Home > Epididimita (inflamatia testicolelor) > Tratament natural pentru epididimita (inflamatia testicolului)

Tratament natural pentru epididimita (inflamatia testicolului)

Tratament natural pentru epididimita (inflamatia testicolului)

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne invata care sunt cauzele, simptomele si evolutia inflamatiei testicolului si care este cel mai bun tratament natural pentru epididimita.

   Epididimita reprezinta inflamatia testicolului (mai precis, inflamatia epididimului, un tub lung si rasucit pozitionat deasupra si posterior de fiecare testicol si care are rolul de a colecta si de a depozita sperma produsa de testicole inainte de ejaculare).

   De cele mai multe ori, inflamatia epididimului se poate extinde cu usurinta si asupra testicolelor datorita apropierii anatomice a organelor. De asemenea, trebuie cunoscut fapul ca in cele mai multe cazuri inflamatia epididimului apare doar la nivelul unuia dintre testicole, insa exista si situatii cand afectarea este de ambele parti.

Simptomele epididimitei

   Aparitia epididimitei se produce de obicei brusc, in numai cateva ore. Pacientul acuza durere la nivelul jumatatii scrotului in care se afla epididimul afectat. Intensitatea durerii creste progresv si rapid, extinzandu-se chiar pana in regiunea cuprinsa intre coapsa si sold. Aceasta evolutie este cauzata de faptul ca epididimul se mareste in volum, devine palpabil si sensibil si creeaza durere. De asemenea, jumatatea de scrot afectata creste in dimensiuni, dublandu-si volumul in cateva ore, iar pielea scrotului devine intinsa, tensonata si rosie.

   Odata cu evolutia bolii, inflamatia se poate extinde si la nivelul testicolelor, iar la nivelul scrotului se acumuleaza lichid (colectie de puroi). De asemenea apare febra de 39-40 grade Celsius insotita de frisoane.

   In plus, un alt semn al epididimitei este acela ca bolnavul acuza dificultate la urinare insotita de durere si de tulburarea urinei.

Cauzele epididimitei

   Inflamatia epididimului si a testicolului poate fi cauzata de diversi factori, diferind in functie de varsta. Afectiunea poate aparea chiar si la copii, fiind cel mai frecvent cauzata de infectiile tractului urinar.

   La barbatii tineri, infectia epididimului se asociaza cu bolile transmisibile sexual (mai ales cu gonoreea), deoarece germenii bolii venerice netratate pot ataca si tesutul testicular si al epididimului.

   La barbatii adulti cauzele producerii bolii pot fi multiple. Infectiile virotice (precum pneumonia cauzata de virusii ECHO sau Coxsackie) pot fi insotite si de epididimita virotica, simptomele fiind febra, diareea si durerile musculare. O alta boala care poate provoca epididimita este tuberculoza renala, infectia epididimului fiind primul semn al afectiunii tuberculoase a cailor urinare.

   Epididimita poate aparea si in urma unor accidente, hemoragii sau contuzii ce afecteaza tesutul din zona testiculara. Nu in ultimul rand, bolile tropicale (precum staza limfatica) cauzate de un parazit numit Filaria poate fi o cauza serioasa de producere a epididimitei.

   La barbatii in varsta, cresterea in dimensiuni a prostatei cauzeaza probleme de eliminare a urinei, ceea ce conduce la aparitia de infectii urinare. In multe cazuri, din cauza introducerii cateterului urinar sau ca urmare a endoscopiei vezicii urinare, poate aparea un proces inflamator care se poate extinde si la nivelul epididimului.

Evolutia epididimitei

   In cazurile in care epididimita nu este tratata corespunzator, ea se poate croniciza, consecinta grava putand fi sterilitatea cauzata de obstructia canalului spermatic. Testiculul netratat care se inflameaza cronic si se atrofiaza trebuie indepartat.

Tratament natural pentru epididimita

   Tratamentul in cazul epididimitei trebuie instaurat rapid, pentru evitarea aparitiei complicatiilor. Astfel, semnele bolii vor disparea complet dupa 10 zile, iar dupa 20-30 zile epididimul va reveni la marimea si la consistenta normale.

   Metoda principala de tratament este administrarea antibioticelor si a antiinflamatoarelor. Tratamentul alopat poate fi insotit si de un tratament natural pentru epididimita, bazat pe plante cu efect antiinflamator, precum busuiocul, musetelul, coada-soricelului sau nalba cu care se vor face spalaturi in zona intima.

   Din punct de vedere al ingrijirii personale, pacientul va trebui sa urmeze cateva zile de odihna si repaus la pat. Se va urmari protejarea pielii testicolelor prin ungerea cu vaselina sau alte alifii naturale calmante, iar testiculele se vor sprijini. Nu in ultimul rand se recomanda evitarea contactelor sexuale pentru a reduce riscul transmiterii infectiei catre partener. 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.