Vegetatiile veneriene se numara printre cele mai comune boli cu transmitere sexuala. Ele se manifesta printr-o eruptie de forma unor noduli care apar pe vulva, pe colul uterin sau in jurul vaginului sau anusului la femei, respectiv pe penis sau scrot la barbati.
Vegetatiile veneriene au la inceput forma unor mici excrescente de culoare roza, apoi iau forma unor negi. Ele pot fi plate, conopidiforme (cu forma de conopida gatuita la baza) sau au suprafata neregulata cu aspect de creasta de cocos. Unele dintre ele se pot aglomera, luand forma unei flori.
Eruptia papilomatoasa ce caracterizeaza aceasta afectiune este nedureroasa, insa poate cauz mancarimi (prurit). In cazul in care vegetatiile cresc in volum si in suprafata pot da un miros fetid din cauza maceratiei lor.
Vegetatiile veneriene – cauze:
Principala cauza vegetatiile veneriene este infctia cu virusul Papiloma (HPV – Human Papylloma Virus) care se transmite prin contact sexual. Factorii de risc care predispun la aceasta infectie sunt contactele sexuale neprotejate, partenerii sexuali multipli si inceperea vietii sexuale la o varsta tanara. In plus, femeile insarcinate, cele care folosesc contraceptive orale, persoanele cu imunitate scazuta si fumatorii sunt mai predispusi la contactarea bolii. De asemenea femeile care prezinta leziuni ale colului uterin au un risc crescut de cancer cervical, estimarile indicand ca 20% din toate cancerele la femeie sunt produse de virusul Papiloma.
Tratamente naturiste pentru vegetatiile veneriene:
– Tinctura de propolis este unul dintre cele mai bune tratamente in aceasta afectiune. Se va tampona de mai multe ori pe zi zona afectata pana la disparitia eruptiei. Suplimentar, seara se vor introduce intravaginal ovule de propolis.
– Rostopasca este de asemenea un tratament de nadejde contra vegetatiilor veneriene. In caz de papilomatoza vaginala se vor face timp de 1-2 luni cate 2 reprize de irigatii vaginale cu o infuzie de rostopasca preparata din 4 lingurite de planta la 1 litru de apa. Se mai poate folosi sucul de rostopasca proaspata cu care se va tampona local de mai multe ori pe zi. Nu in ultimul rand se poate utiliza si tinctura de rostopasca, preparata din 70 g de planta macerata timp de 14 zile in 100 ml de alcool de 60 de grade.
– Tincturile de galbenele, coada-soricelului, iasomie si sunatoare se vor folosi la tamponamente de mai multe ori pe zi, in diferite dilutii cu apa in functie de sensibilitatea locala. Se va insista pe curatenia exemplara care se face doar cu spalaturi cu irigatorul.
– Planta marul-lupului se poate utiliza pentru bai de sezut calde, timp de 20 de minute. Aceasta planta are calitatea ca distruge virusul Papiloma si grabeste astfel vindecarea. In plus, pentru papilomatoza vaginala se indica baile cu flori de musetel, spalaturile cu ceai de flori de salcam sau spalaturile locale cu ceai de radacina de tataneasa.
– Nucile verzi se pot folosi punandu-se pe aceste vegetatii de mai multe ori pe zi bucatele taiate de pericarp (ansamblul straturilor de tesuturi care alcatuiesc peretii fructului) de nuci. Se va tine local in functie de toleranta, iar daca pacientul rezista timp indelungat se va acoperi cu un pansament.
– Laptele cainelui – se va tampona cu suc din planta proaspata local de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.
– Tuia (planta exotica din familia pinului numita si “arborele-vietii”) este si ea un remediu excelent. Se vor face ungeri locale de 2-3 ori pe zi cu alifie de tuia sau, la persoanele care pot suporta usturimea, se recomanda tinctura de tuia.
Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu
Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru