Home > Mancarimile > Tratamente naturiste pentru pruritul anal, care te scapa rapid de problema

Tratamente naturiste pentru pruritul anal, care te scapa rapid de problema

Tratamente naturiste pentru pruritul anal

   Pruritul anal reprezinta senzatia persistenta de mancarime la nivelul zonei din jurul anusului. Pruritul anal nu este o boala, ci este de fapt un simptom sau o senzatie intensa care provoaca nevoia de scarpinare, fapt care produce agravarea leziunilor.

Descrierea simptomelor

   Mancarimea poate aparea oricand pe parcursul zilei, dar este mai accentuata dupa scaun si seara inainte de culcare. Pruritul intens poate avea si manifestari paroxistice nocturne, cauzand insomnie.

   La inceput bolnavul cauta sa domine nevoia imperioasa de a se scarpina, pentru ca pana la urma sa cedeze, scarpinandu-se violent pana la sange.

   Crizele pruriginoase pot dura 5-15 minute, uneori o ora sau chiar mai mult. Frecventa acestor crize si ritmul lor nu urmeaza nici o regula. Criza de prurit poate fi acuta sau subacuta si este insotita de nevoia imperioasa de scarpinat, care da o senzatie de voluptate. Dupa criza urmeaza o perioada de anestezie trecatoare.

Cauzele pruritului anal

   Cele mai importante cauze ale pruritului anal sunt igiena deficitara si infectarea locala.

   Infectiile la nivel anal pot fi produse de candidoze, herpes sau boli de piele precum dermatita seboreica, psoriazisul si eczmele diverse.

   Frecarea agresiva a anusului dupa scaun, hemoroizii, constipatia, fistulele anale, scaunele diareice multiple, parazitii intestinali sau folosirea de produse de toaleta (sapunuri, creme etc.) care sunt iritante pot fi si ele cauze importante care provoaca pruritul anal.

   Atentie si la alimentatie deoarece consumul de condimente, cafea, bere, rosii sau citrice poate de asemenea sa provoace mancarimi anale. Evitati folosirea laptelui si a tuturor lactatelor deoarece acestea produc constipatie. De asemenea, pacientii cu intoleranta la lactoza fac deseori scaune fluide care necesita stergerea frecventa, lucru care poate irita zona respectiva.

Consecintele si evolutia bolii

   Consecintele imediate ale scarpinatului sunt variate si in strans raport cu intensitatea sa. Ele pot merge de la simplul eritem trecator pana la excoriatii liniare caracteristice. Leziunile pot cuprinde regiunea perineala, regiunile ingo-genitale si santul interfesier. Uneori aceste leziuni sunt semne simple ale scarpinatului, excoriatii liniare sau mici ulceratii de forma rotunda. Alteori regiunea este in intregime acoperita de o epidermita eczematiforma, fisuri si ragade ale mucoasei interfesiere. Dupa o evolutie mai lunga, se instaleaza o lichefinizare difuza.

   Consecintele tardive provocate de pruritul anal sunt datorate in special infectiei secundare cu piococi, carora scarpinatul le da posibilitatea sa patrunda in piele si sa realizeze adevarate afectiuni grave.

Tratamente naturiste pentru pruritul anal

   Prima masura de tratament pentru pruritul anal este inlaturarea umezelii locale, apeland la cateva remedii naturale. Pregatiti un preparat din o parte apa si o parte de suc de lamaie si tamponati zonele afectate de mancarimi de cate ori se simte nevoia de scarpinat. Sucul de lamaie ajuta la vindecare si dezinfectare si este cel mai util in pruritul anal, indiferent ca se foloseste cu apa simpla sau cu plante medicinale.

  Pentru tamponari, se mai pot folosi otetul de mere in dilutie cu apa sau ceaiuri din plante (afin, asmatui, cretisoara, margareta, rachitan, salvie, telina sau varza) cu care se vor face spalaturi locale. In cazurile cu mancarimi foarte puternice in ceai se va pune si suc de lamaie sau otet.

  Se stie faptul ca pruritul anal este agravat de stres si de anxietate. De aceea, se vor consuma ceaiuri sau tincturi din plante care contribuie la o calmare nervoasa: levantica, mac rosu, paducel, roinita, talpa gastii sau valeriana.

   Baile cu plante medicinale (chiar cele descrise mai sus) ajuta la calmarea mancarimii si sunt foarte utile pentru ca ajuta la igienizarea regiunii si la evitarea infectiilor care pot aparea.

   La persoanele cu constipatie insotita de pruritul anal trebuie evitata folosirea uleiului mineral ca laxativ, deoarece acest ulei se poate scurge prin rect si poate provoca agravarea afectiunii.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.