Specialistii in fitoterapie ne recomanda o serie de tratamente naturiste pentru gastrita cronica hipoacida, care calmeaza durerea epigastrica, previn aparitia balonarilor, a regurgitarilor si a greturilor si readuc echilibrul gastric.
Gastrita cronica hipoacida – cauze
Gastrita cronica este una dintre cele mai intalnite boli digestive. Cauza cea mai frecventa de aparitie a gastritei cronice este gastrita acuta repetata si netratata corespunzator. De asemenea, greselile de alimentatie precum mesele prea fierbinti sau prea reci luate in graba si la ore neregulate, abuzul de alcool, tutun sau diferite condimente pot fi factori favorizanti pentru cronicizarea gastritei.
Cum se manifesta gastrita cronica hipoacida? Simptome frecvente
La bolnavii cu gastrita cronica hipoacida mucoasa gastrica se subtiaza, avand ca efect distrugerea si disparitia treptata a glandelor gastrice, cele care produc acidul clorhidric necesar digerarii alimentelor ajunse in stomac. De asemenea, datorita lipsei de aciditate a sucului gastric, bacteriile sau microbii care ajung in stomac nu mai pot fi distrusi, ei trecand mai departe in intestin, unde pot produce enterocolita.
Pacientul cu gastrita cronica hipoacida acuza dureri in regiunea epigastrica (partea superioara a abdomenului, cuprinsa intre coaste si ombilic), dureri care se accentueaza dupa mese copioase. In plus apar balonari, gust neplacut, regurgitari, greata si, in unele cazuri, varsaturi si diaree.
Tratamente naturiste pentru gastrita cronica hipoacida
– Pelinul este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste pentru gastrita, deoarece el calmeaza durerea epigastrica, previne aparitia balonarilor, a regurgitarilor si a greturilor si restabileste echilibrul gastric. Puneti 1 lingurita de pelin in 250 ml de apa fiarta, apoi beti lichidul intre mese. Preparatul nu se va indulci, cu toate ca are un gust foarte amar.
– Alte tratamente naturiste pentru gastrita sunt curele cu miere de albine, care normalizeaza capacitatea de secretie a stomacului, echilibrand astfel productia de acid clorhidric. Se vor lua 50 g de miere de 3 ori pe zi, cu circa 30 de minute inaintea meselor principale.
– Obligeana stimuleaza si regleaza digestia gastrica. Se va administra inainte de mesele principale cate un varf de pulbere de radacina de planta. Atentie insa, acest remediu nu va fi folosit de cei ce sufera de diaree sau colon iritabil!
– Unii medici recomanda pacientilor tratamente naturiste pentru gastrita pe baza de hrean. Se pun 15 linguri de hrean intr-un litru de vin rosu si se lasa la macerat 9 zile. Se filtreaza si se iau 1-2 linguri de preparat inainte de masa. Totusi, medicii atentioneaza ca acest tratament nu trebuie folosit in exces deoarece poate produce tulburari digestive.
– Pentru gastritele hipoacide se recomanda infuzii sau tincturi din diferite plante care actioneaza pozitiv asupra mucoasei gastrice si calmeaza durerile aparute in aceasta afectiune. Ceaiul de tintaura (se bea un sfert de cana cu 30 minute inainte de mese de ceai dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa) sau ceaiul de sovarf (se iau 3-4 linguri cu 30 minute inainte de mese de ceai preparat din 3 linguri de planta la o cana de apa) sunt cateva exemple. Se mai pot folosi de asemenea galbenelele, menta, roinita, sunatoarea si cojile de portocale.
– In cazul in care la bolnavii cu gastrita apar complicatii de genul hemoragiilor interne se va administra un decoct din scoarta de stejar, radacini de troscot, musetel, traista-ciobanului sau urzica vie.
Citeste si detalii despre Dieta in gastrita hipoacida, recomandata de colegii nostri de la clinica de nutritie Dietalia.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru