Home > Plante A-Z > Tratamente naturiste cu pere

Tratamente naturiste cu pere

In ce afectiuni se recomanda consumul de pere (Pyrus communis)

   Parul (Pyrus communis din Familia Rosaceae) este un pom fructifer originar din China, cunoscut in Europa inca din Evul Mediu si foarte raspandit in prezent in tara noastra. El are radacini puternice care ajung chiar si pana la 4-5 metri adancime. Tulpina sa este dreapta, inalta pana la 20 metri, cu scoarta cenusie-bruna. Frunzele au forma ovala sau chiar rotunda, lucioase, fara perisori, cu margini zimtate sau intregi. Florile parului sunt albe sau roz-pal, grupate in corimbe (inflorescente in forma de umbrela) si infloresc in lunile aprilie-mai. Fructele sunt poame mari cu pulpa fina, zemoasa si dulce.

Parul paduret (Pyrus pyraster)

   Parul paduret este o specie de par indigen, cunoscut in popor si sub denumirile de coricov, gort, par salbatec sau prasad. Acesta este un arbore spinos, inalt pana la 20 metri, intalnit in campii, livezi, cranguri, stejarete, in regiunile de campie si dealuri si rar in regiunea de munte. Tulpina sa este neregulata, puternic ramificata, cu coroana afanata si scoarta verde rosiatica. Frunzele sunt alterne, mici, rotunde pana la eliptice, acute la varf si marunt dintate pe margini. Florile sunt albe, mari, grupate in corimbe si infloresc in lunile aprilie-mai. Fructele sunt poame mici cu pulpa pietroasa, cu gust astringent, comestibile dupa caderea din pom. Primele fructe apar atunci cand parul paduret implineste 8-10 ani.

In traditia populara frunzele de par se puneau impreuna cu alte frunze in baile copiilor slabiti. Ceaiul din coaja de par se dadea copiilor contra diareei. De asemenea, celor ce zaceau de pantece si varsau li se dadea ceai de coaja de nuca, pere si coarne.

Compozitia perelor si indicatiile lor terapeutice:

   Sub coaja lor minunata si parfumata, perele ascund o multitudine de elemente hranitoare si vindecatoare pentru organismul nostru. In primul rand, aceste minunate fructe contin o mare cantitate de apa, ceea ce le face foarte utile ca depurativ si laxativ pentru cei care sufera de constipatie sau de un tranzit intestinal greoi. De asemenea, Pyrus communis contine multe fibre care ajuta la imbunatatirea digestiei, o para continand 20% din doza zilnica de fibre necesara corpului.

   De remarcat este si continutul important de zahar, excelent prin faptul ca este usor de asimilat si de digerat, lucru ce recomanda perele in alimentatia diabeticilor. De asemenea, este bine de stiut ca perele sunt fructele cu cel mai scazut indice glicemic si taie senzatia de foame pentru ca tranziteaza lent stomacul, ceea ce le recomanda in dieta persoanelor care doresc sa slabeasca.

   Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si PP si multitudinea de minerale (fosfor, sodiu, calciu, magneziu, sulf, potasiu, clor, zinc, cupru, fier, mangan, iod, arsen) indica perele pentru intarirea sistemului imunitar, mai ales in perioada de dinaintea sezonului rece.

   Perele sunt indicate si in tratamentul diferitelor afectiuni urinare, precum calculii renali, cistita, dificultatile de urinare, infectiile urinare, litiaza urica sau prostatite. Pentru aceasta, se recomanda un ceai preparat din 2 linguri de frunze de Pyrus communis maruntite, care se pun la 500 ml apa clocotita, se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Acest ceai ajuta la afectiunile renale prin favorizarea diurezei, prin distrugerea germenilor care produc infectii urinare si prin contractia sfincterului vezical.

   In cazul afectiunilor respiratorii, Pyrus communis se recomanda in caz de afectiuni faringiene, amigdalita, aprindere de plamani, exces de mucus, senzatie de gat uscat si tuse.

   Nimic nu se poate compara cu gustul unei pere coapte care confera un efect de revigorare asupra bolnavilor de astenie sau a persoanelor cu surmenaj psihic care apare dupa o zi lunga la serviciu sau in urma unui efort intelectual sustinut. Acest lucru se explica prin faptul ca perele au efect sedativ si calmant asupra sistemului nervos.

   De asemenea, perele se mai recomanda si pentru tratamentul naturist in caz de angina pectorala, hemoroizi, hipertensiune, anemie, artritism, astenie, cancer, colesterol in exces, debilitate fizica, dureri de retina, guta, reumatism, intoxicatii cu alcool, iritatii si leziuni ale pielii.

Modurile de folosire ale perelor:

Fructele se recomanda a fi consumate ca atare cate 1-1,5 kg pe zi inainte de mese, fiind utile la afectiuni renale, cancer si hemoroizi.

Sucul de pere consumat cate 2-3 pahare pe zi, inainte de mese este util la toate afectiunile enumerate mai sus.

Perele uscate – puneti 40-50 g de fructe uscate la un litru de apa si fierbeti timp de o ora. Veti obtine o bautura racoritoare, diuretica si energetica indicata in special la obezitate si constipatie.

Pulberea de flori – puneti 1 lingurita la 250 ml apa clocotita, acoperiti pentru 15 minute, apoi strecurati. Se pot consuma 3 cani pe zi in cistite sau alte afectiuni renale. Se poate face si gargara la afectiunile faringiene si amigdalite.

Autor: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.