Home > Surditatea > Surditatea – slabirea auzului

Surditatea – slabirea auzului

   Slabirea auzului este o problema cat se poate de neplacuta care afecteaza viata sociala a individului. De obicei, diminuarea simtului auditiv apare in stransa legatura cu inaintarea in varsta, insa ea poate aparea si la persoanele mai tinere, indicand in acest caz o problema medicala la nivelul urechii.

   Tipurile de surditate

   Pentru a intelege mai usor mecanismul de producere a surditatii trebuie sa avem mai intai cateva cunostinte despre forma si alcatuirea urechii. Aceasta se imparte in 3 portiuni distincte: urechea externa (care cuprinde pavilionul urechii si portiunea din interiorul urechii pana la timpan), urechea medie (care cuprinde cele 3 oase mici numite ciocan, nicovala si scarita) si urechea interna (la nivelul careia sunetele sunt preluate si transformate in senzatii auditive).

   Surditatea poate fi de 2 tipuri, in functie de modul ei de producere:

1) surditatea de transmisie – este produsa prin astuparea urechii externe sau a celei medii (cauzata de exemplu de dopurile de ceara sau de un furuncul), de o leziune la nivelul urechii medii (ex. lipsa dezvoltarii oscioarelor auditive, o afectiune a timpanului sau o inflamatie a urechii medii) sau de o otita medie. In acest tip de surditate bolnavul aude bine vocea de conversatie, insa are probleme de perceptie a vocii soptite.

2) surditatea de perceptie – este o forma mai grava a bolii deoarece bolnavul nu aude deloc vocea soptita, iar vocea de conversatie este perceputa slab. De asemenea se va observa ca pacientul vorbeste tare din cauza ca nu se aude pe sine. Acest tip de surditate este cauzat de lezarea urechii interne sau a nervului auditiv, lucru ce se poate produce din cauza varstei, a expunerii prelungite la zgomot puternic sau de o boala a vaselor de sange care poate reduce aportul de sange la nervul auditiv.

   Tratamente pentru imbunatatirea auzului

– Dieta – avand in vedere ca cea mai frecventa cauza a pierderii auzului este inaintarea in varsta, cea mai importanta metoda de a preveni aparitia surditatii este urmarea unei diete care sa va mentina sanatoase atat nervii urechii, cat si arterele care iriga aceasta zona. De asemenea este necesar sa cresteti rezistenta organismului la infectii. Acestea fiind spuse, consumati frecvent la masa legume, fructe si cereale integrale si evitati consumul de sare, zahar, paine, amidon, lapte si carbohidrati rafinati. Beti multe sucuri de morcov, spanac, sfecla, ridichi, lamaie si telina. De asemenea, hreanul ras este foarte bun pentru ca dizolva mucusul. Nu in ultimul rand, puteti pune la salate sau la supe cateva frunze de roinita.

– Pentru dizolvarea dopurilor din urechi cele mai bune remedii sunt uleiurile de migdale, de masline si de lumanarica. Puneti cateva picaturi de ulei in ureche si astupati cu un dop de vata. Stati apoi intins pe o parte, cu urechea in sus, timp de 15 minute. Pentru a curata apoi urechea pulverizati apa calda cu ajutorul unui pulverizator.

Uleiul de masline se poate folosi in combinatie cu o tinctura de propolis 30% (in raport cantitativ 4:1). Inmuiati o bucata de tifon in acest amestec si introduceti-o in ureche. Se poate face acest tratament o data la 2 zile, pastrand tifonul aplicat in ureche pentru 36 de ore. Se pot face pana la 10 aplicatii (20 de zile).

– Uleiul de ricin este recomandat pentru refacerea auzului in cazul surditatii de transmisie. Inmuiati un dop de vata in ulei de ricin cald si introduceti-l in ureche cat mai aproape de timpan, cu ajutorul unui betigas pentru urechi, dar cu foarte mare atentie pentru a nu perfora timpanul. Lasati tamponul de vata in ureche de seara pana dimineata, repetand procedeul timp de 4-5 zile.

– Puneti 1-2 picaturi de ulei de eucalipt sau de lamaie la o lingura de ulei vegetal presat la rece. Intindeti acest amestec pe gat si in jurul urechilor. Are un efect extrem de benefic in cazul pierderii auzului.

– Uleiul de musetel este un tratament foarte cunoscut in popor pentru tratarea surditatii, mai ales in cazurile in care bolnavul aude si un vajait neplacut in ureche. Puneti o mana de flori de musetel in ulei de masline si lasati sa stea la soare intr-o sticla inchisa timp de 3 saptamani. Seara puneti intr-un vas 100 ml ulei de musetel, puneti vasul pe foc, iar apoi adaugati in uleiul incins cateva felii de ceapa si lasati-o sa se caleasca. Strecurati apoi uleiul si puneti in ureche 5-6 picaturi calde. Stati apoi cucat pe o parte timp de cateva minute, tinand urechea astupata cu un tampon de vata. Repetati tratamentul timp de 8 zile.

    Autor: Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.