Home > Cordul pulmonar cronic > Cordul pulmonar cronic si greutatea la respiratie

Cordul pulmonar cronic si greutatea la respiratie

Cordul pulmonar cronic

   Cordul pulmonar cronic este o afectiune reprezentata de marirea in volum a ventriculului drept al inimii, aparuta ca urmare a unei boli ale plamanilor.

Cordul pulmonar cronic – cauze

   In mod normal, din punct de vedere al anatomiei inimii si a vaselor sangvine, ventriculul drept pompeaza sangele prin artera pulmonara catre plamani. In cazul unei suferinte pulmonare, sangele impins de inima ajunge cu greutate la plamani, iar astfel muschiul ventricolului drept este nevoit sa forteze pentru a putea suplini nevoia de sange a plamanului. Astfel, in timp, acest muschi isi va mari anormal volumul pentru a putea face fata fortei de impingere necesara.

    Afectiunile pulmonare care provoaca hipertrofia ventriculara dreapta si cordul pulmonar cronic sunt cele care se caracterizeaza prin prezenta in grade variate a doua fenomene: scaderea ventilatiei la nivelul alveolelor pulmonare si reducerea spatiului prin care circula sangele in arterele pulmonare. Dintre acestea enumeram bolile obstructive ale plamanilor (astmul, emfizemul pulmonar, bronsita cronica) si hipoxia cronica de altitudine (scaderea cantitatii de oxigen ajunsa la plamani la persoanele care traiesc la munte la altitudini mari).

Cordul pulmonar cronic – simptome

   Principala manifestare a pacientilor care sufera de cordul pulmonar cronic este greutatea la respirat (dispneea), care nu este influentata de schimbarea pozitiei corpului. Bolnavii se prezinta de obicei la medic de abia in momentul in care senzatia de lipsa de aer devine aproape permanenta. In completarea tabloului clinic mai mentionam tusea, a wheezingul (o suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, care se poate percepe la inspir si la expir, sau in unele cazuri doar la inspir) si cianoza (coloratia albastrie a buzelor, unghiilor si zonelor vasculare vizibile prin piele cauzata de scaderea concentratiei de oxigen in sange si cresterea cantitatii de dioxid de carbon) daca este prezenta insuficienta respiratorie. Cianoza la bolnavii afectati de cordul pulmonar cronic are o coloratie mai intensa decat cea a bolnavilor cu insuficienta cardiaca, chiar cu o tenta negricioasa.

   In cazul in care cordul pulmonar este declansat de hipertensiunea pulmonara primara se va constata scaderea debitului cardiac care produce oboseala marcata sau chiar lesin la efort.

   Alte simptome ale bolii mai sunt umflarea anormala a venelor gatului (jugulare turgescente), cresterea in volum a ficatului si umflarea picioarelor (edeme gambiere).

Cordul pulmonar cronic – complicatii

   Marirea in volum a ventricolului drept corespunzatoare cordului pulmonar cronic poate conduce la formarea de cheaguri de sange in interiorul arterelor pulmonare (trombembolism pulmonar), ceea ce conduce la astuparea vaselor de sange, la cresterea presiunii pulmonare si la inrautatirea respiratiei, bolnavul respirand din ce in ce mai greu. Aceste fenomene descrise anterior vor duce treptat la deteriorarea si mai grava a functiei ventricolului drept, creandu-se astfel un cerc vicios care va duce treptat la insuficienta valvei tricuspide (dintre atriul si ventricolul drept) si la disfunctia ficatului si a rinichilor.

Cordul pulmonar cronic – tratament

   Deoarece in numeroase cazuri aparitia cordului pulmonar cronic este declansata de infectii bronsice repetate, care agraveaza insuficienta respiratorie, prevenirea acestei afectiuni se va face prin stoparea fumatului si prin evitarea inhalarii prafului si a aerului rece.

   Tratamentul va urmari inca de la inceput imbunatatirea functionarii plamanilor. Se vor incepe cure de oxigenoterapie care va ajuta la scaderea presiunii pulmonare si corectarea aportului de oxigen. Se vor trata apoi infectiile bronsice si obstructia canalelor respiratorii prin utilizarea de medicamente bronhodilatatoare. De asemenea, se va acorda tratament cu diuretice pentru corectarea insuficientei ventriculare drepte.

   Din punct de vedere al tratamentelor naturiste, medicul specialist poate recomanda bolnavului ceaiul de turita mare, preparat din 1 lingurita de planta uscata la 250 ml apa clocotita. Se lasa 20 de minute, dupa care se strecoara si se beau 3-4 cani pe zi. Luati acest remediu doar la indicatia si indrumarea medicului!

   Pentru obtinerea unei imbunatatiri a starii de sanatate in urma administrarii tratamentelor descrise anterior, pacientii trebuie sa aiba in vedere respectarea unui stil de viata corespunzator, prin care sa se evite mesele abundente si eforturile inutile. Nu in ultimul rand, se recomanda sa se faca zilnic exercitii de gimnastica respiratorie, sub indrumarea unui cadru specializat.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

error: Conţinutul acestui site este proprietatea revistei Tratamente naturiste! Copierea parţială sau integrală este interzisă.