Home > Insuficienta cardiaca > Insuficienta cardiaca cu edeme

Insuficienta cardiaca cu edeme

   Insuficienta cardiaca reprezinta o afectiune caracterizata prin faptul ca inima nu mai poate pompa cantitatea de sange necesara organismului. Din aceasta cauza organismul va incerca sa compenseze aceasta problema prin cresterea frecventei batailor inimii, prin marirea in volum a acesteia si prin retinerea in organism a unor cantitati mari de apa si sare, ceea ce va duce la aparitia edemelor.

   Edemele sunt acumulari de lichid seros in spatiile intracelulare ale organelor si tesuturilor. Ele apar mai ales in regiunea inferioara a gambelor (edem gambier).

Cauzele ce duc la insuficienta cardiaca

   Slabirea capacitatii inimii de pompare a sangelui se produce de obicei datorita afectarii ventricolului stang, cel din care sangele pleaca spre intreg organismul prin artera aorta. Dintre aceste cauze enumeram hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, inflamatia muschiului inimii (miocardita), problemele de frecventa ale inimii (aritmii), bolile cardiace congenitale sau rupturile valvelor inimii. Cele mai frecvente cauze sunt insa infarctul miocardic si bolile coronariene.

   Un factor important care poate duce la aparitia insuficientei cardiace este si varsta. Odata cu inaintarea in varsta muschiul inimii devine mai rigid, impiedicand inima sa se umple, rezultatul fiind ca ventricolele vor pompa o cantitate redusa de sange.

Semnele bolnavilor de insuficienta cardiaca

   Primele semne care apar la bolnavii cu insuficienta cardiaca sunt cele de oboseala. Aceasta apare deoarece organismul depune un efort intens sa suplineasca lipsa de sange. Astfel, pacientul va avea greutati la respiratie, (va respira greu, gafait, cu respiratii scurte) si va obosi la mers, necesitand opriri dese. Odata ce boala avanseaza problemele la respiratie vor aparea si in alte conditii decat la efort (chiar si cand pacientul sta intins sau in timpul somnului).

   Bolnavul va creste in greutate datorita acumularii de fluide in organism si va prezenta umflarea picioarelor sau a articulatiilor, mai ales la sfarsitul zilei sau dupa statul mult timp in picioare. Vor aparea dureri la nivelul picioarelor, iar incaltamintea va deveni neincapatoare.

   Alte simptome ale insuficientei cardiace mai pot fi si scaderea poftei de mancare, scaderea fortei musculare, urinarile frecvente mai ales noaptea si tusea seaca si sacaitoare atunci cand pacientul sta intins.

Tratamentul insuficientei cardiace

Ceapa – se curata 100 g de ceapa si se fierbe timp de 5 minute la foc moale. Se acopera si se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara si la lichidul obtinut se adauga miere poliflora in cantitate egala cu cantitatea de suc obtinut. Se va lua cate o lingura din preparat caldut seara la culcare.

Coada calului – 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa, se fierbe 10 minute, se strecoara si se consuma in cursul unei zile.

Dovleacul – se va lua ulei de dovleac cate o lingurita dimineata pe stomacul gol. In lipsa lui se poate folosi uleiul de soia, germeni de porumb sau de masline presat la rece. De asemenea se poate face un ceai din seminte de dovleac (2 lingurite de seminte maruntite se fierb 10 minute in 250 ml apa) sau un ceai din miez de dovleac fara seminte si curatit de coaja (peste 500 g miez taiat marunt se pune apa cat sa-l acopere, se fierbe pana se inmoaie dovleacul, se pune intr-un vas, se paseaza si se adauga apoi apa in care a fiert. Se vor consuma 2 portii, una dimineata si una seara).

Fasolea pastai – fierbeti 3 lingurite de teci de fasole maruntite timp de 10 minute, se strecoara si se consuma 1-2 cani pe zi.

Mesteacan – puneti 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa, fierbeti 5 minute si strecurati. Inainte de a se bea se va pune o lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar.

Nufar alb – se pun 2 lingurite de rizom maruntit la 250 ml apa si se fierb timp de 10 minute. Se strecoara si se consuma in cursul unei zile.

Patrunjel – se pun 30-40 g de patrunjel maruntit la 250 ml apa. Se fierbe pana ce apa va scadea la jumatate, se strecoara, dupa care se vor consuma in cursul zilei 2-3 ceaiuri.

Rozmarin – se pun 1-2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera 10 minute, se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi. In cazul in care apar ameteli dupa consumul acestui ceai se va reduce doza.

Ruscuta de primavara, traista ciobanului si troscotul – 1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 g de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, se strecoara si se consuma 2 cani pe zi.

Sucuri – la inceputul tratamentului se va bea cate 20 ml de suc diluat in apa. Dupa 2-3 zile se va incepe sa se bea suc nediluat, iar apoi treptat se va creste cantitatea pana la 1 litru pe zi. Se vor folosi sucuri de arpagic, bostan, cartof, castravete, ceapa, cirese, dude, fasole, lamaie, ovaz verde, para, pastarnac, patrunjel, pepene galben, praz, ridiche, sfecla rosie, sparanghel, telina, usturoi sau varza.

Autor: Dr. biochimist Eugen Giurgiu

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.