Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r52249diet/revista-tratamente-naturiste.ro/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Comotia cerebrala ne poate afecta chiar si viata! Afla ce e de facut!
Home > Comotia cerebrala > Comotia cerebrala ne poate afecta chiar si viata! Afla ce e de facut!

Comotia cerebrala ne poate afecta chiar si viata! Afla ce e de facut!

Comotia cerebrala ne poate afecta chiar si viata! Afla ce e de facut!

   Socurile puternice sau traumatismele craniene conduc de cele mai multe ori la comotia cerebrala. Acestea sunt definite ca zguduirea puternica si brusca a creierului, provocata prin cadere, explozie sau lovire si manifestata prin tulburari care merg de la ameteala pana la pierderea starii de constienta, coma si chiar moarte.

Cum se produce comotia cerebrala?

   Protectia tesutului cerebral este asigurata de cutia craniana si lichidul cefalorahidian (LCR). Acest lichid este produs in creierul uman pe toata durata vietii si este foarte similar cu plasma sangvina, continand diferite saruri si compusi precum sodiul si glucoza. Rolul sau este de a asigura protectia creierului in principal, dar si hranirea si eliminarea produselor de excretie ale creierului.

In cazul in care se produce o lovitura puternica la cap (in urma unui accident de masina, a unei caderi de la inaltime sau de pe bicicleta, a unei loviri la joaca sau in timpul practicarii unor sporturi dure de lupta), la nivelul cutiei craniene se produce o deceleratie atat de puternica, incat lichidul cefalorahidian nu mai poate proteja creierul. Astfel, va aparea o intrerupere a functiei nervoase a creierului, ceea ce va conduce la manifestarile specifice pentru comotia cerebrala.

Simptome in comotia cerebrala

   In functie de gravitatea loviturii, pacientul poate prezenta simptome mai usoare sau mai severe, putand persista ore, zile, saptamani sau chiar luni. Cel mai semnificativ semn de comotie cerebrala este pierderea starii de constienta, insa aceasta nu apare in toate cazurile clinice.

   Alte simptome produse de comotia cerebrala sunt confuzia, amnezia anterograda (cand pacientul nu isi aminteste ce s-a intamplat dupa lovitura), ameteala, greata si voma, pronuntarea neclara si incoerenta a cuvintelor, lipsa de concentrare, vederea incetosata sau cu puncte luminoase, tiuitul in urechi si imposibilitatea de a se mentine in pozitia “in picioare”.

In cazuri mai grave, pacientul poate prezenta chiar si probleme de memorie, modificari ale ritmului somn-veghe, pierderea libidoului si pierderea interesului pentru activitatile de zi cu zi.

De asemenea, de multe ori, pacientul poate ramane cu sechele cu dureri de cap, ameteli sau crize epileptiforme.

Tratamente naturiste pentru comotia cerebrala si refacerea dupa traumatism

   Imediat dupa accident, pacientul care a suferit comotia cerebrala trebuie dus de urgenta la spital pentru a i se oferi primul ajutor.

   Dupa ce starea de constienta revine, o prima masura foarte importanta pe care trebuie sa o urmeze persoana care a suferit comotia cerebrala este intreruprea activitatii care a provocat socul sau lovitura, deoarece in caz contrar creste riscul aparitiei unor leziuni cerebrale foarte grave. In plus, se va opri consumul de cafea, alcool, tigari, ciocolata si alti excitanti care pot inrautati starea bolnavului.

   Din punct de vedere al tratamentului, iata care sunt cele mai bune metode in cazul comotiilor:

– In majoritatea cazurilor, este indicat sa se puna de mai multe ori pe zi pe crestetul capului comprese reci (chiar cu gheata), cataplasme reci cu argila sau foi de varza strivite cu sucitorul. Acestea sunt eficiente pentru reducerea inflamatiei lichidului cefalorahidian produsa in urma socului, diminuandu-se astfel simptomele bolii.

– Baile de picioare ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui dinspre extremitatile corpului spre creier. Este bine ca atunci cand se aplica rece pe cap sa se aplice cald pe regiunea picioarelor, eventual cu putin otet.

– Dupa trecerea episodului acut, este bine sa se faca un tratament de durata cu macerat de vasc din care se vor consuma 2 cani pe zi, una dimineata si una seara. Se mai pot folosi si sulfina, cimbrul, paducelul sau macesele.

– In multe cazuri, de mare ajutor poate fi un preparat facut din fructe de castane salbatece. Se aleg 10 de castane de marime potrivita, se spala, apoi se taie bucati cu tot cu coaja maro (nu cea verde) si se pun intr-o sticla de 1 litru. Se umple apoi sticla cu alcool alimentar de 70 de grade si se tine recipientul la temperatura camerei timp de 14 zile, agitand in acest timp. Dupa acest interval se va strecura prin tifon, obtinandu-se un lichid putin mai gros. Se vor lua zilnic (timp de 10 zile) cate 1-3 lingurite din aceasta tinctura diluata in 100 ml apa. Se ia cu 15 minute inainte inainte de mese, impartita in trei reprize.

Autori: Dr. biochimist Eugen Giurgiu si Dr. Alexandru Frunza

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.