Home > Plante A-Z > Rocoina (Stellaria media) are efect antiinflamator si vindeca bolile pielii

Rocoina (Stellaria media) are efect antiinflamator si vindeca bolile pielii

Stellaria media

   Rocoina (Stellaria media din Familia Caryophyllaceae) este o planta ierboasa care creste in flora spontana in Europa si in America de Nord. In tara noastra rocoina este raspandita pe terenuri virane, pe marginea drumurilor, in culturi sau chiar in gradini, fiind o planta care se intinde cu rapiditate.

   Planta are tulpini taratoare ramificate si lungi de pana la 2 metri. Frunzele cresc in grupuri de cate 4 si sunt mici, ovale si ascutite la varf. Florile sunt mici si delicate, de culoare alba si cresc in varful tulpinilor. Caracteristica cea mai de seama a florilor este forma lor de stea, aspect care a condus si la denumirea botanica a acestei plante: Stellaria media. De asemenea, de remarcat este si faptul ca florile de rocoina se deschid doar atunci cand este soare.

Compusii activi din rocoina

   Principalele substante din compozitia rocoinei sunt saponinele, mucilagii, flavonide, siliciu si vitaminele A si C. Acest amestec de elemente face ca planta sa fie un bun tonic nutritiv, antiinflamator, digestiv, febrifug si calmant.

Partile utile de la planta Stellaria media

   De la rocoina se folosesc in medicina partile aeriene, frunzele si tulpinile. Prin stoarcerea frunzelor si tulpinilor se obtine o seva ce poate fi utilizata pentru aplicatii pe piele sau pentru prepararea de creme si unguente. De asemenea, frunzele si tulpinile proaspete se mai utilizeaza si sub forma de cataplasme.

   Exista, totusi, si o specie de rocoina denumita Stellaria dichotoma, de la care se utilizeaza radacina plantei. In medicina chineza, aceasta specie este cunoscuta sub numele de Yin chai hu, de la ea fiind folosite radacinile pentru scaderea febrei si pentru tratarea copiilor care sufera de malnutritie.

Stellaria media in traditia populara:

   In popor, rocoina pisata si amestecata cu grasime se punea pe rani, umflaturi, zdrobituri si scrantituri. In Muntii Apuseni, la Maguri, radacina se fierbea cu florite albe (Parnasia palustris), iar cu decoctul obtinut se spalau cei ce se opareau cu apa fierbinte. Cu planta pisata se faceau legaturi la hernie, iar decoctul de rocoina pusa in vin se lua pentru oprirea hemoragiilor uterine.

Stellaria media in medicina:

   Folosita in uz extern, rocoina are indicatii in tratarea afectiunilor pielii, deoarece are efect antiinflamator, racitor, emolient si calmant. Dintre aceste afectiuni enumeram mancarimile pielii, pielea iritata, eczemele, psoriazisul, urticaria, eruptiile cutanate, furunculele, arsurile, ulceratiile pielii, ulcerul varicos, erizipelul, inflamatiile testiculare si dermatita de scutec la bebelusi. De asemenea, rocoina se mai poate utiliza eficient in tratarea hemoroizilor.

   Pentru vindecarea afectiunilor de mai sus se poate utiliza seva plantei Stellaria media, cremele sau unguentele din rocoina, facand aplicatii pe locurile afectate de 2-3 ori pe zi. In plus, se pot folosi si cataplasme cu rocoina. Se pun 200 g de frunze si tulpini proaspete maruntite in apa clocotita si se amesteca pana se obtine o pasta. Aceasta se va intinde pe o bucata de tifon sau de bumbac si se va aplica pe piele dupa ce cataplasma s-a racit. Inainte de aplicare este bine sa ungeti pielea cu ulei de masline pentru a preveni iritatiile.

   Seva de rocoina se utilizeaza si intern la bolnavii cu probleme digestive (gastrite, duodenite, ulcere gastro-intestinale, colite, constipatie, colon iritabil), cu afectiuni respiratorii (viroze, faringita, amigdalita, laringita, bronsita, pleurezie, tuse, raceli, raguseala) si cu afectiuni hepatobiliare (hepatita, colecistita), dar si la persoanele care prezinta oboseala cronica sau lipsa de energie.

   Datorita continutului bogat in vitamina C, Stellaria media este indicata si la pacientii cu scorbut, boala determinata de lipsa acestei vitamine din organism. Se va administra cate 1-2 ml de seva de 3 ori pe zi doar la recomandarea medicului.

   Pentru constipatie, atunci cand intestinele sunt complet blocate, este indicat sa se ia 3 linguri cu varf de planta proaspata fierte intr-un litru de apa pana nu mai ramane decat o jumatate de litru de lichid. Beti cate o ceasca de ceai caldut din 3 in 3 ore. 

Autor: Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.