Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r52249diet/public_html/revista-tratamente-naturiste.ro/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 392
Uleiul de luminita noptii, benefic in spasmofilie, bolii feminine si alcoolism - Revista Tratamente naturiste
Home > Plante A-Z > Uleiul de luminita noptii, benefic in spasmofilie, bolii feminine si alcoolism

Uleiul de luminita noptii, benefic in spasmofilie, bolii feminine si alcoolism

Uleiul de luminita noptii

Prezentă pe continentul european de circa trei secole, luminiţa nopţii (numită și primula de seară) provine din Lumea Nouă, de unde a fost adusă pe corăbiile comercianţilor şi exploratorilor. Astăzi, planta este apreciată pentru calităţile uleiului extras din seminţele sale, în care abundă acizii gama-linolenici.

   Varietatea cea mai frecvent cultivată şi mai uşor de recunoscut este aceea cu flori galbene. Însă există şi luminiţa nopţii cu flori în nuanţe trandafirii sau colorate în alb. Inflorescenţele, împodobite cu nu mai mult de 4 petale, se deschid pe înserat, caracteristică de la care provine şi numele plantei. Din păcate, aceste flori de dimensiuni medii ce se remarcă în lumina scăzută a amurgurilor întârziate de vară au o frumuseţe efemeră. Ele se menţin deschise doar până la ivirea zorilor, urmând ca primele raze calde ale soarelui de vară se le aducă ofilirea. Însă nu trece mult şi pe tulpină apar alte flori, toate conferind plantei o frumuseţe pe deplin compatibilă cu statutul de plantă ornamentală.

Luminița nopții – indicații terapeutice

   Mulţi oameni îi laudă aspectul, fără a şti că proprietăţile terapeutice merită încă şi mai multe aprecieri. Ca plantă de leac, luminiţa nopţii a fost întrebuinţată pentru prima dată de amerindieni, care o foloseau atât pentru tratarea unor afecţiuni şi leziuni cutanate, cât şi în prevenirea acceselor de sufocare şi în ameliorarea situaţiei bolnavilor care aveau de-a face, în mod cronic, cu o respiraţie anevoioasă. În plus, întreaga plantă de luminiţa nopţii este întrebuinţată de mult timp în scopuri medicinale pentru a trata vânătăile, hemoroizii şi durerile de gât sau de stomac.

Consumăm suficienți acizi grași de calitate? Ce este acidul gama-linoleic?

   Actualul model dietetic, bazat pe grăsimi animale, folosit pe scară largă şi în ţara noastră, nu asigură organismului, de regulă, un aport suficient de acizi graşi nesaturaţi. Locul acestor acizi a fost luat de către grăsimile saturate, bogate în colesterol şi de uleiurile vegetale rafinate (degradate prin acţiunea unor substanţe chimice şi prin temperaturile înalte la care sunt expuse). Pe parcursul prăjirii sau în urma procesului de hidrogenare destinat să le facă să reziste mai mult timp pe rafturi, aceste uleiuri îşi pierd calităţile benefice organismului.

   Uleiul extras din seminţele de luminiţa nopţii conţine doi acizi graşi nesaturaţi importanţi: acidul gama-linoleic (GLA), într-o cantitate de 9% şi acidul alfa-linolenic (ALA), într-un procent de 72%. ALA este un acid gras esenţial. Aceasta înseamnă că el nu poate fi sintetizat de către organism. GLA din uleiul de luminiţa nopţii este un acid gras esenţial pe care organismul îl preschimbă din materiile prime oferite de grăsimile din dieta cotidiană în compuşi asemănători prostaglandinelor, hormoni ce reglează o multitudine de funcţii ale corpului. Prostaglandinele reduc tensiunea sângelui în artere, diminuează riscul formării cheagurilor, stimulează activitatea imunitară şi reglează funcţiile cerebrale. Prostaglandina E1 prezintă un puternic efect antidepresiv. La fel de adevărat este, însă, că nu există niciun aliment care să conţină o cantitate prea mare din acest acid.

Ce beneficii terapeutice are uleiul de luminiţa nopţii?

   Un tratament de 10 luni cu uleiul de luminiţa nopţii ameliorează senzațiile de amorțeală și furnicăturile cauzate de neuropatia diabetică, reduce durerile şi inflamaţiile în artrita reumatoidă şi ameliorează stările depresive.

   Este cunoscut faptul că alcoolul împiedică transformarea acidului linoleic în acid gama-linoleic, ceea ce duce la scăderea nivelului de prostaglandină E1 în organismul alcoolicilor, ei devenind, astfel, mai expuşi la depresie, ceea ce nu face decât să le agraveze starea. S-a constatat că prin consumul de ulei de luminița nopții dorinţa de a consuma alcool scade.

   Suplimentele naturale bazate pe uleiul de luminiţa nopţii administrate vreme de două-trei luni împreună cu un supliment de calciu şi magneziu, ameliorează considerabil simptomele spasmofiliei (sensibilitatea exagerată a sistemului neuromuscular și contracţiile involuntare ale muşchilor). Acest fenomen se explică prin faptul că scăderea nivelurilor de Ca şi Mg, concomitent cu creşterea cantităţii de fosfor duce la manifestări variate şi destul de dure (tulburări respiratorii, palpitaţii, ameţeli sau leşin).

   Uleiul de luminiţa nopţii constituie un remediu excelent şi în afecţiunile feminine (tulburări menstruale, sindromul premenstrual, crampe menstruale şi endometrioza). El alină sensibilitatea şi durerile sânilor pe care le experimentează multe femei înainte de apariţia menstruaţiei. De asemenea, el poate juca un rol important în remedierea infertilităţii.

   Uleiul de luminiţa nopţii ameliorează simptomele eczemelor şi afecţiunilor de origine alergică, apărute la nivelul pielii. Administrarea sa timp de 2-3 luni poate atenua pruritul şi poate reduce necesitatea utilizării medicamentelor pe bază de steroizi, care, aşa cum se ştie, au numeroase efecte secundare. Tot în sfera dermatologică, uleiul poate fi utilizat ca tratament adjuvant în acneea juvenilă şi rozacee sau în cuperoză. El acţionează prin reducerea inflamaţiei.

Mai multe detalii găsiți pe siteul www.naturland.ro

Redactat de Tomi Tohăneanu, redactor la Revista Tratamente naturiste

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.