Home > Hemoroizii > Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

   Tu ce tratamente naturiste pentru hemoroizi folosesti? Au dat rezultate pana in prezent? Daca nu, atunci hai sa vedem ce remedii noi ne recomanda fitoterapeutii!

   Hemoroizii reprezinta o problema medicala foarte delicata care afecteaza foarte mult stilul de viata al pacientului. De aceea, inceperea unui tratament corespunzator si respectarea unor reguli zilnice de igiena si de dieta sunt cheia rezolvarii acestei afectiuni.

   In cadrul tratamentului hemoroizilor se vor urmari cresterea tonicitatii peretilor venei hemoroidale, scaderea inflamatiei locale, refacerea florei intestinale, imbunatatirea digestiei si reglarea tranzitului intestinal. Se vor trata atat constipatia cat si diareea, avand in vedere combaterea gazelor intestinale care apasa asupra venei hemoroidale si determina dureri insuportabile. De asemenea, un rol important il au combaterea stresului, evitarea starilor nervoase si respectarea unui regim igieno-dietetic corespunzator.

Cresterea tonicitatii peretilor venei hemoroidale si scaderea inflamatiei locale

   Pentru reducerea procesului inflamator din zona afectata de hemoroizi se recomanda folosirea de plante precum boswellia, yucca, gheara diavolului, salcie sau turmeric, care se vor administra intern. Local se pot face injectii cu un cocteil din substante antispastice pentru relaxarea sfincterului anal si pentru introducerea hemoroizilor in interior. Injectiile vor fi facute doar de catre medicul specialist pentru a evita eventualele complicatii, substanta avand si contraindicatii.

   In cazul hemoragiilor rectale se fac clisme cu decoct rece dintr-un amestec de coaja de stejar si coada-soricelului, dupa care se aplica supozitoare cu propolis sau un catel de usturoi. Seara se va aplica pe sale si pe fese o cataplasma cu argila sau cu frunze de varza timp de o ora si jumatate.

Reglarea tranzitului intestinal; tratarea si evitarea constipatiei

   Se recomanda inceperea unui tratament de detoxifiere concomitenta a ficatului, rinichiului si intestinului, deoarece numai astfel se va obtine o dezintoxicare corecta a organismului si reglarea tranzitului intestinal pe o perioada foarte lunga.

   Trifala este una dintre cele mai valoroase combinatii de plante din medicina ayurvedica: Haritaki, Amalaki si Bibhitaki. Trifala amelioreaza digestia, contribuie la detoxifierea colonului, are efect laxativ, antiinflamator si este puternic antioxidant. Garantez pentru eficienta acestui produs in special pentru reglarea tranzitului intestinal la persoanele care au probleme majore cu constipatia, colonul iritabil si hemoroizii.

   Fibrele insolubile au capacitate mare de absorbtie deoarece odata ajunse in intestinul subtire acestea se umfla asemenea unui burete. Fibrele insolubile au un rol deosebit in constituirea bolului fecal, in reglarea digestiei si in prevenirea cancerului de colon. Fibrele accelereaza tranzitul intestinal si elimina substantele toxice care stagneaza in colon, fiind recomandate celor care sufera de constipatie sau scaune neregulate.

   Printre cele mai bune surse de fibre insolubile se numara semintele de in, taratele de grau si unele legume. Bobul de grau este considerat un adevarat “ou” vegetal deoarece contin numeroase substante nutritive si enzime care favorizeaza digestia. O lingurita de tarate poate fi amestecata cu alimentele la fiecare masa sau poate fi adaugata spre sfarsitul fierberii alimentelor.

   Gemoderivatele regleaza si ele tranzitul intestinal. Se recomanda un tratament cu cate 35-40 picaturi de extract de muguri de castan salbatic (dimineata), extract din muguri de castan comestibil (la pranz) si extract din muguri de scorus (seara).

Refacerea florei intestinale

   In intestinul subtire si in cel gros traiesc numeroase bacterii care alcatuiesc flora microbiana normala. In caz de constipatie si diaree echilibrul acestei flore este “deranjat”. De aceea se recomanda un aport suplimentar de probiotice (lactobacili) care sunt microorganisme vii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos. Este recomandat ca minim 10% din caloriile ingerate si aproximativ 20% din volumul alimentelor sa fie nutrienti destinati colonului.

Combaterea stresului

   Ati folosit deja tratamente naturiste pentru hemoroizi, dar inca nu ai obtinut rezultate? O cauza ar fi aceea ca, la pacientii cu hemoroizi, un factor important in tratament este reducerea stresului, deoarece, datorita inervatiei nervoase puternice, hemoroizii devin foarte durerosi mai ales cand sistemul nervos este slabit. Durerea apare mai ales cand un cheag de sange a astupat vasul devenit hemoroid, cand au aparut fisurile anale, supuratii sau infectii in jurul anusului, ori cand exista gaze in intestine, gaze care vor sa fie eliminate si atunci apasa asupra venei hemoroidale déjà inflamate. Prin urmare, pentru a imbunatati functionarea sistemului nervos, odihniti-va cat mai mult, incercand sa va impuneti un somn de cel putin 8 ore!

Regimul igienic si tratamente naturiste pentru hemoroizi

   In cazul hemoroizilor, trebuie sa acordam o atentie sporita modului de viata si regimului igienic. In primul rand, se va evita sedentarismul, frigul si statul prelungit in picioare si se vor face exercitii fizice moderate (inot, plimbari etc.). In al doilea rand, se vor respecta cateva reguli stricte de igiena care va vor imbunatati starea fizica si vor preveni aparitia durerilor: In al treilea rand, putem folosi cateva tratamente naturiste pentru hemoroizi.

Pozitia la toaleta – evitati sa stati pe scaunul de la toaleta, ci adoptati pozitia semisezanda. Nu pierdeti mult timp in baie si evitati folosirea colacelor care se gasesc in farmacii deoarece nu fac decat sa va inrautateasca situatia.

Servetelele antohemoroidale sunt foarte utile deoarece au rol astringent datorita faptului ca contin extract de hamei si aloe care favorizeaza contractia si coagularea proteinelor de pe suprafata mucoasei si a pielii. Acest lucru ajuta la scaderea iritatiei zonei pe care se aplica, conduce la scaderea secretiei de mucus si scade secretia de molecule proinflamatorii care produc senzatia de mancarime si disconfortul local. Aceste servetele sunt recomandate pentru folosire zilnica multipla. Se desface servetelul si apoi se aplica prin tamponare delicata (nu stergere) pe zona respectiva pentru cateva minute. Procedura se poate repeta dupa necesitati.

Baile de sezut pentru hemoroizi externi sunt tratamente naturiste pentru hemoroizi utile. Se vor face bai de sezut cu ceai de marul-lupului, in completare cu 3-4 linguri de tinctura de marul-lupului. Se sterge zona afectata cu un prosop cu tesatura fina sau cu servetele destinate acestui scop si se unge in strat subtire cu o alifie cu marul-lupului, galbenele, rostopasca si ulei de sunatoare. Procedura trebuie urmata dimineata, seara inainte de culcare si dupa fiecare scaun fiziologic. Atunci cand folositi unguentul pozitia cea mai indicata este culcat pe burta. Impingeti usor hemoroidul inauntru si strangeti muschii fesieri. Daca iesiti afara din casa puneti local comprese sterile pentru a evita infectarea.

Autor: Farm. Gabriela Stefancu

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.