Home > Reumatismul > Reumatismul poliarticular acut – cauze, simptome si tratamente naturiste

Reumatismul poliarticular acut – cauze, simptome si tratamente naturiste

Reumatismul poliarticular acut - cauze, simptome si tratamente naturiste

   Reumatismul poliarticular acut este o afectiune prezenta inca din frageda copilarie, avand incidenta maxima intre 5 si 15 ani. Boala este produsa de o infectie faringiana cu streptococ betahemolitic de grup A, un caz foarte frecvent de imbolnavire fiind in urma unei amigdalite.

   Reumatismul poliarticular acut a fost descris pentru prima data in anul 1840, de catre J. B. Bouillaud. In zilele noastre, datorita tratamentelor cu antibiotice, formele foarte grave ale bolii au disparut, insa aceasta afectiune ramane periculoasa din cauza complicatiilor pe care le da, mai ales cele asupra inimii.

Reumatismul poliarticular acut – simptomele bolii in faza acuta

   Asa cum ii spune si denumirea, boala imbraca o forma acuta. Pacientii prezinta febra mare, transpiratii si dureri articulare, mai ales la articulatiile mari (pumnul, genunchiul, glezna, cotul si mai rar umarul si soldul). Articulatiile devin calde, umflate si foarte dureroase, iar fenomenele inflamatorii se muta de la o articulatie la alta.

   Destul de des, pacientii cu reumatismul poliarticular acut pot acuza si o stare cu dureri abdominale care seamana foarte mult cu crizele de apendicita.

   Aceste semne apar la aproximativ 1-5 saptamani de la infectia streptococioca si au durata scurta, de cateva zile. Din aceasta cauza, foarte frecvent se intampla ca bolnavul sa nu dea mare importanta bolii, putand fi confundata cu o raceala sau o alta afectiune considerata „banala”.

Reumatismul poliarticular acut – complicatiile bolii

   Reumatismul poliarticular acut necesita o atentie medicala sporita nu atat datorita simptomelor ei din faza acuta, ci mai ales pentru complicatiile care pot aparea. Daca nu se instituie un tratament energic de la primele semne de boala, aceasta forma de reumatism atinge cu severitate inima, pleura sau peritoneul, provocand leziuni definitive.

   Complicatiile cardiace apar in peste 80% din cazuri, fiind constituite mai ales din leziuni ale valvelor inimii. Cand infectia reumatismala cuprinde muschiul inimii (caz numit miocardita reumatismala) apar frecvente tulburari ale ritmului cardiac.

   De cele mai multe ori, odata cu endocardita, va aparea si o afectare a tegumentelor (mai ales pe piept si abdomen) pe care se iveste uneori eritemul exudativ multiform (elemente papuloase izolate, destul de dure, de culoare rosu-palid, de dimensiunea de aproximativ 0,5 cm, a caror centru se transforma dupa 24 ore in aspect cianotic, in timp ce periferia se mentine rosu-palida). Se pot produce uneori chiar vezicule hemoragice care se pot extinde.

   In mod frecvent, la copii poate aparea reumatismul nodos, manifestat prin prezenta unor noduli fibrosi, nedurerosi, de marimea unei gamalii de ac si pana la un bob de mei. Acestia se numesc nodulii Aschoff, iar ei apar la nivelul tesuturilor conjunctivale (sub coate, tendoane, aponevroze sau deasupra proeminentelor osoase). Prezenta acestui tip de reumatism indica faptul ca inima a fost afectata in proportie mai mare.

   Uneori, infectia reumatismala atinge si ficatul, aparand congestia hepatica si icterul.

   Nu in ultimul rand, o complicatie grava a bolii este coreea minora Sydenham, care reprezinta o tulburare a sistemului nervos central caracterizata prin aparitia unor miscari bruste neregulate si ilogice. Pacientii devin neobisnuit de nervosi si agitati, au dificultati la scris si la vorbit, se impiedica si cad.

Tratamente naturiste pentru reumatismul poliarticular acut

   Intrucat reumatismul poliarticular acut incepe la varste fragede, tratamentul se va incepe prin stabilirea unei alimentatii corecte a acestora. Se va acorda o mare atentie faptului ca copilul va avea in general pofta de mancare mult diminuata si, de aceea, se va urmari ca acesta sa manance mai consistent.

– Se vor consuma zilnic sucuri din legume si fructe. Sucurile se vor bea la inceput diluate cu apa in proportie de 1:1 si in cantitatea dorita de copil, dar cu specificarea ca este necesar minimum 300 ml de suc proaspat in cursul unei zile. Preparati sucurile doar in cantitati mici care sa se consume imediat pentru ca altfel ele se oxideaza si nu isi mai fac efectul. Se poate face suc din pere, pepene galben, piersici, struguri, portocale, prune, afine, agrise, capsuni, coacaze, visine, zmeure, fragi, grepfrut, mere, gulii, lamai, morcovi, pastarnac, patrunjel, rosii, salata verde, scorus, telina, spanac sau urzici.

– Un prim tratament naturist pentru reumatismul poliarticular acut este tinctura de propolis, care ajuta la cresterea imunitatii. Fiindca tratamentul se adreseaza copiilor, tinctura de propolis se va lua amenstecata cu miere sau cu laptisor de matca. Se pot lua 2-3 lingurite de miere cu propolis pe zi, in cure de 20-30 zile zilnic.

– Se mai poate lua polen de albine, cate o lingurita de 2 ori pe zi, cu conditia sa fie foarte bine maruntit in gura inainte de a se inghiti, pentru ca acesta este invelit intr-o substanta numita echina care nu poate fi digerata de organismul uman.

– Pentru intarirea organismului, se recomanda planta numita echinacea, care se poate cumpara de la orice magazin de plante medicinale si care se va administra conform prospectului.

– Suplimentar, se vor face bai cu diferite plante medicinale: brad, brustur, busuioc, cimbru, coada-calului, coada-soricelului, flori de fan, menta, nalba, nemtisori de camp, plamanarica, sulfina, tataneasa sau urzica. Se va pune o mana buna de plante la 5 litri de apa si se fierbe timp de 10 minute, dupa care se strecoara in cada. Copilul va sta in cada timp de 20-30 minute. In cazul durerilor mari se vor unge articulatiile cu unguente din plante la iesirea din baie. Dupa baie se va sta bine acoperit in pat la caldura.

Salcia si coada-racului sunt doua plante foarte utile in tratament pentru ca au in compozitie acid salicilic natural care are efect de reducere a infectiilor si inflamatiilor si de reducere a febrei. Se pot bea 2-3 cani pe zi de ceai din aceste plante. Coaja de salcie este utila si extern (se prepara un decoct din 2 lingurite la 250 ml apa timp de 15 minute si se pun comprese calde locale).

– De asemenea, capsunile contin si ele acest acid, dar din pacate aceste fructe sunt numai sezoniere. Din 2 lingurite de frunze de capsun se poate face un decoct in 250 ml de apa, lasand la fiert 10 minute. Acest decoct se poate lua atat intern (2 cani), cat si extern sub forma de comprese calde pentru calmarea durerii.

Hreanul este indicat pentru linistirea durerilor articulatiilor. Se vor pune pe locul dureros rondele de hrean sau se vor face ungeri cu hrean ras pus in spirt medicinal.

– Tot pentru calmarea durerilor, aplicati comprese locale cu mustar timp de 10-15 minute. Puteti aplica si ceapa taiata marunt sau usturoi pisat si amestecat cu putin alcool. Nu uitati nici de tratamentul cu ardei iute, acesta fiind un remediu renumit in cazul durerilor provocate de inflamatii articulare sau musculare. Puneti pe o bucata de vata putina tinctura de ardei iute si aplicati aceasta compresa pana trece durerea.

– In cazul in care avem de-a face cu o infectie masiva, cu focare multiple de infectie care sunt greu de tratat cea mai buna solutie este da apelam la ceaiul din muguri de plop negru. Puneti 2 lingurite de muguri sfaramati la 250 ml apa clocotita si lasati la fiert 15 minute. Se vor putea consuma 3 cani de ceai pe zi, preferabil cald si indulcit cu miere poliflora.

– In situatiile in care focarele de infectie s-au extins pana la nivelul respirator sau in cazul in care pacientul prezinta semne de afectare nervoasa apelati la ceaiul de radacina de ciubotica-cucului. Se va pune 1 lingurita de radacina la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute la foc mic si apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi.

Podbalul si lichenul de Islanda sunt foarte indicate atunci cand exista un focar de infectie la nivelul faringelui si amigdalelor. Se vor bea cate 2 cani pe zi indulcite cu miere.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.