Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r52249diet/public_html/revista-tratamente-naturiste.ro/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Rapita (Brassica napus oleifera) trateaza bolile digestive si dermatologice
Home > Plante A-Z > Rapita trateaza bolile digestive si dermatologice

Rapita trateaza bolile digestive si dermatologice

Brassica napus oleifera

   Rapita (Brassica napus oleifera din Familia Cruciferae) este planta erbacee anuala, cultivata pentru semintele ei bogate in ulei.

   Rapita are o radacina pivotanta, slab ramificata si adanca pana la 60-80 cm. Tulpina este erecta, inalta de 120-160 cm si bine ramificata. Frunze sunt verzi-albastrui si nu au perisori pe suprafata. Florile sunt galbene, grupate intr-un racem alungit. Interesant este ca florile nedeschise sunt asezate intotdeauna mai sus decat cele deschise. Planta infloreste in lunile iunie-august. Fructul este pozitionat aproape orizontal si are forma unei pastai, impartite in interior printr-o membrana subtire, pe care sunt prinse semintele.

Utilizarile rapitei:

   In popor, Brassica napus oleifera poarta diferite denumiri, dintre care mentionam: broajbe, brojbe de vite, colza, curechi de camp, mustar negru, nap rotund, napi curechesti sau napi de miriste. Ca si utilizare, uleiul de rapita s-a folosit la tara pentru iluminat (desi scotea mai mult fum decat ceara), iar florile se foloseau la vopsit in galben.

   Astazi, intre plantele oleaginoase rapita se situeaza pe locul 5 in clasamentul productiei de ulei comestibil, uleiul de rapita avand largi utilizari in industrie si alimentatie. Rapita este o excelenta planta melifera, putand asigura productia a 50 kg de miere la fiecare hectar de cultura. In plus, prin procesarea rapitei se produc turte cu valoare furajera mare, care contin proteine (38-42%), glucide si saruri minerale.

   Ultimii ani au fost unii revolutionari in ceea ce priveste interesul investitorilor asupra rapitei, datorita folosirii acestei plante in fabricarea biodieselului, un combustibil care este folosit pentru automobile in loc de motorina si care este mai ieftin si mai putin poluant.

Rapita (Brassica napus oleifera) si utilizarile ei in medicina

   Compozitia semintelor de Brassica napus oleifera confera uleiului calitati cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante si nutritive. Semintele contin proteine, hidrati de carbon, substante minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii, vitamine (A, B1,B2, niacin, C, beta-caroten).

   Dermatologie: Uleiul de rapita se poate folosi la ungerea arsurior mai usoare, avand efect emolient. Uleiul cald se poate aplica local pentru calmarea durerilor. De asemenea, acest ulei se mai poate folosi cu succes pentru vindecarea abceselor, furunculelor, ranilor (sub forma de unguent pentru cicatrizarea mai rapida a ranilor, chiar si a celor infectate) si a ulcerului varicos (se vor aplica frunze proaspete de rapita si felii de nap pe locurile afectate de ulceratii).

   Pe langa ulei, pentru vindecarea problemelor dermatologice, se mai poate folosi extern si un ceai de rapita, preparat din 4 lingurite de planta maruntita puse la 250 ml apa clocotita, care se lasa pentru 10 minute acoperit, dupa care se strecoara.

   Afectiunile digestive: Folosit intern, uleiul de rapita are calitati exceptionale in tratarea bolilor tubului digestiv. Uleiul ajuta la drenarea ficatului, vindeca pacientii cu constipatie cronica, distruge parazitii intestinali si este indicat in tratarea enteritelor. O lingurita de ulei de rapita se va da in cazul constipatiei cronice, ascitei sau afectiunile ficatului, iar 3 lingurite de ulei de rapita se dau in cazul parazitilor intestinali.

   Alte afectiuni interne: Rapita poate trata cu succes si unele afectiuni respiratorii (tusea, bronsita), cardiace (angina pectorala), renale sau articulare (guta). Pentru tratament se va prepara un ceai din 1-2 linguri de frunze de rapita proaspete si maruntite, care se pun la 250 ml apa clocotita pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. 

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.