Home > Aftele bucale > Tratamente pentru afte bucale, 100% pe baza de plante

Tratamente pentru afte bucale, 100% pe baza de plante

Tratamente pentru afte bucale, 100% pe baza de plante

   Specialistii in fitoterapie de la revista Tratamente naturiste ne recomanda cele mai bune tratamente pentru afte bucale, obtinute integral din plante.

   Aftele sunt leziuni ulceroase rotunde care apar pe mucoasa cavitatii bucale, cel mai frecvent pe fata interna a buzelor si obrajilor, la baza gingiilor sau pe marginile limbii.

Cum recunoastem aftele bucale?

   Afectiunea incepe prin aparitia a 2-3 pete sau umflaturi mici, rosii si dureroase care dau senzatia unei arsuri suparatoare. Dimensiunile aftelor variaza de la o gamalie de ac pana la un bob de porumb. Acestea pot disparea in interval de cateva ore (sau o zi) sau pot deveni papuloase, urmate de vezicule ce se rup foarte repede, formand o ulceratie rotunda sau ovalara, acoperita de un depozit galben foarte aderent, inconjurat de o aureola inflamatorie.

   De obicei, pacientul prezinta o singura afta sau cateva in acelasi timp. Leziunea poate dura 7-8 zile, insa daca se infecteaza atunci ea se va vindeca intr-o perioada mai lunga (2 saptamani), fara sa lase in urma cicatrici.

Cine poate fi afectat de afte bucale si cat de des apar acestea?

   Aftele bucale apar mai frecvent la femei decat la barbati, de obicei intre 10 si 40 de ani. Ca incidenta, aftele apar la 1 din 5 persoane, avand un caracter recurent, dar aparand din ce in ce mai rar la adulti.

   Aftele pot aparea chiar si la copiii sub 2 ani, insa cel mai des aceasta problema debuteaza in jurul varstei de 10-20 de ani.

Tratamente pentru afte bucale

Apa de gura pe baza de argila absoarbe toate toxinele, reface mucoasa bucala si neutralizeaza bacteriile si ciupercile parazite de la nivelul gurii, fiind de mare ajutor pentru tratarea aftelor. Se pun 2 linguri de argila in 0,5 litri de apa si se lasa peste noapte 8 ore. Dimineata se agita energic pentru omogenizare, dupa care se clateste gura timp de 7-10 minute, lasand apa argiloasa sa stea in contact cat mai mult timp cu mucoasa bucala, dupa care se scuipa. De asemenea, peste zi se mai pot face inca 2-3 clatiri. Tratamentul se va urma timp de o luna, iar rezultatele apar dupa primele 7 zile.

– Ca tratamente pentru afte bucale, gingivita sau parodontoza, clatiti gura de 3-4 ori pe zi cu decoct de coacaze negre. Pentru a prepara decoctul fierbeti 5 minute o lingura de coacaze uscate in jumatate de cana de apa, la foc mediu.

– Faceti de mai multe ori pe zi spalaturi cu apa calduta in care s-a pus o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar la 100 ml apa.

Afinele se folosesc pentru prepararea unei infuzii din 2 lingurite de fructe uscate zdrobite, peste care se toarna 200 ml apa clocotita si se infuzeaza 20-30 minute. Cu aceasta infuzie se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una inainte de culcare.

– Tot pentru afte bucale, gingivite sau stomatite se fac de 3-4 ori pe zi clatiri ale gurii cu infuzie de cerentel. Se pun 2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml apa, se fierbe 15 minute, dupa care se strecoara. Tratamentul dureaza 6-12 zile si are o actiune de combatere a infectiei si de a cicatriza si de a reface epiteliul bucal lezat. Planta are efect datorita taninului pe care-l contine.

Coaja de salcie se foloseste pentru tratamente pentru afte bucale sub forma de decoct, cu care se fac clatiri ale gurii, de 3 ori pe zi, cu cel putin o ora inainte de masa, in caz de afte bucale si infectii la nivelul gurii si al gingiilor. Puneti 2 linguri de coaja macinata la o cana de apa calduta, lasati 8-10 ore la macerat, dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta apa (0,5 litri) timp de 5 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. La final se combina cele 2 macerate, iar preparatul obtinut se pune la rece intr-o sticla cu dop.

Urzica – sucul proaspat de urzica sau decoctul se pot utiliza sub forma de gargara in afte bucale, amigdalite si gingivite, anihiland si mirosul neplacut.

Radacina de brustur – se pun 2 lingurite de radacina maruntita la 250 ml de apa, se fierbe 15 minute, se strecoara si se fac spalaturi si gargara de mai multe ori pe zi.

Busuioc – se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se vor face spalaturi sau gargara de mai multe ori pe zi.

– Alte ceaiuri cu care se poate face gargara sunt cele de frunze de mur, nalba, frunze de nuc, napraznic si frunze de patlagina. Se folosesc 2 lingurite de planta care se pun in 250 ml de apa clocotita. Se vor acoperi pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se va face gargara de mai multe ori pe zi. In cazul in care nu exista si diabet se va putea pune in toate acestea miere in special poliflora care ajuta si ea la vindecare.

Propolisul este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru afte bucale, deoarece acesta este un antibiotic de exceptie, este anesteziant (alina si durerea) si este un excelent cicatrizant. Propolisul se va putea folosi sub forma bruta (caz in care se va suge) sau de tinctura (care se va pune pe un miez de paine, se mesteca bine in gura, dupa care se va inghiti). 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.