Afla de la medici ce importanta are seleniul pentru tiroida, care sunt bolile tiroidiene provocate de carenta de seleniu si de unde ne procuram seleniul.
Seleniul joacă un rol extrem de important în organismul nostru și, cu atât mai mult, în buna funcţionare a glandei tiroide. Tiroida are nevoie de iod și de seleniu pentru a lucra la parametri optimi. Ea controlează o serie de funcții biologice, printre care se numără și metabolismul.
De ce apare deficitul de seleniu?
Atunci când aportul alimentar de seleniu este mai scăzut, poate apărea maladia Keshan, o formă endemică virală de cardiomiopatie care afectează copiii şi femeile tinere. Acest sindrom, manifestat prin funcţionarea defectuoasă a muşchiului inimii, a reprezentat până nu demult o cauză importantă de mortalitate infantilă în China. Acest lucru s-a schimbat în momentul în care manifestările bolii au fost corelate cu deficitul de seleniu, iar copiii au primit suplimente nutriţionale ca parte a tratamentului.
Deficitul de seleniu mai apare în ţările unde solul este sărac în acest oligoelement. În Noua Zeelandă, de pildă, vitele şi oile suferă de o degenerare a muşchilor inimii dacă furajele nu sunt îmbogăţite cu seleniu. Din păcate, nici solurile din Europa (implicit şi cele de la noi din ţară) nu se pot mândri cu o concentraţie prea mare din acest mineral.
În România, deficitul de seleniu este întâlnit în cazul pacienţilor alimentaţi parenteral o lungă perioadă de timp (adică pe altă cale decât cea digestivă – de exemplu la bolnavii hrăniţi cu ajutorul perfuziilor). În plus, o altă cauză ce poate provoca scăderea concentraţiei de seleniu este stresul, tot mai frecvent în zilele noastre.
Simptomele carenţei de seleniu
Carenţa de seleniu a fost asociată cu diferite simptome: oboseală, dereglări de creştere, nivel ridicat al colesterolului, infecţii, insuficienţă pancreatică şi sterilitate.
Se crede că deficitul de seleniu poate fi asociat cu epidemia virală, mai precis cu noile forme ale gripei, din cauza mutaţiilor rapide ale virusului în zonele cu lipsa de seleniu.
Ce importanţă are seleniul pentru tiroida
Tiroida este organul cu cel mai mare conţinut de seleniu per gram.
Seleniul este indispensabil glandei tiroide. El conţine enzime care o protejează şi acţionează ca un agent de eliminare a subproduşilor organici formaţi sub efectul stresului. Proteinele pe bază de seleniu reglează sinteza hormonală şi metabolismul, astfel încât să se menţină o concentraţie optimă de hormoni în sânge, ţesuturi şi organe (ficat, rinichi, creier etc.).
Mai mult, seleniul ajută şi la reutilizarea rezervelor de iod, atât de importante pentru tiroidă.
Prima asociere între nivelul de seleniu şi metabolismul hormonilor tiroidieni a fost făcută odată cu datele colectate despre cretinismul mixedematos la pacienţii din Africa Centrală. În această boală, hipotiroidia persistă chiar şi în condiţiile aportului corect de iod.
Deficitul de iod din afecţiunile tiroidiene conduce la creşterea valorilor TSH (un hormon tiroidian) şi la producerea în exces de hidrogen peroxid (apă oxigenată sau H2O2). La o persoană sănătoasă, acest exces ar fi fost corectat de o substanţă numită glutation-peroxidază (GPx). Însă, în cazul în care pacientul cu boală tiroidiană are şi deficit de seleniu, GPx nu mai poate neutraliza excesul de H2O2, determinand distrugerea celulară şi fibrozarea ţesuturilor.
Afecţiuni tiroidiene provocate de deficitul de seleniu
Afecțiunile tiroidei sunt des întâlnite în rândul populației României (apărând la 1 din 8 români, mai ales în zonele cu soluri sărace în seleniu). În plus, chiar şi o deficienţă mai ușoară de seleniu contribuie la dezvoltarea și la menținerea bolilor tiroidiene autoimune, spun studiile medicale.
Tiroidita autoimună cronică este cea mai frecventă boală autoimună tiroidiană din zonele fără deficit de iod, în patogenia ei intervenind şi deficitul de seleniu. Cercetările arată că persoanele care şi-au administrat 200 mcg/zi de seleniu pentru maxim un an, au prezentat îmbunătăţiri ale funcţionării tiroidei (fapt provocat de scăderea concentraţiei de anticorpi antitireoperoxidază ATPO).
Jumătate dintre gravidele cu ATPO pozitivi au risc de a dezvolta tiroidită postpartum, iar dintre acestea 40% pot dezvolta hipotiroidism permanent. De aceea, suplimentarea cu seleniu în timpul sarcinii poate reduce acest risc.
Seleniul reduce şi severitatea oftalmopatiei Graves, tot prin reducerea ATPO, care conduce scăderea inflamaţiei musculaturii extraoculare şi a ţesutului adipos intraorbitar.
Deficitul de seleniu a fost corelat şi cu alte boli: boala Kashin-Beck (care implică o afectare a oaselor şi articulaţiilor), cretinismul mixedematos endemic (caracterizat prin retard mental sever), xerodermia (uscarea şi descuamarea continuă a pielii), apariţia mătreţei, a cataractei, a asteniei sau a afectării utilizării vitaminei E.
Glanda tiroidă are nevoie de seleniu. De unde îl putem procura?
Seleniul poate fi găsit în alune de Brazilia (30 g de alune conţin 544 mcg seleniu), în drojdia de bere, broccoli, alge, ton, germeni de grâu, hrişcă sau orez brun.
Ierburile care conţin seleniu sunt lucerna, rădăcina de brusture, ardeiul cayenne, seminţele de fenicul, schinduful, ginsengul, urzica, pătrunjelul şi trifoiul roşu.
Alte surse ce oferă seleniu sunt: peştele, fructele de mare, carnea roşie, carnea de pui, viscerele (ficatul, rinichiul), ouăle, ciupercile şi usturoiul. Seleniul mai poate proveni şi din seminţele de susan şi de floarea-soarelui, fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide) şi din cerealele integrale fortifiate.
Putem obține seleniu şi din diferite cereale, precum grâul, dar solul din diverse zone ale României este sărac în seleniu.
Care este doza zilnică recomandată de seleniu? Este suficient aportul din alimente?
Doza zilnică recomandată este de 75 mcg pe zi pentru bărbaţi şi 60 mcg pentru femei. Pentru a obţine beneficii majore, poate fi necesară o doză terapeutică de până la 200 mcg pentru o utilizare de lungă durată.
O altă modalitate prin care putem crește aportul zilnic de seleniu este administrarea unui supliment cu seleniu. Această strategie și-a demonstrat eficiența în studiul suedez KiSel-10, publicat în International Journal of Cardiology în 2013. Participanții din acest studiu (în total 443 de bărbați și femei în varstă) au primit SelenoPrecise, o drojdie organică cu seleniu cu biodisponibilitate foarte ridicată.
88,7% din conținutul de seleniu din SelenoPrecise este absorbit în organism, acesta fiind motivul pentru care oamenii de știință au ales acest brand pentru a fi folosit în studiu.
SelenoPrecise este o drojdie patentată, produsă de firma Pharma Nord. Ea a fost inclusă în produsul Bio-Seleniu+Zinc, unul dintre cele mai bune produse naturale, aflat pe piaţă de peste 25 de ani.
Bio-Seleniu+Zinc conține seleniu, zinc, vitaminele A, B6, C și E. Această combinație unică de nutrienți, care se completează și se sprijină unii pe alții, face din Bio-Seleniu+Zinc antioxidantul ideal.
Bio-Seleniu+Zinc conține 100 de micrograme de seleniu organic sub formă de drojdie cu seleniu cu absorbție ridicată (are cea mai mare biodisponibilitate măsurată până în prezent: 88,7%). Această drojdie, numită SelenoPrecise, conține 67% seleno-methionină și 33% alte forme de seleniu.
Punctele forte ale produsului Bio-Seleniu+Zinc
– conţine SelenoPrecise, o drojdie organică ce are cea mai ridicată absorbţie în organism: 88,7%
– are eficienţă în absorbţie demonstrată în peste 40 de studii efectuate cu această drojdie
– are o calitate farmaceutică superioară a substanţei active şi a produsului finit.
Mai multe detalii pe www.pharmanord.com