inima, ficat, rinichi etc. S-a demonstrat ca NO imbunatateste circulatia, inhiband agregarea trombocitelor (formarea cheagurilor) si formarea depunerilor pe peretii vaselor sangvine. Totodata, s-a descoperit si ca NO este folosit de celulele nervoase in activarea celulelor vecine, pentru a regla anumite functii nervoase.

   Celulele macrofage produc oxid nitric pentru a suprima bacteriile si alti agenti patogeni. Fiindca are un efect pozitiv asupra fluxului sangvin, NO ajuta la reducerea riscului de respingere a transplanturilor si implanturilor ori la tratarea disfunctiilor erectile. Nu uitati: cresterea fluxului sangvin in ficat si rinichi faciliteaza detoxifierea.

Performante sportive … si nu numai

   Sporirea generala a fluxului sangvin este insotita si de cresterea aportului de sange in muschi. Celulele musculare vor fi mai bine alimentate cu substante nutritive, refacandu-se, astfel, mai rapid. Este un element vital pentru acumularea de masa musculara, in cel mai scurt timp posibil.

   Imbunatatirea circulatiei duce la o mai buna oxigenare celulara, ceea ce ajuta la cresterea rezistentei in sala de sport. Pentru sportivii de performanta, NO prezinta un avantaj suplimentar. Sangele intra rapid in tesutul muscular aflat sub tensiune, determinand muschiul sa devina mai mare si mai dur. Oricine a efectuat flexii cu ganterele pana la epuizare cunoaste exact senzatia! Bicepsul devine tare ca piatra si se umfla de parca ar sta sa plesneasca. Sportivii apreciaza mult aceasta senzatie de “pompare”. Daca vasele se dilata datorita unui nivel mai mare de NO, fluxul sangvin din muschiul sub tensiune creste, accentuand “pomparea”. In afara dilatarii musculare, pomparea face vascularizatia mai vizibila, dand muschilor aspectul atat de cautat de catre culturisti.

   Dieta zilnica a sportivilor preocupati de rezultate ar trebui sa contina un produs pe baza de oxid nitric. Si ce sportiv nu si-ar dori performante mai bune?… Doar cunoaste faptul ca rivalii sai exploateaza orice avantaj! Si, daca tot vorbeam despre “marime si tarie”, unul dintre efectele secundare ale oxidului nitric este o performanta sexuala mai buna.

Articol documentat de Mircea Lupu, Kyani

Redactat de Tomi Tohaneanu, redactor la revista Tratamente naturiste

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.