Specialistii in fitoterapie ne recomanda care sunt cele mai folosite tratamente naturiste pentru cancerul hepatic, care sunt cauzele si simptomele bolii si ce putem face pentru a ajuta acesti pacienti a caror numar a crescut alarmant in ultimii ani.
Cancerul hepatic reprezinta a treia cauza de mortalitate prin cancer din lume si prima cauza de mortalitate la bolnavii cu ciroza hepatica. Incidenta cazurilor de cancer hepatic s-a triplat intre anii 1975 si 2005, de la 1,6 la 4,9 cazuri la 100.000 de persoane. Cu toate acestea, este important de mentionat si faptul ca metodele de tratament au evoluat mult in aceasta perioada, ratele de supravietuire crescand intre anii 1992 si 2005, mai ales din cauza faptului ca pacientii sunt diagnosticati in stadiile incipiente ale bolii.
Formele de cancer hepatic
La nivelul ficatului, pot aparea atat tumori maligne, cat si benigne, necanceroase. Cea mai frecventa forma de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular. Alte forme de cancer hepatic malign sunt colangiocarcinomul, care afecteaza canalele biliare, si hepatoblastomul, o forma de cancer hepatic rara care apare la copiii de sub 4 ani.
Dintre tumorile necanceroase de la nivelul ficatului mentionam hemangiomul, adenomul hepatic si hiperplazia nodulara focala.
Cauzele cancerului hepatic
Cea mai frecventa cauza care conduce la aparitia cancerului hepatic este ciroza hepatica, circa 80% dintre pacientii diagnosticati cu carcinomul hepatocelular avand si ciroza.
Hepatita este o alta afectiune grava care poate fi una dintre cauzele cancerului hepatic. S-a constatat ca pacientii infectati cu virus hepatic B au un risc crescut de 1.000 de ori de a face cancer la ficat. De asemenea, peste 30% dintre carcinoamele hepatice apar pe fondul infectiei cu virus hepatic C.
Alte cauze ale aparitiei acestui tip de cancer sunt consumul exagerat de alcool, mai ales cand este insotit si de fumat. Carenta de proteine in alimentatie, lipsa vitaminelor (in special cele care fac parte din grupa B-urilor), lipsa substantelor antioxidante si consumul toxinelor alimentare pot fi si ele factori favorizanti pentru aparitia bolii.
Simptomele cancerului hepatic
Cancerul hepatic este o afectiune care evolueaza la inceput fara simptome, astfel incat de multe ori bolnavul nu stie ca are aceasta afectiune. Semnele clinice vor exploda la un moment dat prin aparitia in partea dreapta a abdomenului, sub limita inferioara a coastelor, a unei mase dure proeminente si dureroase la palpare.
In completarea tabloului clinic, bolnavul mai prezinta icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor), mancarimi generalizate ale pielii, pierderea poftei de mancare urmata de scaderea masiva in greutate, ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala) care cauzeaza modificarea circumferintei abdomenului, edeme gambiere (umflarea picioarelor), oboseala extrema si febra. De asemenea, la consultul clinic medicul poate observa marirea in volum a ficatului si a splinei.
Tratamente naturiste pentru cancerul hepatic:
– Sucul de dovleac – se obtine din dovlecei proaspeti, sanatosi si tineri, care se curata de coaja, se taie in cuburi sau felii si se trec prin masina de tocat, dupa care se stoarce sucul. Se va bea cate 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute inainte de fiecare din cele 3 mese principale. Acest suc este recomandat si pentru combaterea constipatiilor si in cazurile afectiunilor cardiovasculare insotite de edeme.
– In paralel, se mai poate consuma zilnic, de 3 ori pe zi, un amestec de sucuri obtinut din 300 ml sfecla rosie, 100 ml varza, 200 ml morcov si 200 ml mere. Se va avea grija ca regimul alimentar sa nu contina prajeli si grasimi. Acest amestec de sucuri se recomanda mai ales bolnavilor cu metastaze la ficat.
– Sucul de morcovi – se curata morcovii prin spalare cu o perie sub jet de apa, fara a indeparta coaja si frunzele care contin principii active importante. Sucul obtinut la storcator sau blender se poate consuma in cantitati de chiar 600 ml pe zi, in cure de lunga durata, fiind unul dintre tratamente naturiste pentru cancerul hepatic cu efecte foarte marcante pentru refacerea ficatului.
– Sucul de pepene verde – se curata pepenele de coaja si de seminte si se trece prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se poate pastra apoi la frigider maximum 12 ore. Este indicat sa se consume cate 200 ml zilnic, cu 15 minute inainte de mese.
– Sucul de sulfina – se trec prin storcator frunzele si florile de sulfina proaspat culese, preferabil dimineata inainte de aparitia soarelui. Se pun 2 linguri (20 ml) de suc la un pahar de apa si se bea de 3 ori pe zi cate un pahar, cu 30 minute inainte de mesele principale.
– Sucul de ridiche – 30 ml suc de ridiche se amesteca cu 70 ml de suc de morcovi si se consuma de 3 ori pe zi. Aceste remediu este indicat mai ales la bolnavii cu cancer hepatic la care apare si o litiaza biliara. Pentru ca tratamentul cu sucuri naturale sa dea rezultate ele trebuie consumate pe perioade lungi de timp. De aceea, nu asteptati sa vedeti imediat beneficiul, ci aveti rabdare si veti fi rasplatit.
– Compresele cu biter suedez si coada-calului sunt si ele excelente tratamente naturiste pentru cancerul hepatic. Bolnavul va sta intins in pat si va aplica pe regiunea ficatului o compresa cu biter timp de 4 ore. Dimineata si dupa-masa se mai poate aplica cate 2 ore si cate o compresa cu coada-calului, dupa care compresa se va acoperi cu o bucata calda de panza pentru ca bolnavului sa nu ii fie frig.
– Compresele calde cu radacina de tataneasa se aplica pe regiunea ficatului seara, la culcare, timp de 2-3 ore. Compresele vor fi inmuiate in fiertura ramasa dupa prepararea ceaiului de tataneasa.
– Scanteiuta (Anagallis arvensis) – puneti 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, acoperiti 15 minute, apoi strecurati si beti intreaga cantitate pe parcursul unei zile.
– Sirop pentru refacerea ficatului – se rad 5-6 ridichi rosii sau negre, in functie de anotimp, se pun intr-un borcan cu capac, iar peste acestea se va pune miere poliflora cat sa le acopere. Se lasa pentru 12 ore (de seara pana dimineata) cu capacul pus, la temperatura camerei. Dimineata se va strecura sucul astfel obtinut si se toarna in sticle care se inchid cu dop si se pastreaza la rece. Se va lua dupa fiecare masa cate 1 lingurita de sirop, timp indelungat.
– Telina – este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos si hipotensor, actionand si asupra epitelului renal, determinand cresterea urinei eliminate. Stimuleaza activitatea de drenare a bilei, provoaca aparitia ciclului menstrual intarziat. Se fierb 3 linguri de rizomi maruntiti la 1 litru de apa timp de 20-30 minute. Strecurati si apoi beti 2 cani pe zi. Se pot folosi si frunzele- 4 linguri de frunze maruntite se pun la 1 litru de apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute si apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
– Leusteanul este si el unul dintre tratamente naturiste pentru cancerul hepatic. Se va prepara un macerat special din 350 g radacina rasa de leustean, 350 ml vin bun de tara si 350 g de miere de albine. Toate acestea se pun intr-o sticla si se lasa timp de 7-8 zile la intuneric. Se va agita sticla de cateva ori pe zi pentru ca principiile active sa se amestece bine. Ca tratament se va lua cate o lingura de macerat de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese.
– Pulberea de macris are un efect exceptional de stimulare a imunitatii, proces foarte important in procesul de vindecare al cancerului. Tineti sub limba timp de 10-15 minute cate 1 lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi. Inghititi apoi pulberea cu apa.
– Vascul poate face si el parte din lista de tratamente naturiste pentru cancerul hepatic, de asemenea sub forma de macerat. Se va consuma o cana de macerat de vasc de stejar sau mar, bauta in 3-4 reprize.
– Cura de dezintoxicare completeaza schema de tratamente naturiste pentru cancerul hepatic. Dimineata dupa trezire clatiti gura timp de 15 minute cu 1 lingura de ulei de floarea-soarelui. Nu inghititi absolut nicio picatura deoarece poate deveni foarte toxic. Dupa cele 15 minute se scuipa uleiul si se clateste foarte bine gura cu mai multe ape, dupa care se spala bine pe dinti. Veti observa ca dupa clatirea gurii cu uleiul, acesta va capata culoarea alba (in caz contrar inseamna ca nu s-a clatit cu suficienta forta). Acest tratament de dezintoxicare se face timp de 15 zile, urmate de o pauza de 7 zile. In cazurile mai grave cura se poate repeta. Nu se va intrerupe tratamentul chiar daca apar anumite tulburari, pentru ca acestea semnifica faptul ca toxinele din ficat incep sa iasa din organism.
Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu
Redactat de Dr. Frunza Alexandru