Home > Insuficienta cardiaca > Coenzima Q10 si importanta ei pentru pacientii cu insuficienta cardiaca si alte boli ale inimii

Coenzima Q10 si importanta ei pentru pacientii cu insuficienta cardiaca si alte boli ale inimii

Coenzima Q10 in insuficienta cardiaca

In acest articol, specialistii ne impartasesc cele mai noi studii medicale care arata cat de important este aportul de coenzima Q10 la pacientii cu boli de inima.

Terapia insuficientei cardiace este o provocare considerabila. Scopurile tratamentului la pacientii cu insuficienta cardiaca sunt de a imbunatati statusul lor clinic, capacitatea functionala si calitatea vietii, de a preveni spitalizarile si de a reduce mortalitatea.

Exista mai multe cauze ale insuficientei cardiace, insa disfunctiile care duc la reducerea nivelului energetic la nivelul muschilor inimii sunt cele mai grave. De aceea, un aport de coenzima Q10 poate ajuta extrem de mult pacientii cu boli de inima.

Ce este coenzima Q10?

Coenzima Q10 este o substanta asemanatoare vitaminelor, numita si ubiquinona (ubi este termenul latin pentru „peste tot”). Cand o celula are nevoie de energie, ea convertește grasimile, carbohidratii și proteinele in ATP (adenozin-trifosfat), o molecula care stocheaza energia in forma sa chimica. Celulele descompun molecula de ATP si elibereaza energia din interior. Intregul proces are loc in interiorul celulei, intr-o structura care are forma unei mici boabe de fasole, numita mitocondrie.

Coenzima Q10 se gasește in toate mitocondriile. Celulele din muschi au nevoie de o cantitate mare de energie, de aceea ele contin mai multe mitocondrii decat alte tipuri de celule. Muschiul inimii este un bun exemplu de tesut ale carui celule contin un mare numar de mitocondrii care au nevoie de o cantitate mare de energie.

Un continut redus de coenzima Q10 in tesutul miocardic a fost demonstrat la pacientii cu insuficienta cardiaca

O concentratie scazuta de Q10 se coreleaza cu severitatea simptomelor din disfuncția ventriculara stanga, spun rezultatelor studiului medical Q-SYMBIO. Acest studiu randomizat a evaluat coenzima Q10 ca tratament adjuvant in insuficiența cardiaca cronica.

Au fost inrolați un total de 420 de pacienți cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa. Ei au fost repartizați aleatoriu intr-un studiu prospectiv de doi ani. Acestora li s-a administrat fie cate 100 mg de 3 ori pe zi de CoQ10, fie placebo, in plus fața de terapia standard.

Nivelul de CoQ10 seric in saptamana 16 a crescut semnificativ pana la aproximativ 3 ori valoarea inițiala in grupul tratat cu CoQ10.

Cercetarile au concluzionat faptul ca tratamentul pe termen lung al CoQ10 al pacienților cu insuficienta cardiaca cronica este sigur, imbunatațește simptomele și reduce majoritatea evenimente cardiovasculare adverse.

Cum alegem cele mai bune produse cu coenzima Q10 din farmacii?

Exista numeroase produse farmaceutice ce contin Q10, astfel ca, de multe ori, pacientii nu stiu ce sa aleaga. De aceea, medicii din redactia revistei Tratamente naturiste atrag atentia la amanuntele extrem de importante care fac diferenta.

Biodisponibilitatea Q10

Biodisponibilitatea ridicata, la temperatura corpului. O serie de studii clinice au demonstrat ca BioActive Q10 Gold de la compania Pharma Nord are cea mai ridicata biodisponibilitate comparativ cu celelalte produse studiate. Acest lucru se datoreaza dizolvarii coenzimei Q10 in ulei vegetal și modului in care aceasta compozitie uleioasa este introdusa in capsule gelatinoase moi, fiind astfel ferita de acțiunea directa a luminii.

Pharma Nord a petrecut mai mult de 25 de ani dezvoltand și imbunatatind BioActive Q10 Gold, cu singurul obiectiv de a realiza un produs cu Q10 pentru care sa se poata documenta știintific biodisponibilitatea ridicata și calitatea. Aceste eforturi concentrate sunt singurul motiv pentru care BioActive Q10 Gold este cel mai bine vandut brand cu Q10 din Europa și este, de asemenea, produsul cu Q10 folosit in mod oficial in studiile realizate de Asociatia Internaționala pentru Studiul Coenzimei Q10 (ICQA).

Q10 este o substanța liposolubila, foarte dificil de absorbit de organism. Totuși, datorita procesului de producție foarte specializat prin care coenzima Q10 este dizolvata intr-o soluție de ulei vegetal care este supusa la un proces patentat de incalzire, cristalele de Q10 se pot dizolva complet, intr-o singura molecula, atunci cand ajung la temperatura corpului.

Motivul pentru care BioActive Q10 Gold are o biodisponibilitate atat de ridicata este dizolvarea completa a cristalelor de Q10 in urma acestui proces special de incalzire.

Dozajul de coenzima Q10

Dozajul coenzimei Q10 in produsul ales. Cantitatea de substanța activa absorbita in organism nu depinde doar de modul in care aceasta a fost prelucrata, ci și de doza administrata si de intervalul de administrare a acesteia. Rezultate obtinute in urma a sapte studii realizate pe subiecti umani arata ca administrarea unei doze de 100 mg de Q10 de doua ori pe zi are o biodisponibilitate mai ridicata decat in cazul administrarii unei doze unice de 200 mg.

Materia prima folosita. BioActive Q10 Gold conține coenzima Q10 100% naturala, produsa de celule de drojdie specializate (fiind identica cu cea produsa de organism). Prin comparatie cu coenzima Q10 care provine din fermentatie bacteriana, coenzima Q10 care provine din fermentarea drojdiei nu conține nicio urma de drojdie sau impuritati de natura necunoscuta.

Materia prima din produsul de la Pharma Nord nu conține cis-izomeri daunatori, așa cum se intampla in cazul coenzimei Q10 sintetice de slaba calitate. Coenzima Q10 de calitate inferioara este, de obicei, produsa din resturile obtinute din industria tutunului.

Toata materia prima folosita la realizarea BioActive Q10 Gold este supusa unui control de calitate extrem de riguros inainte de inceperea procesului de producție a fiecarui lot in parte (si respecta normele GMP si HACCP de fabricație a medicamentelor).

Sa alegem doar produse cu care s-au efectuat cercetari medicale. Coenzima Q10 este o substanta foarte sigura. Studii clinice au dovedit ca nu s-au inregistrat efecte adverse serioase nici la administrarea zilnica a 1200 mg de coenzima Q10 timp de un an. Mai mult, peste 20 de ani de cercetari şi experienta consumatorilor sprijina afirmatia ca BioActive Q10 Gold este un produs sigur.

Produsul BioActive Q10 Gold, de la Pharma Nord, cu coenzima Q10

Mai multe despre BioActive Q10 Gold

- BioActive Q10 Gold se prezinta sub forma unor capsule gelatinoase moi, fiecare dintre ele continand 100 mg de coenzima Q10 sub forma de ubiquinona, dizolvata in ulei vegetal. Capsulele contin vitamina C care contribuie la metabolismul energetic normal.

- Coenzima Q10 este, intr-o anumita masura, sensibila la actiunea luminii și a oxigenului. Uleiul folosit in BioActive Q10 Gold este curatat de oxigen printr-o tehnica speciala. Mai mult, capsulele sunt protejate de actiunea luminii pentru a preveni deteriorarea sau distrugerea ingredientelor active din capsula.

- Preparatul este, de cateva decenii, unul dintre cele mai bine vandute branduri de Q10 la nivel international, datorita faptului ca se poate demonstra și documenta biodisponibilitatea sa ridicata.

- BioActive Q10 Gold este produs oficial de referinta al ICQA (International Coenzyme Q10 Association)

- Materia prima de Q10 din BioActive Q10 Gold este identica cu cea produsa in organismul nostru (identic naturala)

- Forma de Q10 folosita in BioActive Q10 Gold este formula naturala all-trans, care nu contine cis-izomeri sintetici.

- BioActive Q10 Gold este documentata in peste 90 de studii publicate

- Contine vitamina C, care contribuie la formarea energiei in celulele corpului și la mentinerea unor vase sangvine sanatoase

- Are calitate farmaceutica

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

Mai multe informatii puteti citi pe siteul www.pharmanord.ro

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.