Home > Enurezisul (pipi in somn) > Tratament pentru enurezis (urinarea noaptea, in timpul somnului)

Tratament pentru enurezis (urinarea noaptea, in timpul somnului)

tratament pentru enurezis, urinarea noaptea

   Specialistii in fitoterapie ne recomanda care este cel mai bun tratament pentru enurezis, care ne scapa de urinarea noaptea.

   Urinarea involuntara in timpul somnului somnului este fireasca la copiii de varsta mica, dar devine stanjenitoare atunci cand se manifesta la copiii de varsta scolara sau chiar la adulti. 

Cauzele enurezisului

   Enurezisul la copii este cauzat de unele afecţiuni fizice (afecţiuni urinare sau nervoase, infecţii, anomalii anatomice) sau de traumele psihologice. In ambele cazuri, copilul are nevoie de sprijin, de inţelegere, de un tratament adecvat si nu de culpabilizari ce ar putea agrava simptomele.

   Foarte multe cazuri de enurezis apar din cauza unor erori educative ce intreţin in psihicul copilului stari de anxietate si temeri, provocate ori de catre o educaţie autoritara, ori de una prea protectoare. In locul admonestarii copilului, o idee mai buna ar fi sa il confruntam cu urmarile comportamentului sau, indicandu-i sa schimbe asternuturile murdarite.

Tipurile de enurezis

   Enurezisul poate imbraca doua forme: enurezis primar (este prezent inca de la nastere si are la baza afecţiuni neurologice) si enurezis secundar (care survine doar la o oarecare varsta, desi pana atunci n-au existat probleme de acest tip). Forma secundara a bolii poate fi prezenta, de asemenea, si la adulţi, cu o prevalenţa mai mare la batrani si la persoanele obeze.

Cum prevenim episoadele de enurezis?

   Pana la varsta de 3 ani enurezisul este firesc, datorita unui insuficient autocontrol al urinarii copilului. Cele mai multe cazuri ale bolii au o evoluţie pozitiva si se rezolva de la sine, concomitent cu dezvoltarea fizica si psihica a copilului.

   Avand in vedere ponderea situaţiilor in care simptomele au avut ca origine factorul emoţional, se impune, adesea, intervenţia psihologului. Reducerea cantitaţii de lichide totale este contraindicata pentru menţinerea unei bunastari fizice, insa vom avea grija ca seara sa nu il lasam pe cel mic sa consume foarte multe sucuri sau alimente care stimuleaza diureza. Inainte de culcare, copilul va fi indemnat sa urineze. Pentru a nu accentua problema, nu va fi reluata folosirea scutecelor cu proprietaţi absorbante.

   Cel mai usor de rezolvat este acel caz in care urinarea involuntara apare cand somnul copilului este atat de profund, incat el nu se poate trezi in vederea efectuarii micţiunii. O atare situaţie va fi solutionata trezind copilul de 1-2 ori pe noapte si trimitandu-l sa urineze. O metoda asemanatoare o constituie trezirea copilului pentru a urina, efectuata o data pe noapte, la o ora fixa (orele 12, sa zicem), timp de o saptamana. In saptamana urmatoare, trezirea se va face cu o ora mai tarziu. Vom proceda astfel, amanand saptamanal cu o ora momentul trezirii pentru urinare, pana cand vom ajunge la ora la care, dimineaţa, se realizeaza trezirea propriu-zisa.

Tratament pentru enurezis, folosind plantele medicinale

   Medicina alternativa ne ofera atat mijloace de combatere a enurezisului, cat si remedii utilizabile in tratamentul afecţiunilor care l-au provocat. Consumul unor vegetale precum coacazele, afinele, bananele, scorţisoara, nucile, patrunjelul sau susanul poate fi de ajutor, prin substanţele conţinute, exercitand o acţiune benefica atat asupra sistemului urinar, cat si a celui nervos.

   Uleiul din miez de nuca este un tratament pentru enurezis care se administreaza de preferinţa seara, cate o linguriţa pe o bucaţica de paine integrala.

   Decoctul de coada soricelului este intrebuinţat atunci cand enurezisul este cauzat de infecţii ale tractului urinar sau de cistite. Se foloseste extern, pentru baile de sezut si se prepara adaugand un pumn de planta marunţita la4 litri de apa si lasand amestecul sa fiarba vreme de 20 de minute, dupa care se filtreaza.

   Tinctura din scoarţa de stejar – puneţi la macerat vreme de doua saptamani20 g de produs uscat in 100 ml alcool alimentar. Luaţi cate 20 picaturi, de trei ori in fiecare zi.

   Decoctul de urzica – adaugaţi 2 linguriţe de pulbere de urzica la 250 ml de apa si lasaţi amestecul sa fiarba 10 minute. Consumaţi o jumatate de cana, dimineaţa, la 1-2 ore dupa micul dejun si la fel, dupa pranz.

   Infuzia de carcel (Ephedra distachya) reduce frecvenţa episoadelor de enurezis si combate incontinenţa urinara. Se obţine dintr-o jumatate de linguriţa de planta uscata si bine marunţita, adaugata la 250 ml apa in clocot. Ceaiul se infuzeaza vreme de 10 minute. Se administreaza o cana pe zi, consumata cu inghiţituri rare.

   Ceaiul de coada calului (Equisetum arvense) are un efect favorabil in bolile urinare, prin proprietaţile sale antiiflamatoare si cicatrizante, fiind folosit deseori ca tratament pentru enurezis. Se prepara dintr-o linguriţa de planta, adaugata la 250 ml de apa in clocot. Se consuma cate o jumatate de cana, de doua ori pe zi.

   Ceaiul de sunatoare este recomandat ca tratament pentru enurezis cauzat de unele probleme psiho-emoţionale. Se prepara dintr-o linguriţa de planta, adaugata la 250 ml de apa clocotita. Se consuma cate o cana pe zi, timp de 2 saptamani.

Autor: Tomi Tohaneanu, editor la revista Tratamente naturiste

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.