Home > Cancerul > Cat de important este testul Babes-Papanicolau in cancerul de col uterin

Cat de important este testul Babes-Papanicolau in cancerul de col uterin

Cat de important este testul Babes Papanicolau in cancerul de col uterin

   Testul Babes Papanicolau este una dintre cele mai importante controale medicale care se efectueaza pentru evaluarea starii de sanatate a colului uterin sau a vaginului si pentru screeningul cancerului de col uterin. Acest test face parte din controlul ginecologic de rutina si consta in analiza unei probe de celule recoltate de pe suprafata colului uterin.

De ce este necesar testul Papanicolau?

   In urma efectuarii acestui test puteti depista din timp eventualele modificari anormale ale celulelor de la nivelul cervixului ovarian, modificari care pot indica prezenta celulelor precanceroase sau canceroase ovariene.

   In plus, testul mai ofera informatii importante pentru prescrierea anticonceptionalelor potrivite pentru fiecare persoana in parte. De asemenea, odata cu acest test medicul ginecolog poate efectua si alte teste si examinari: examenul sanilor, masurarea tensiunii arteriale sau examenul regiunii pelvine.

Cum se efectueaza testul Papanicolau?

   Testul Babes Papanicolau se recomanda a fi efectuat anual, incepand din momentul in care femeia devine activa din punct de vedere sexual. De asemenea, la femeile care au suferit o operatie de histerectomie totala, acest test ar trebui efectuat ori de cate ori va recomanda medicul.

   Testul Babes Papanicolau este simplu, nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Chiar daca majoritatea femeilor considera de multe ori consultul ginecologic ca neplacut sau stanjenitor, utilitatea acestei examinari este foarte importanta pentru sanatate si, in plus, ea nu afecteaza sub nicio forma organele genitale feminine. Testul este simplu, nu este costisitor si trebuie privit ca un lucru “facut pentru sine”, pentru asigurarea sanatatii organismului.

   Prin urmare, este important sa treceti peste sentimentele de rusine si sa mergeti la medicul ginecolog pentru a efectua acest test. Pentru examinare medicul va va ruga sa va intindeti pe spate pe masa ginecologica si sa va indoiti si relaxati picioarele. Este important sa va concentrati asupra relaxarii musculaturii si sa inspirati usor pe nas si sa expirati pe gura deoarece cu cat sunteti mai relaxata cu atat examinarea va fi mai comoda.

   Medicul va utiliza un dilatator special pentru vizualizarea colului uterin, iar apoi va preleva celule de la nivelul mucoasei colului uterin cu ajutorul unei periute sau unei spatule speciale. Procedura nu este dureroasa, singura senzatie pe care o puteti resimti fiind una de presiune sau de usoara crampa. Dupa prelevare, medicul va aseza celulele pe o lama de sticla si va trimite frotiul (proba) la laborator.

Interpretarea testul Babes Papanicolau

   Testul Babes Papanicolau normal indica absenta celulelor canceroase la nivelul colului uterin. Totusi, avand in vedere ca in timpul testului nu se pot analiza toate celulele colului, se poate intampla ca testul sa aiba rezultatul normal dar alte celule care nu au fost prelevate sa aiba modificari. Aceste cazuri sunt rare, insa pentru a elimina riscurile se recomanda repetarea anuala a testului.

   Testul Babes Papanicolau anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate. In acest caz nu trebuie sa va panicati, deoarece un rezultat anormal la acest test nu este neobisnuit din cauza ca in mod fiziologic celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Pentru o inetelegere si mai buna trebuie spus ca celulele colului sunt de 2 tipuri: celule columnare (aflate in profunzime) si celule scuamoase (aflate la suprafata colului). Transformarea celulelor columnare in celule scuamoase se produce permanent intr-o zona a colului numita “zona de transformare”. Majoritatea modificarilor celulare anormale gasite la un test Papanicolau provin din zona de transformare.

   Statisticile arata ca doar 5-10% din femeile care fac anual testul Babes-Papanicolau au un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arata modificari care ar putea evolua spre cancerul de col uterin.

   In multe cazuri, testul Babes Papanicolau furnizeaza rezultate anormale, cauzate de infectii determinate de bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas vaginalis). Un test anormal poate aparea si la femeile ajunse la menopauza. Cea mai frecventa cauza care duce la un test anormal este insa infectia cu virusul HPV (Papilomavirus), cel care sta la originea celor mai multe cazuri de cancer de col uterin.

Simptomele cancerului de col uterin

   Modificarile celulelor cervicale uterine progreseaza lent si este nevoie de multi ani pentru a deveni celule canceroase. Cu toate acestea, femeile trebuie sa fie pregatite si sa cunoasca semnele clinice ce pot indica prezenta cancerului de col:

– sangerarea vaginala anormala intre perioadele menstruale sau modificarea inexplicabila semnificativa a ciclului menstrual

– durerea sau orice secretie vaginala anormala care contine mucus cu urme de sange

– sangerarea in timpul sau dupa actul sexual

   Acestea sunt doar semne de alarma ce pot sau nu sa indice existenta unui cancer. De aceea, daca veti efectua periodic testul Babes Papanicolau veti lamuri exact situatia medicala.

Redactat de Dr. Frunză Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.