Home > Uremia (sindromul uremic) > Sindromul uremic (uremia), ultimul stadiu al insuficientei renale

Sindromul uremic (uremia), ultimul stadiu al insuficientei renale

sindromul uremic
   Uremia (sau sindromul uremic) este o complicatie grava ce apare la un pacient cu insuficienta renala acuta prelungita si severa, in ultimul stadiu de evolutie a bolii. Ea reprezinta cresterea patologica a cantitatii de uree sau de acid uric din sange, atunci cand rinichiul bolnav nu poate elimina aceste substante in intregime, rezultand astfel o crestere a toxicitatii in interiorul organismului.

Cum apare sindromul uremic si care sunt simptomele?

   In cazul in care un pacient cu insuficienta renala acuta nu isi trateaza afectiunea in mod corespunzator, atunci pot aparea complicatii grave ce afecteaza atat rinichii, cat si intreg corpul.

   In primul rand, se pot dezvolta infectii urinare care se vor extinde si in alte parti ale organismului, deoarece sistemul imunitar al bolnavului nu mai functioneaza corect.

   De asemenea, se va constata o crestere a nivelului de potasiu in sange (numita medical hiperkaliemie) care va conduce treptat la dezvoltarea de probleme cardiace foarte serioase.

   Nu in ultimul rand, se va instala sindromul uremic, care este faza finala a bolii, si care va determina simptome foarte neplacute:

probleme neurologice (ameteli foarte puternice, stari dese de confuzie, convulsii, apatie, astenie, somnolenta si terminand cu instalarea comei uremice),

afectarea inimii (caracterizata la inceput printr-un ritm cardiac neregulat, urmat in stadiile avansate de aparitia pericarditei – inflamatia foitei ce acopera inima),

probleme la nivelul plamanilor (edemul pulmonar, descris prin acumularea anormala de lichid, si plamanul uremic, caracterizat prin faptul ca vasele capilare pulmonare devin hiperpermeabile, aparand modificari ale schimburilor de substante la acest nivel),

probleme digestive (anorexie, greata, voma si apoi diaree, de multe ori cu sange),

afectiuni osoase (mai precis osteomalacia, o forma de decalcifiere a oaselor provocata de tulburari profunde in metabolismul fosforului si al calciului din substanta osoasa specifice bolnavilor cu uremie).

Analizele de laborator pentru sindromul uremic (diagnostic)

   Analizele de sange si urina pot furniza informatii importante despre stadiul si evolutia insuficientei renale, putand preveni astfel aparitia sindromului uremic.

Creatinina serica – cresterea valorii sale este de obicei primul semn al insuficientei renale acute.

Clearance-ul creatininei – compara nivelul creatininei din sange cu cel din urina, estimand asftel gradul de imbolnavire al rinichilor. Astfel, in insufucienta renala si in sindromul uremic creatinina serica creste, pe cand cea urinara scade.

Analiza BUN (azotul ureic sangvin) – o valoare crescuta a BUN arata prezenta insuficientei renale, fiind un indicator al retentiei azotate (azotemia).

Sedimentul urinar evalueaza prezenta unei insuficiente renale de cauza renala.

FeNa reprezinta o analiza care masoara capacitatea rinichiului de a elimina sodiul (Na), capacitate afectata la pacientii cu sindrom uremic.

Urina colectata in 24 de ore – se va recolta (de multe ori cu ajutorul unei sonde urinare) urina produsa de pacient pe perioada unei zile intregi. O reducere a productiei de urina poate sa apara in cazul insuficientei renale.

Tratamente pentru sindromul uremic

Tinctura de mesteacan este un remediu diuretic puternic si depurativ, fiind recomandat in sindromul uremic, dar si bolnavilor cu sindrom azotemic, cistita, pielonefrita, infectii ale tractului urinar, edeme de origine renala si litiaza renala. Se vor administra intern 30 picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa, timp de 30 zile.

Sucuri de legume si fructe – se recomanda sucurile care au actiune diuretica si care ajuta la dizolvarea si eliminarea ureei si a celorlalti compusi azotati. In acest sens, sucul de rosii este cel mai bun dizolvant uric (se vor bea 1-2 cani pe zi). Se va completa cu sucuri de morcov, sfecla, castravete, patrunjel si spanac.

Alimentatia in sindromul uremic – se vor consuma doar alimente cu actiune benefica asupra rinichilor: ceapa, fasole, orez nedecorticat, conopida, varza, usturoi. Se vor ocoli alimentele bogate in proteine (inclusiv cele vegetale precum migdalele, nucile si alunele).

Ceaiul de porumbar este diuretic, ajuta la eliminarea toxinelor si reduce infectiile de la nivelul rinichilor. Preparati un decoct din 1 lingurita de fructe care se fierb timp de 20 de minute intr-o cana cu apa.

Decoctul de ceapa este un diuretic puternic, eliminand ureea si acidul uric in exces. Puneti 3 cepe rase la 1 litru de apa. Beti 2 cani pe zi de decoct, dimineata si seara.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.