Home > Plante A-Z > Uleiul de soia reduce riscul de boli coronariene

Uleiul de soia reduce riscul de boli coronariene

   Daca ai fost diagnosticat cu o boala cardiovasculara, ai colesterolul marit sau daca printre ascendentii tai au fost persoane afectate de catre declinul mental asociat imbatranirii, ar fi cazul sa acorzi mai multa atentie dietei. Chiar daca in ultima vreme ai marit in mod constant cantitatea de fructe si legume crude din alimentatie ori ai renuntat la cateva alimente nesanatoase, ar trebui sa mai stii si cate ceva despre consumul de lipide.

   Multi vor fi uimiti cand vor afla ca, in ceea ce priveste aportul de grasimi, mai importanta decat simpla reducere a cantitatii consumate este garantia calitatii produselor folosite. Grasimile nocive, chiar daca sunt consumate in cantitati infime, pot produce cresterea ponderala si ingustarea arterelor, pe cand grasimile benefice (acizii grasi omega-3 si omega-6, intr-un raport optim) faciliteaza slabirea si mentin sanatatea vasculara.

   In categoria lipidelor cu efect nefast intra nu numai grasimile de origine animala, ci si uleiurile vegetale procesate termic si cu ajutorul solventilor. Aceste uleiuri, desi sunt preferate datorita costului mai scazut, genereaza in timp cheltuieli mult mai mari … cu medicii si cu medicamentele.

Ce fel de uleiuri folosesti? Alege uleiurile presate la rece!

   Sa aflam cate ceva si despre procedeul de fabricatie al unui ulei rafinat obisnuit. Intr-o prima faza, materia prima (semintele) sunt supuse unei presari la caldura, cu extragerea uleiului. In a doua faza, produsul ramas este presat din nou, de data aceasta fiindu-i adaugat un solvent chimic (denumit hexan).

   In procesarea uleiurilor rafinate se utilizeaza si soda caustica, acid sulfuric si acid fosforic. Aceste substante sunt eliminate ulterior, dar, oare, mai putem fi noi siguri ca reziduriile ramase, chiar in cantitati infime, nu sunt nocive pentru sanatate? Nu avem aceasta certitudine! Insa, suntem siguri de altceva!… Si anume de faptul ca un ulei supus unor tratamente chimice si termice agresive nu mai poate oferi aceleasi beneficii consumatorului precum un ulei presat la rece.

   Apoi, mai urmeaza intrebarea: oare conservantii ce asigura valabilitatea uleiului rafinat pentru lungi perioade sunt chiar inofensivi pentru organism? Ar fi de mirare! Prin procesul clasic de rafinare rezulta un ulei bogat in grasimi nesanatoase, cu continut diminuat de vitamine si minerale, cu “urme” de chimicale (nichel alergen ori hexan cancerigen).

   La polul opus, uleiurile presate la rece sunt pline de substante nutritive, enzime, minerale (Mg, Se, Zn), vitamine antioxidante (A, D, E), plus acizi grasi mono- si polinesaturati. Nu este de mirare ca ele previn degradarea sistemului nervos, asigura sanatatea vasculara si buna alimentare cu sange a creierului si a miocardului, scad tensiunea arteriala si reduc nivelul colesterolului. Iar acestea sunt doar cateva dintre beneficii!

Uleiul de soia previne bolile coronariene!

   Fiecare sortiment de ulei extras prin presare la rece (din masline, in, dovleac, susan, nuca, soia etc.) are virtutile sale specifice. Pentru ca tu sa poti alege ceea ce iti trebuie, fabrica de ulei Valahia iti ofera o gama de uleiuri naturale de inalta calitate alimentara si dietetica, obtinute prin presare la rece.

   Uleiul extravirgin din boabe de soia are un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati esentiali (linoleic, linolenic si omega-3), iar consumul sau reduce riscul aparitiei bolilor coronariene. Din uleiul de soia se obtine o lecitina de cea mai buna calitate, cu vaste intrebuintari medicale.

   Soia are un continut de 40% proteine (in timp ce carnea are doar 15-25%), glucide (10-15%), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf) si vitamine (A, B1, B2, D, F, E). Continutul in aminoacizi esentiali si neesentiali este, procentual, dublu fata de carne.

   Soia reprezinta un aliment complet, usor digerabil si constructiv al muschilor, oaselor si nervilor. Este un aliment energetic, remineralizant si echilibrant celular, care impiedica ingrasarea.

   Uleiul de soia contine acid arahidonic, ce asigura puternice proprietati in reducerea colesterolului sangvin (care formeaza ateroame in vasele de sange si genereaza infarctul miocardic ori angina pectorala). El contribuie la ameliorarea ulcerului gastro-duodenal si prevenirea obstructiei intestinale.

   Vitaminele A si E din compozitia uleiului de soia stimuleaza activitatea musculara, previne formarea in organism a substantelor toxice rezultate din metabolizarea grasimilor, imbunatateste consumul tisular de oxigen si contribuie la dezvoltarea capilarelor.

   Folosirea uleiului de soia in alimentatie ajuta la tratarea unor afectiuni renale sau nervoase, previne hipertensiunea arteriala si ateroscleroza, creste imunitatea, imbunatateste metabolismul si activitatea intestinala.

   Uleiul de soia contine hormoni masculini si feminini, deosebit de folositori in mentinerea fortelor vitale ale corpului uman. Acesti hormoni naturali contribuie la prevenirea pericolului pierderii sarcinii la femei si cresc potenta sexuala a barbatilor. 

Documentat de SC Oleomet sa

Redactat de Tomi Tohaneanu

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.