Home > Surditatea > Pierderea auzului si surditatea

Pierderea auzului si surditatea

Situatiile in care surditatea se instaureaza subit sunt relativ rare si au origini traumatice, astfel ca pierderea auzului este, mai adesea, un proces gradual. Principalele simptome care ar trebui sa determine prezentarea la un consult ORL sunt: dificultatea de a recepta sunetele (precum imposibilitatea distingerii cuvintelor intr-o convorbire sau necesitatea de a mari volumul, in cazul ascultarii unei emisiuni radio), tinitusul (zgomotele in urechi), precum si vertijul (ametelile, prezente in sindromul Meniere), durerea (ce apare in otite) sau eliminarea unor secretii (puroi, sange).

Otoscleroza, o alta pricina de surditate, este un proces de constituire a unor excrescente osoase in urechea interna. Ea se mai manifesta si prin zgomote auriculare si intervine in preajma varstei de 50 de ani, mai mult la femei. Boala debuteaza, de obicei, doar la una dintre urechi, dar, cu timpul, devine bilaterala. Spre deosebire de alte cauze de surditate, in cazul otosclerozei bolnavii au tendinta de a vorbi in soapta.

La surditatea produsa de inaintarea in varsta diminuarea auzului este bilaterala, in vreme ce la surditatea tranzitorie, cauzele cele mai frecvente sunt infectiile in sfera ORL (nu doar otitele), tratamentele ototoxice (unele medicamente), expunerea profesionala la zgomot sau traumatismele (leziuni craniene). Una dintre situatiile cel mai usor remediabile este acumularea cerumenului in conductul auditiv.

Tipuri frecvente de surditate

Hipoacuzia poate fi de mai multe tipuri. Surditatea de transmisie apare in situatia in care pacientul recepteaza cu dificultate vocea soptita, dar aude vocea de conversatie. Aceasta tulburare a auzului intervine prin interpunerea unor obstacole la nivelul urechii externe (de exemplu, formarea unui dop de cerumen).

Un alt tip este surditatea de perceptie (neurosenzoriala), care este cauzata de leziuni ale urechii interne sau de vatamari ale cailor nervoase auditive. Aici, bolnavul aude slab vocea normala, de conversatie, insa nu distinge vorba soptita. Cateodata, acesta nu-si poate auzi nici propriul glas, motiv pentru care vorbeste tot timpul pe un ton ridicat.

Surditatea de tip mixt este intalnita in afectiunile ce apar atat la nivelul urechii interne, cat si a celei externe. Uneori, protezarea neprecedata de identificarea riguroasa a cauzei si de aplicarea tratamentului potrivit poate, mai degraba, sa dauneze, generand pierderi ireversibile.

In timp, degradarea auzului poate duce la cofoza (anacuzie), adica la pierderea completa a acestui simt.

Investigatii si tratamente

Pe baza istoricului bolilor pacientului, a examinarii interiorului urechii si a evaluarii simtului auzului (prin audiometrie), completate, la nevoie, si prin alte tehnici precum rezonanta magentica nucleara ori tomografia, medicul orelist va stabili diagnosticul si cauzele hipoacuziei, urmand a fi aplicat tratamentul. Vor fi suprimate sau inlocuite medicamentele cu efect ototoxic, vor fi tratate adecvat leziunile si infectiile urechii si, in alte situatii, ca, de pilda in traumatismele craniene sau dupa identificarea unor formatiuni tumorale neuronale (neurinomul acustic), se va recurge la chirurgie. In pierderile ireversibile ale auzului, se utilizeaza un aparat auditiv.

In trecut, mijloacele medicinei traditionale erau singurele care puteau ameliora, incetini sau remedia pierderea auzului. Ele sunt utile si astazi.

Uleiul de masline sau uleiul de migdale se folosesc pentru instilatii, efectuate cate 2 zile la rand, de catre persoanele afectate de o hipersecretie de cerumen, pentru eliminarea dopurilor formate. Procedura se efectueaza o data la 30 de zile.

Sucul de ceapa este indicat in otita si in pierderea auzului, datorata imbatranirii. Se amesteca 30 ml de suc proaspat extras cu o cantitate egala de rachiu. Se incalzeste putin si se pun in ureche cate 3-4 picaturi, de 3 ori pe zi, dintre care o data la culcare.

Sucul proaspat de piersici picurat in ureche, cate 3-4 picaturi, de 2-3 ori pe zi, este util in reducerea progresiva a auzului, acompaniata de tinitus.

Sucul de lamaie sau sucul de varza se pun in ureche de mai multe ori pe zi (nu mai mult de cateva picaturi), in pierderea progresiva a auzului. Sucul de urechelnita (Sempervivum tectorium) amestecat, in cantitati egale, cu ulei de migdale se foloseste in mod similar.

Uleiul de cimbru sau uleiul de musetel vor fi picurate in ureche (3-4 picaturi), in caz de otita. Identic poate fi folosit si sucul de sovarv, numai ca, de aceasta data, vom folosi aproximativ 10-15 picaturi. Procedeul se repeta de cate 2-3 ori pe zi.

Solutia alcoolica de propolis – adaugati 30-40 g de tinctura de propolis la 100 ml apa distilata, iar apoi mixati solutia cu ulei de masline, in proportie de 1 la 4. Inainte de folosire, preparatul va fi agitat. In emulsia rezultata se imbiba o bucata de tifon steril, care, apoi, va fi plasat in orificiul extern al urechii. Se mentine cateva ore. Procedura se repeta la 2 zile. Se fac 10-12 aplicatii, pentru a incetini diminuarea simtului auzului. In plus, intrarea in conductul auditiv se unge delicat cu alifie de propolis de doua ori pe zi, cu ajutorul unui betisor de sters in urechi. Betisorul nu va fi introdus adanc. Propolisul are o influenta pozitiva si asupra nervului auditiv.

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

Redactat de Dr. Frunză Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.