Home > Gastrita si hiperaciditatea > Aciditatea gastrica influentata negativ de stilul de viata

Aciditatea gastrica influentata negativ de stilul de viata

   Poate parea dificil sa definim sintagma “stil de viata”, insa, aceasta definitie ar putea gravita in jurul catorva elemente ale vietii individului, intre care dieta, recreerea, munca ori solutionarea problemelor.

   Conceptul de “stil” implica, mai degraba, o structura complexa decat o deprindere izolata. Componentele stilului de viata constau in tipologii generale de comportament. Acestea au la baza automatisme consolidate prin repetitie. Ele, insa, pot fi si ameliorate. Schimbarile mici, dar constante, precum imbunatatirea dietei, reducerea zilnica a numarului de tigari fumate sau marirea volumului de exercitii fizice, ne pot apropia de indeplinirea scopurilor propuse.

   Fiecare individ este unic si, deci, stilul lui de viata va fi unic. Oamenii incearca diferite actiuni si, de regula, adopta, ca obiceiuri, acele comportamente care le ofera reusita si, mai ales, satisfactia.

Care sunt obiceiurile omului modern ce produc o afectare digestiva?

   Sub formularea de afectiuni digestive sunt denumite, generic, bolile care apar la nivelul cavitatii bucale, faringelui, esofagului, stomacului, intestinului, ficatului, veziculei biliare sau pancreasului. De exemplu: gastrita, ulcerul ori infectia cu Helicobacter pylori sunt afectiuni ale stomacului, hepatita si ciroza hepatica sunt afectiuni ale ficatului etc.

   Alimentatia moderna nu este chiar una ideala! Traim intr-o era a vitezei, in care viata solicitanta ne impiedica, uneori, sa avem un program bine stabilit al meselor, in timpul zilei. In plus, moda mancarurilor semipreparate sau fast-food, a conservelor, dar si a traditionalelor prajeli si rantasuri, suprasolicita atat stomacul, cat si ficatul, colecistul sau intestinul.

   Excesul de cafea, mai ales consumata pe stomacul gol, poate duce la aparitia ulcerului gastric (peptic) si duodenal, ori a colitelor hemoragice, datorita mecanismului puternic iritativ asupra mucoasei digestive.

   Tutunul este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea, in timp, a ulcerului, fie gastric, fie duodenal. In plus, produsii rezultati din reactia de ardere a tutunului constituie puternici agenti toxici care devin factori declansatori in boala canceroasa, cu o localizare atat digestiva, cat si la nivelul celorlate aparate si sisteme.

   Consumul bauturilor alcoolice, carbogazoase sau energizante contribuie la scaderea pH-ului din tractul digestiv, devenind un factor declansator al bolilor erozive ale mucoasei digestive. Mare atentie, domnilor, deoarece se apropie Campionatul European de Fotbal, iar berea (care este bautura dv. preferata la vizionarea meciurilor) este o bautura alcoolica si carbogazoasa care, prin urmare, insumeaza insusirile nocive ale ambelor tipuri de bauturi.

   Exista si asocieri bomba: cafea + tutun + alcool + fast-food, care se potenteaza reciproc in efecte, accelerand simtitor debutul bolii sau agravand unele afectiuni deja existente.

   Administrarea medicamentelor, pentru perioade indelungate de timp si fara protectie gastrica, se numara printre cauzele frecvente ale aparitiei bolilor erozive sau hemoragice, la nivel digestiv. Sunt implicate mai ales antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofenul, indometacinul, ketoprofenul, diclofenacul etc.).

   Infectia cu Helicobacter pylori afecteaza circa 70% din populatia Romaniei. Helicobacter este singura bacterie care poate trai in mediul acid din stomac. Doar o parte dintre indivizii infectati vor dezvolta, in timp si in lipsa unui tratament specific stabilit de medic, boala ulceroasa peptica. Factorul esential in preventia infectiei cu H. pylori este reprezentat de catre igiena personala, fiindca infectia are transmitere orizontala, de la om la om. Pentru eliminarea posibilitatii de molipsire, spalati-va mainile inainte de masa, spalati fructele si legumele, inainte de consum si curatati riguros vesela.

   Stresul e un element greu de combatut, in etiologia patologiei digestive. Reprezentantul sugestiv este ulcerul duodenal, supranumit si “ulcer de stres”. Incercati, pe cat posibil, sa va rezervati cateva momente de recreere in fiecare zi: plimbari in aer liber, efectuarea unor activitati placute, limitarea orelor petrecute in fata aparatului TV sau a computerului, reducerea orelor de munca solicitanta psihic si acordarea importantei cuvenite orelor de somn (minim 6 ore pe zi).

Autor: Dr. Ana Maria Rizea

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.