Patlageaua rosie (Lycopersicon esculentum din Familia Solanaceea) este considerata ca fiind o leguma-fruct. Originar, ea crestea in stare salbatica in America Centrala si de Sud (mai ales in Peru), maiasii fiind primii care au mutat rosiile din salbaticie in gradina, transformandu-le in hrana. De aici, conchistadorii spanioli au adus-o in Europa in secolul XVI, fiind considerata in acea perioada ca unul dintre cele mai bune afrodisiace. Francezii o numeau “pomme d’amour”, adica marul iubirii.
In prezent, rosiile sunt cele mai des cultivate si folosite legume. La noi in tara ele mai sunt cunoscute si sub numele de tomate sau porodici. La inceputul mileniului III rosiile au dobandit o noua celebritate, de data aceasta nu ca aliment, ci ca medicament.
Lycopersicon esculentum – descriere:
Patlageaua rosie este o planta erbacee anuala legumicola. Radacina este pivotanta, ramificata si patrunde adanc in pamant. Tulpina este inalta de 30-300 cm (in functie de varietate) si are o mare capacitate de lastarire. Tulpina in contact cu pamantul reavan formeaza radacini adventive. Frunzele sunt acoperite cu perisori glandulari cu miros caracteristic. Flori sunt galbene, sunt dispuse in forma de ciorchine si infloresc in lunile iulie-august. Fructul (binecunoscuta rosie) este o baca cu aspect carnos, de diferite forme.
Lycopersicon esculentum – compozitie chimica:
Relativ recent, studiile medicale efectuate de specialisti in domeniu au descoperit ca rosiile contin o substanta extrem de utila in tratamentele medicale. Aceasta se numeste licopina si este de fapt substanta-pigment care da culoarea rosie acestei legume. Licopina are un efect antioxidant mai puternic decat vitamina C, avand astfel un rol de protectie contra cancerului, a bolilor cardiace si vasculare si a intoxicatiilor (inclusiv cu tutun).
In principal, rosiile (Lycopersicon esculentum) contin in cea mai mare parte apa (90%). In plus, rosiile prezinta o bogatie de vitamine extrem de utile organismului: vitamina A protejeaza ochii, complexul B protejeaza oasele si sistemul nervos, vitamina C apara impotriva bolilor cardiace si vitamina E mentine tineretea.
Afectiunile prevenite cu Lycopersicon esculentum:
– Afectiunile cardio-vasculare – Licopina si vitaminele B6 si C din compozitia rosiilor ajuta la mentinerea elasticitatii si rezistentei vaselor de sange. S-a constatat ca rosiile previn aritmiile cardiace si ischemia deoarece ele regularizeaza bataile inimii. O cura de 30 de zile in care se consuma cate 200 ml de suc de rosii de 3 ori pe zi ajuta la diminuarea cheagurilor de sange si previne aparitia tromboflebitei, mai ales la fumatori, deoarece rosiile sunt un fluidifiant sangvin puternic. Nu in ultimul rand, o cura cu 3 rosii coapte si un catel de usturoi mancate in fiecare dimineata pe stomacul gol previne aparitia arteriosclerozei.
– Cancerul – un studiu efectuat pe nu mai putin de 47.000 de persoane pe o perioada de 10 ani a evidentiat faptul ca, la barbatii care consuma frecvent tomate, rata de aparitie a cancerului de prostata scade cu 40%. Acest rezultat remarcabil a fost pus pe seama licopinei din rosii, substanta ce previne si aparitia cancerului de colon, ovarian, gastric sau pulmonar.
– Odata cu apropierea sezonului rece, consumul de rosii este foarte benefic pentru tratamentul de preventie in caz de gripa si infectii respiratorii deoarece aceste legume minunate au si efect antibacterian si maresc rezistenta organismului la agresiunile microbiene de orice fel.
– Afectiunile digestive (digestia lenesa, constipatia si hiperaciditatea gastrica) sunt si ele tratate cu ajutorul rosiilor. Consumul a 1-1,5 litri pe zi de suc de rosii, timp de 1-3 saptamani amelioreaza gastrita hiperacida si ulcerul. De asemenea, rosiile usureaza digestia si accelereaza procesele digestive din intestinul gros, fiind utile mai ales la pacientii cu constipatie. Puteti face cure cu salata sau suc de rosii sau puteti consuma morcov si telina cruda date prin razatoare, peste care turnati suc de rosii.
– In caz de afectiuni urinare (calculi renali, infectii urinare cronice sau nefrita) beti in timpul mesei 200 ml suc de rosii diluat cu apa proaspata de izvor. Acest tratament se va insoti de un regim dietetic care sa includa neaparat consumul de rosii. Se pot amesteca in salate rosii, conopida, laptuci, telina si morcov, iar salatele se pot asezona cu ulei de masline si lamaie.
– Diabetul si obezitatea pot fi mentinute intr-un stadiu echilibrat daca urmam o dieta saraca in dulciuri si grasimi si bogate in legume, mai ales rosii care pot fi consumate chiar si in cantitati de jumatate de kilogram pe zi, in principal la pranz.
– Rosiile pot fi folosite cu mare succes si in dermatologie, pentru prevenirea acneei si a punctelor negre si pentru intretinerea tenului gras. Se pot face tamponari ale pielii fetei cu o rosie taiata in jumatate sau se poate prepara o lotiune din 100 ml suc de rosii, 40 ml alcool si 1 g glicerina. Cu aceasta lotiune se va curata tenul dimineata si seara. O alta reteta se poate obtine prin amestecul a 50 g suc de rosii, 1 lingura de glicerina si 1 varf de cutit de sare. Cu preparatul obtinut se maseaza mainile de 2 ori pe zi, conferind pielii o catifelare deosebita.
Important despre sucul de rosii:
Pentru prepararea sucului de rosii se indica a fi folosite doar rosiile coapte si cultivate fara adausuri de substante chimice care de multe ori sunt foarte nocive. Sucurile gata preparate din comert nu au aceleasi efecte in tratament deoarece la prepararea lor se folosesc foarte multe chimicale, iar rosiile sunt fierte la diferite temperaturi, lucru ce face ca acest suc sa nu mai contina enzime si vitamine.
Sucul de rosii se recomanda a fi consumat la scurt timp dupa preparare pentru a se evita oxidarea lui.
Se va evita consumul de rosii gatite deoarece ele pot produce fermentatii intestinale si sunt o sursa de aciditate pentru sistemul digestiv. Sucul de rosii fiert la foc mic 2-3 ore face sa dispara aciditatea si se poate suporta de toti, chiar si de cei foarte gingasi.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru