Home > Indigestia (dispepsia) > Tratamente pentru indigestie (dispepsie)

Tratamente pentru indigestie (dispepsie)

Tratamente pentru indigestie

   Haideti sa aflam de la specialisti care sunt cele mai bune tratamente pentru indigestie, o problema reprezentata de o senzatie de discomfort resimtita in partea superioara a abdomenului sau in piept, care poate fi descrisa ca o senzatie de balonare, de plenitudine sau de arsura.

   Indigestie (denumita medical dispepsie) este prezenta la circa 25-30% din populatie, aparand cel mai des la femeile cu varsta cuprinsa intre 16 si 60 ani. Frecventa de aparitie a dispepsiei la femei creste in timpul menstruatiei sau a sarcinii.

Simptomele dispepsiei

   Simptomele indigestiei sunt cel mai des provocate de alimentatie. In mod frecvent, pacientii incep sa prezint simptomele dispepsiei dupa o masa copioasa sau dupa consumarea unor alimente care “nu cad bine”.

   Simptomele indigestiei pot persista timp de 3 sau 4 zile, dar in unele cazuri ele pot deveni severe si continue, caz in care bolnavul este silit sa isi intrerupa activitatile zilnice.

   Ca si descriere a bolii, dispepsia se caracterizeaza in principal prin stari de greata (stomac deranjat), balonare dupa masa (descrisa ca o senzatie de stomac plin), durere in regiunea stomacului (ca o sfredelire sau ca o arsura), arsura retrosternala (pirozis) provocata de regurgitatia continutului gastric in esofag sau chiar in cavitatea bucala, eructatii (ragait), voma si distensia abdomenului cauzata de gaze intestinale in exces.

Cauzele dispepsiei

   In multe dintre cazuri, simptomele indigestiei insotesc o afectiune gastrica sau a tubului digestiv, precum ulcerul peptic, gastrita, boala de reflux gastro-esofagian sau litiaza biliara.

   In situatia in care dispepsia apare la un pacient care nu are in istoricul bolilor sale una din afectiunile descrise mai sus, simptomele afectiunii pot aparea in urma unui stil de viata nesanatos expus la mult stres si odihna putina sau a unei diete necorespunzatoare (cu excese alimentare, cu o hrana saraca in nutrienti).

   De asemenea, dispepsia mai poate aparea la persoanele care mananca repede, aparand astfel aerofagia (inghitirea de aer).

Tratamente pentru indigestie

Sucul de grepfrut contine multe vitamine, enzime si pectina, substante ce ii confera calitati aperitive si tonice indicate in calmarea simptomelor neplacute din dispepsie. Se vor consuma 3 pahare de suc pe zi, inainte de mesele principale, putandu-se indulci cu miere.

Uleiul de nuca – se va lua dimineata pe stomacul gol cate o lingura in cazurile de dispepsie sau atunci cand se doreste eliminarea viermilor intestinali.

Ashwaganda este un arbust originar din India, folosit ca tratamente pentru indigestie in medicina ayurvedica. El contine mucilagii amare si acre care activeaza enzimele digestive, stimuland pofta de mancare. Fructele sale sunt folosite proaspete sau uscate in dispepsii, impotriva flatulentei si pentru stimularea secretiei bilei.

Obligeana – rizomii plantei se folosesc din cele mai vechi timpuri in tratarea bolilor digestive, facand parte din compozitia ceaiurilor aperitive. Pulberea, maceratul sau tinctura de obligeana stimuleaza lent secretiile gastro-intestinale, redau pofta de mancare, elimina gazele intestinale si inlatura constipatia. Se recomanda consumul a cate o jumatate de lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi sau 20 de picaturi de 3 ori pe zi de tinctura.

Orzul – una dintre principalele utilizari medicinale ale orzului este cea digestiva, deoarece are calitati emoliente asupra mucoasei gastrice, stimuleaza digestia si dreneaza ficatul. La recomandarea medicului se poate folosi sucul de orz verde, in cure de 21 de zile cu 7 zile pauza.

Podbalul favorizeaza eliminarea bilei in duoden, stimuland astfel digestia si reducand simptomele din dispepsii si dischineziile biliare. Se beau 2-3 lingurite pe zi de suc din frunzele proaspete de podbal intr-o cana de lapte.

Pelinul un foarte bun excitant digestiv, fiind unul dintre cele mai folosite tratamente pentru indigestie. El determina secretia abundenta de sucuri gastrice si marirea poftei de mancare, actionand astfel benefic in dispepsie. Se va administra tinctura de pelin obtinuta din 50 g planta maruntita la 250 ml alcool alimentar care se tine timp de 15 zile agitand des. Se vor lua diluat 10-20 picaturi de 2-4 ori pe zi. De asemenea, vinul de pelin se foloseste pentru stimularea activitatii tubului digestiv, combaterea balonarilor si a indigestiei. Se pun 4 linguri de planta maruntita la un litru de vin alb, se lasa timp de 8-10 zile la macerat, timp in care se agita de mai multe ori pe zi, iar apoi se iau 1-3 linguri din acest vin inainte sau dupa masa.

Coada-soricelului – se infuzeaza 2 linguri de flori maruntite la 500 ml apa clocotita, timp de 20 minute. Se bea ceaiul caldut, in 4-5 reprize pe parcusul zilei.

Chimenul – infuzati o lingurita de fructe la o cana cu apa clocotita timp de 10-15 minute si beti 2-3 cani pe zi, dintre care una dimineata pe stomacul gol.

Galbenelele – beti fractionat in cursul unei zile un decoct preparat din 1 lingurita de flori si partile aeriene ale plantei puse la 1 litru de lapte dulce si fierte pana cand lichidul scade la o treime.

– Alte tratamente pentru indigestie mai sunt sovarful, sunatoarea, roinita, musetelul, levantica, ienuparul, hameiul, coriandrul si anasonul. 

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.